Wedstrijdvissen; Love it or hate it

Vissen voor plezier, rust, natuur, uitdaging en ontspanning kennen we als het bekendste stukje van onze hobby, maar de competitie opzoeken en iedere minuut willen weten wat de statistieken van de andere vissers zijn waagt lang niet iedereen zich aan. Veel vissers zullen zichzelf dit niet zien doen en dat begrijp ik wel. De drukte die het met zich meeneemt, de commotie op hetzelfde water, je moet op dezelfde stek vissen en wanneer je slecht loot, heb je een flinke uitdaging voor de boeg. Dit is lang niet de interesse van iedere visser. Vissers die wedstrijdvissen wel leuk vinden kunnen het hele weekend onder de vissers zijn, praten en discussiëren over de mooiste hobby die er is, nieuwe mensen leren kennen en van elkaar leren onder het genot van een drankje voorafgaand aan de wedstrijd. Daarnaast leer je veel nieuwe wateren kennen en vis je soms op een stek waar je in eerste instantie niet zo snel voor zou kiezen en dit kan weleens goed uitpakken.

Na de wedstrijd blijven veel deelnemers nog in contact met elkaar om vangsten en tactieken te delen, of om gewoon uit interesse te vragen hoe de vangsten zijn. Je hobby combineren met de socialiteit van andere vissers maken het erg gezellig. Zelf heb ik ook nog contact met de nummer 2 van de TC karper 2017. Robbie Sieber en Tony Oosterbaan deden ook voor het eerst mee en hebben ook een goed resultaat neergezet verdeeld over de 4 wedstrijdweekenden. Samen hebben ze een Instagram-profiel genaamd Toro_carp met veel foto’s van hun wedstrijden en vangsten. Voor het komende jaar staan een aantal sessies op de planning met deze mannen en kom ze ook nog tegen als tegenstander op de WCC Qualifier. Ik heb ze leren kennen op de TC en nu treffen we elkaar in Frankrijk. Mooier kan het toch bijna niet worden?

Wedstrijdvissen is een gezellige bijeenkomst van een groep individuen met dezelfde passie. Ik probeer je niet te inspireren aan de hand van mijn ervaring, maar het is gewoon een groot verschil met de visserij die je waarschijnlijk gewend bent. Pennen, statisch vissen, wedstrijdvissen… Ik geniet persoonlijk van allemaal en het is maar net waar je interesses liggen. Ik ben zelf ook slecht in een heel weekend op een stek zitten waarbij ik niet kan verkassen als het even wat minder loopt, maar je kan er altijd het beste van proberen te maken. Ondanks dat je wat inschrijfgeld betaald om aan de wedstrijd mee te doen, word er vaak voor een dergelijke prijzentafel gezorgd wat natuurlijk altijd leuk is. Op verschillende wateren vissen vereist kennis en skills van de visser, die iedere keer op de proef worden gesteld. Bij elke wedstrijd kom je vaak op relatief onbekend terrein en moet je aanpassen aan de situatie. Dit doet lang niet iedere karpervisser in zijn of haar visserij en daarom denk ik ook dat je van dit soort wedstrijden ook veel kan leren.

Bij de TC zijn er WCC Qualifiers te winnen om een wedstrijd op Resort Du Der te vissen. Wanneer je eerste word op Resort Du Der win je een ticket om mee te doen aan het WCC. Dit is een grote wedstrijd waar veel teams uit verschillende landen aan mee doen om te strijden om de hoogste plaatsen en de zeer gewilde prijzentafel. Iedereen wil de beste op het eerstvolgende WCC zijn, maar er kan er maar een de beste zijn. De 3 zwaarste vissen tellen en dus hoopt iedereen op de grote vissen. Dit jaar heb ik voor het eerst meegedaan aan de Topcompetitie Karpervissen met mijn schoonvader en zijn we 3e geworden. Na dit mooie resultaat zullen wij de WCC Qualifier gaan vissen en wie weet staan we in 2019 in het Franse land om de World Carp Classic te vissen.Dit soort wedstrijden brengen een heel ander doel met zich mee. Bij karpervissen zoals we allemaal gewend zijn gaat het voor iedereen om wat anders. De een wil alleen vangen, de ander gaat voor de rust en de natuur etc. Bij het wedstrijdvissen is dit niet anders, maar komt er een stukje strijd naar boven en iedereen wil graag winnen, maar het mooiste van alles wat mij persoonlijk opvalt, is dat iedereen elkaar de eerste prijs gunt. Niemand is neerbuigend en de meeste deelnemers feliciteren je na afloop. Respect!

Je kent je stek pas na de loting en komt eigenlijk altijd op een stek waar je nog nooit gevist hebt. Radiografische apparatuur is vaak niet toegestaan en dus is ‘ouderwets’ peilen nodig om de onderwaterwereld op jouw stukje water te leren kennen. In mijn ogen kan je met peilen de bodem zelfs nog beter ontdekken in sommige situaties. De bodem ontdekken door te voelen geeft 100% vertrouwen. Voorvoeren word vaak gezien als dé manier om vis te vangen en hier is dus weer een hele andere techniek nodig. Je kunt onmogelijk voorvoeren, omdat je stek nog niet bekend is.

Iedereen gaat na de loting van de stekken richting zijn/haar stek gereden, heeft alle spullen naar de stek gebracht en er volgt om een van tevoren vastgestelde tijd een startsignaal. De wedstrijd is begonnen en er mag nu pas gepeild, gevoerd en gevist worden. Er gaat in één klap een berg voer het water in, ik wil niet eens weten hoeveel, maar maak hier gebruik van. Zou een aantal keer een klein beetje voer niet sneller tot een aanbeet leiden? Of kies je juist voor een flinke hoeveelheid in een keer in het water, zodat je de vis langer op jouw stek kan vasthouden zodat de buurman er niet met de buit vandoor gaat?

Persoonlijk geloof ik in vaker kleine hoeveelheden voeren. Je wilt aanbeten afdwingen en elk stukje aas ligt jouw haakaas in de weg. Je kan op elk moment van de dag/nacht een bepaalde hoeveelheid bijvoeren, waarom dan alles in één keer? Maak hierbij gebruik van distance sticks, of markeer je lijn met nagellak of een elastiekje om de juiste afstand te bepalen. Dit is een must voor het vaker bijvoeren en opnieuw uitgooien na een vangst.

Een mooie derde plek bij de TC!

TIP: Wanneer je bijvoert met de spod en je wilt compact voeren en vissen op precies dezelfde plek, kiezen we op de spodhengel en vishengel voor precies hetzelfde aantal meters lijn (vaak gemeten in hengellengtes). Bij het voeren met de spod is het zo dat de spod op het wateroppervlak blijft liggen en je dus precies de gekozen afstand voert die je van tevoren bepaald hebt met de lijnclip. Bij het uitwerpen van je loodsysteem doe je dit op precies dezelfde wijze, maar bij een loodsysteem tellen we vaak de afstand van het wateroppervlak naar de bodem niet mee! Wanneer je op een water van 4 meter diep aan het vissen bent en je de lijn strak houdt net voor je loodsysteem het wateroppervlak raakt, ben je dus aan het afremmen en trek je de lijn naar je toe. De lijn zal dus bij een waterdiepte van 4 meter een aantal meter achter je voerstek liggen. Je denkt dus dat je op je voerstek ligt te vissen, maar eigenlijk lig je er een aanzienlijke afstand naast. Wanneer je kiest voor 19 hengellengtes met je loodsysteem, zou ik kiezen voor 18 hengellengtes met je spodhengel. Op een ondiep water zal dit dus minder belangrijk zijn, maar zou je er toch voor kunnen kiezen een halve meter minder lijn te geven op je spodhengel. Deze tip is dus handig bij het wedstrijdvissen waarbij radiografische apparatuur niet is toegestaan. Perfectie maakt het verschil!

Bernisse

De meeste karpervissers hebben de voorkeur om flink voor te bereiden voor ze gaan vissen en ik denk dat het ook de sleutel tot succes is. Check het weer, denk van tevoren na wat je tactiek zal zijn en wat nodig is op het water waar je terecht komt. Ga niet iets anders doen dan wat je normaal gesproken doet en heb vertrouwen in hetgeen wat je aan het doen bent. Voor je thuis wegrijdt, denk dan nog even na of je écht alles bij je hebt. Je kan niet even je stek af om iets te halen, want dat is niet toegestaan tijdens de wedstrijden.

Wedstrijdvissen; Hate it or love it!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.