Werpen of de voerboot?

Karpervissers van heden ten dage worden aan alle kanten verwend met de allernieuwste snufjes. Toch is er nog een grote groep lang vissende mensen die het op de ouderwetse manier doen. Beter gezegd… zoals het altijd was. In de aardappel tijd waren er nog geen voerboten, geen spods, geen spombs en al helemaal geen dieptemeters! Toch is de voerboot niet meer weg te denken uit de hedendaagse karpervisserij.

Sommige vissers stemmen zelfs hun hele visserij af op het gebruik van dit super handige item. Zo’n visser ben ik zelf ook. Ik gebruik de boot erg graag wanneer ik op vijvers en putjes met obstakels en mooie taluds vis. Waar we jaren geleden nog liepen te kloten om de rig precies onder dat ene bosje of takje te gooien, vaar je nu makkelijk je lijn uit en het ligt er perfect bij. Niet meer talloze keren je lijn in de boom met alle gevolgen van dien.

 

Wat kost een voerboot?

Een onderwerp om wel goed over na te denken is hoeveel je een voerboot gebruikt en waarvoor. De bootjes van tegenwoordig kosten al snel een slordige 250 euro als ik praat over de goedkopere types. Dit gaat zelfs door tot een slordige 2000 euro voor een boot waar werkelijk alles op en aan zit en eigenlijk weet ik wel zeker dat het nog veel gekker kan. Tegenwoordig is het al mogelijk om een Gps, dieptemeter, sidescan, downscan etc etc er op te laten monteren. Natuurlijk allemaal erg mooi. Maar wordt het ook zoveel gebruikt dat het prijstechnisch in verhouding uit kan?

Een handig stukje techniek

Mocht je ooit beslissen om een bootje aan te schaffen, Bedenk je dan goed welke eisen je hebt. Als je besluit te gaan vissen op rivieren, kanalen of vijvers met één en dezelfde diepte kan je prima ook werpend je vissen vangen. Eigenlijk moet ik toe geven dat wanneer ik werpend een vis vang op de originele manier ik dat toch wel het aller mooiste vind.


Ouderwets met het peil hengeltje
 

Waarom de voerboot?

Ik gebruik de boot om meerdere redenen: lijnen uitvaren (tegen het in de knoop gaan van rigs), dieptes meten, bij voeren, en vaak wanneer ik ergens wil beginnen te vissen verken ik het water met de boot. Mijn voerboot is uitgerust met een dieptemeter en is ideaal om zo op een snelle manier een water compleet uit te lezen. Ik kan op deze manier snel een water in kaart brengen door aantekeningen te maken. Vaak gebruik ik ook technieken in het karpervissen die met de voerboot gewoon het beste tot zijn recht komen. Alhoewel ik veel bewondering heb voor vissers die nog steeds alles ouderwets met het peil hengeltje doen. Knap werk! Deze kleine groep goede vissers weten vaak erg knap het rigje daar perfect op de juiste plek te gooien. goed stukje werp werk!

Game on!

De voerboot is ook ideaal om kleine aas soorten lekker ver weg te krijgen op een stek ver uit de kant. Alhoewel daar tegenwoordig ook alweer items als de spod en spomb voor zijn uitgevonden. Eigenlijk is voor ieder probleem tegenwoordig wel een oplossing gevonden en dat maakt nou juist de karpervisserij anno 2014 zo compleet. Nou moet ik alleen wel heel eerlijk zeggen…. Eens een voerboot, altijd een voerboot! Ik ben er helemaal aan verslaafd.

Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.