Wie neem je in de maling?

Mij niet! Hét gewicht. Een gewichtig onderwerp. Velen zeggen dat gewicht niet belangrijk is. Vissen draait om ontspanning. Het doorbreken van de dagelijkse sleur. Lekker leven heb je dan. Dan moet je niet gaan vissen, maar iets veranderen van maandag tot en met vrijdag. Ergo, ze liegen. Zeg het nou maar gewoon, gewicht is belangrijk. Ook voor mij. Het gaat alleen om de wijze waarop je hiermee omgaat of je mijn respect krijgt of niet, of je nou wil of niet.

Door veel te vissen, aan te passen en goed voor te bereiden, kan je bijna altijd een karper vangen. Die zware komt dan vanzelf een keer langs. Een zware vangen, kan iedereen. Voorwaarde is wel dat je moet vissen waar de zware jongens en meiden zwemmen. Ben je nog niet zo ervaren dan kan het een tijd duren maar met wat geluk ligt er ook bij zo’n obese bij jouw op de mat. Geluk, ook de ervaren visser kan niet zonder. Zonder geluk vaart niemand wel.

Tijdens de warmste maanden maak ik me niet zo druk. Als er maar gevangen wordt. Van het natuurlijke aanbod wint niemand en de vis zit op zomergewicht.


14 kilo met een 37 mm lens

Wat is jouw PB? Die vraag wordt vaak onder vissers gesteld. Lekker belangrijk. Stel : Jantje en Pietje zijn beiden 16 jaartjes jong. Jantje woont op Texel en Pietje in de Betuwe. Dan is het zeer waarschijnlijk dat Pietje’s zwaarste karper meer weegt dan die van Jantje. Maar wat zegt dat? PB’s worden verbroken naarmate meer middelen beschikbaar komen. Geld en tijd blijken vaak de dominante factoren. Met geld kan je vervoer kopen waarmee je je actieradius vergroot. Voeg daar wat tijd aan toe en de gewichten gaan omhoog. Pure logica die het altijd wint.

Ik heb nog enkele tips om je PB te verbreken. Lukt het je niet om een grote te vangen maar roep je altijd dat je buffels vangt. Geen paniek. Stel je objectief in op 18 mm, houd de vis vlakbij en druk de ontspanknop in. Hoppa, grote vis! Nu maar hopen dat iedereen je kleine hoofd over het hoofd ziet en je worstenvingers door de vingers ziet.

Oh ja, probeer je vingers achter de borstvin te verstoppen voordat je doordrukt. Zonder de vis te knijpen lukt mij dit niet maar ik ken ze.


Een natte weighsling meewegen, maakt de vis al snel 1 kilo zwaarder. Ach, niemand die het ziet. Afronden en dan met voorkeur naar boven. Kan je het niet uitstaan dan de wijzer blijft steken? Neem het dan niet zo nauw en maak jezelf wijs dat de naald iets verder uitsloeg. Maak van onze ponden een Engelse variant en je hebt 10% gewonnen. Geloof het of niet maar het gebeurt allemaal. En als het dan nog niet genoeg is, gewoon een paar pondjes erbij liegen.

Ik ken zo’n vis. Wat jaartjes geleden gaat een bekende van me naar Abbey. Met wegen heeft hij problemen, weet ik uit ervaring. Nullen? Nooit van gehoord. Hij komt terug en zijn zwaarste gevangen vis woog18,5 kilo. Maar omdat op de internationale markt waar alleen in  bulk en Engelse ponden wordt gewogen gaat de vis van 37 pond naar iets meer dan 40 pond dus weegt de vis inclusief afronden 42 pond. Volgt u ‘m nog? Hahahahaha, ik kan er wel om lachen.

Gewicht is betrekkelijk zeker omdat het gewicht niet constant is. Er zijn er teveel die zich laten leiden door de kilo’s. Uiteindelijk doet dat afbreuk aan het plezier waarmee het ooit begon.
Dus een laatste tip. Gaat heen en have fun!

Auteur: Dave Troost

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.