Wat is je PB?

Steeds vaker, meer en meer, deze vraag; “wat is je PB?”. De doorsnee karpervisser wordt er door gehersenspoeld en gaat veel te gestrestst er door vissen. Het ontbeerd aan plezier, chagrijnige koppen steken uit de bivvy als je langs komt voor een praatje. Ik heb wel eens klaagzang en terneergeslagenheid gezien zo diep, zo sneu, dat ik bang was, dat als diegene niet gauw een visje vangt, dat die zichzelf nog ophangt aan de eerste de beste boom aan het zelfde water.

A pretty one
A pretty one
Foto: Martijn Dikken

Mijn PB?, wat bedoel je mijn persoonlijke bericht? Plezier, lekker vissen, ontspan eens het is een hobby! Ik weet nog dat ik op de laatste beurs waar ik was door een andere visser met een website werd gevraagd? Waar staat CFN nu voor dan? Ik keek die gene aan en vroeg hem? Wat bedoel je? Waar moet ik voor staan dan? We hadden al een discussie over twee nu gerenommeerde vrouwelijke karpervissersters. Hij vond zo iets van wat hebben die nu gepresteerd? Mijn antwoord is simpel, wat is een goede prestatie? Wie ben jij omdat te beoordelen?

Mijn website en mijn artikelen, gaan om plezier, ik publiceer alles. Mij maakt het niet uit of je nu; neger, lesbisch, beginner of crack bent, als je maar plezier hebt in je hobby, respect hebt voor de natuur, daar staat Carpfishingnetworks voor. Het is de laatste keer dat we elkaar in het echt spraken. Nog nooit heb ik in korte tijd iemand zo snel naast de schoenen zien lopen. Eerst overal je bewerkte en in de camera gedrukte foto’s heen sturen en slijmen. Dan moet ik me nog bij een hele meute verantwoorden, waarom ik contacten onderhield met sommige nieuwkomers en nu een paar jaar later gedragen ze zich als popsterren.

Zien en vangen
Zien en vangen
Foto: Martijn Dikken

Mijn persoonlijke bericht is, dat is wat de hengelsport kapot maakt. Kijken naar andermans prestatie, vissen op karper is en kan geen wedstrijd zijn. De puristen die hoor je en zie je eigenlijk niet. Die lezen dit waarschijnlijk niet eens. Een echte liefhebber laat liever zijn hengels spreken. Die is met zichzelf bezig en is totaal in zijn eigen element als hij aan de waterkant is. Iemand die amper een computer aanraakt. Alle vrije tijd gaat op aan vissen en dan vooral aan het water zijn. Vaker nog zonder hengels. Observeren en spaarzaam voeren op diverse plekjes en wie weet zelfs diverse wateren. Want loopt het elders niet dan, switcht die visser over na de andere stek. Ik ken zelfs vissers die hebben gevangen, terwijl de bivvyboy nog lag te ronken in zijn slaapzakje. Komen, zien, vangen en gaan zonder maar opgemerkt te zijn. Om vijf uur in de ochtend ergens stropen, waar niet mag. Stil en ongezien en ondertussen een fotoboekje vol hebben. Mensen die niet opscheppen, van ik heb die vis een halve kg zwaarder dan jouw. 

Klein maar fijn
Klein maar fijn
Foto: Martijn Dikken

Mijn PB, is mijn PB en mijn persoonlijke bericht is dat de natuur heeft te lijden onder al die domme vissers die hun rotzooi achter laten. Vooral rond stadswatertjes is dit niveau beneden pijl. Hoe vaak staat de kranten wel niet vol, dat een zwaan gered is van meters lange lijn en een haak. Afgelopen week nog in de Tubantia, een uil van een nabij een Enschedese stadsput, die in de braakbal een haakje had. Het was weer negatieve reclame voor de hengelsport.

Op dit moment een landelijke discussie. Organisaties zoals wakker dier, willen zien dat de gevangen vissen die voor consumptie gaan dienen, eerst verdooft worden voor de slacht. Een partij in onze politiek, is zo ver dat de exotische dieren niet meer in het circus mogen, maar ziet nog liever alle dierentuinen sluiten. Kan je je toch niet voorstellen, maar straks krijgen ze de macht en komen zulke beslissingen er door. Ze vinden het belachelijk dat wij als mensen moeten kijken naar gevangen dieren. Er is geen nuance voor deze gasten. Ze zien niet dat dierentuinen juist ecologisch verantwoord bezig zijn, beschermde diersoorten en met uitsterven bedreigde dieren helpen. Dat ze hun publiek ook wijzer willen maken over de natuur en diens kwetsbaarheid.

De sluis bij nacht
De sluis bij nacht
Foto: Martijn Dikken

Mijn persoonlijke boodschap is; geniet van je hobby. Oefen deze uit voor jezelf en zie een dikke vis nu niet als een verlengstuk van je edele deel, of sta er mee te glimmen als een baviaan met zijn rode kont. Wees goed voor de natuur laat niks achter. Waarschijnlijk de peppenbrigade die nooit wat leest en dit waarschijnlijk al helemaal niet. Spreek die aan op hun verantwoordelijkheid, dat ze het anders niet alleen verpesten voor hun zelf maar ook voor een ander. Respecteer je vangst en probeer er zorgvuldig mee om te gaan, zak niet te lang, hou de mat en de vis goed nat. Laat de vis niet op de buik liggen, dat is slecht voor de organen. Geen wokkelgreep meer om de vis vast te houden. Respect voor je mede vissers, probeer elkaar wijzer te maken, ipv af te zeiken, te negeren etc en help elkaar. Er is nog zoveel onwetendheid. Ik heb ze wel eens een kant en klare leader met wartel aan de hoofdlijn zien bevestigen. Hopelijk komt het besef dat er aan de andere kant door de politiek getrokken wordt en kunnen we alleen maar tegen gas geven door “goed”te doen.. geef het door en we kunnen hopelijk nog lang genieten van onze mooie hobby.

Een twotone van het TK
Een twotone van het TK
Foto: Martijn Dikken

Autuer: Martijn Dikken

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.