Vriendschap

Heb jij ook een geliefde vriend die Karper heet? Ja? Ik niet. Het is een verkeerde combinatie van een tweetal kostbare woorden. Stel je voor, je struint wat langs de waterkant in het voorjaar en komt iemand ergens op een willekeurig moment tegen. Interessant type denk je bij jezelf. Zelfs zo interessant dat je besluit de persoon gaat volgen en het je hobby gaat noemen.

Op mooie dagen pakt de persoon de auto en gaat op een weide liggen zonnen, pakt in en gaat vervolgens op het strand liggen. Na een tijdje krijg je het kat en muisspelletje aardig onder de knie.
Je bent zo gebiologeerd door de persoon dat je de achtervolging blijft inzetten. Een rechter zou het stalken noemen. Je ziet de persoon ergens een hapje gaat eten en drinken. Gaandeweg kom je erachter wat de favoriete plekken zijn.


Ee´n van de favoriete hangplekken

Zelfs tijdens het minnespel, kan je je ogen niet in je broekzak houden. Ongegeneerd gluur je met je neus tegen het raam door een kier tussen de gordijnen terwijl aan de andere kant de temperatuur hoog oploopt. Soms raak je de persoon uit het oog en dan opeens uit het niets duikt deze weer op. Oh gelukkig, denk je want je hoeft nog niet naar huis.

Aan het begin van de avond trekt de persoon de deur achter zich dicht en is dan uit zicht. Geen paniek,  je hebt inmiddels een duidelijk beeld van de dagelijkse routine. Morgen is er weer een dag.

Na enige tijd krijgt de persoon door dat je overal als een schaduw aanwezig bent en probeert je van zich af te schudden. Soms lukt dat maar je hebt de tijd en weet inmiddels hoe de persoon zich gedraagt dus je bent in het voordeel. Bijna altijd weet je de persoon toch weer op te sporen. Uiteindelijk weet je de persoon voor je te winnen en biedt een maaltijd aan. De één zal zich gaan uitsloven in de keuken met heerlijke verse ingrediënten en een ander neemt het minder nauw en kiest geconserveerde maaltijden.


Het dagelijkse bakkie koffie

Vanaf nu is het niet meer zomaar iemand maar je vriend. Het eten bevalt zo goed dat vanaf een zeker moment niet alleen je vriend voor de deur staat maar ook vrienden van je vriend en daar weer vrienden van. Ze springen en rollen van blijdschap op de stoep want ze weten dat ze weer iets lekkers voorgeschoteld krijgen.

En dan op een avond vind je het hoogtijd voor een verrassing tijdens het eten. Je tuigt je hengel op, doet wat aas aan de hair en legt de rig tussen het eten. Je vriend schuift aan maar kijkt wel wat vreemd naar de lijn die op de tafel ligt en eindigt tussen het eten. Nietsvermoedend begint je vriend te eten wat ervoor zorgt dat je beetmelder af en toe van zich laat horen. Dit doet enig wantrouwen opwekken bij je vriend en besluit je rig te negeren. Als het bord bijna leeg is, ligt de rig er nog steeds. Je  moet wel ontzettend lekker gekookt hebben en iets van dat lekkers aan de hair hebben hangen want desondanks het wantrouwen gaat de rig gedeeltelijk naar binnen.


Aan tafel!

Je vriend kijkt je verbaasd aan, staat op en loopt woest weg. De beetmelder begint te gillen en dat klinkt je als muziek in de oren. Tijd om de hengel op te pakken en druk op te voeren. De vrienden van je vriend en daar weer de vrienden van vinden het zo wel welletjes en zwaaien jullie uit. Net als je denkt dat je vriend weet te ontsnappen, werk je je vriend voor de deur op de mat. Je vriend geeft zich gewonnen en gaat met tegenzin met je op de foto. Beledigd geeft je vriend aan dat het genoeg is geweest maar jij loopt over van euforie. Je voelt je weer een echte jager/verzamelaar. Als je vriend in de deuropening staat fluister je met een niet te onderdrukken glimlach nog even dat de grote broer of oma ook van harte welkom zijn. Lekkere vriend ben jij! ;)

Begrijp me niet verkeerd. Voor mij is de karper absoluut geliefd. Maar niet als vriend, wel als sportvis. Dat betekent dat visveiligheid en welzijn belangrijker zijn dan een aanbeet. Een foto heeft de laagste prioriteit.


Een vriend kan je altijd bellen om een foto te maken van een bijzondere vangst

Maar….. een echte vriend kom je zelden tegen. Die zwemmen niet in scholen in water. Karpers worden gekweekt ter consumptie en om een gebalanceerde diversiteit van vissen te waarborgen. Van het laatste maken we graag gebruik en noemen dat vermaak. Een vriend heb je niet enkel ter vermaak. Samen ga je door berg en dal, kom je ’s ochtends vroeg rollend uit de kroeg.Vriendschap komt van twee kanten. Een vriend mag je ’s nachts om vier uur wakker bellen om te vragen of hij een foto komt maken van jou en je gedenkwaardige vangst.

Dave Troost

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.