Winter holdings in aantocht

Winter holdings zijn in het koudere seizoen “the place to be “. Vissen waar de vis in deze periode graag samenschoolt, geeft in de korte periode dat de karper aast zeker vangkansen. In de polderstelsels in mijn regio ligt de vis dan veelal gegroepeerd in de duikers. Deze zijn net wat dieper en de karpers zoeken hier gezamenlijk de luwte op. Er zijn duikertjes waar dan bijvoorbeeld 10 vissen liggen maar ook grotere duikers waar wel 25 of meer vissen samenscholen.

In dit duikertje liggen s'winters altijd een aantal karpers

De aastijd is vaak kort en deze zul je met uittesten moeten ontdekken. Als de watertemperatuur gaat stijgen dan is de vis daar trouwens vaak ineens weg en zwemmen ze weer verspreid over het hele water. Vaak vang je buiten de duikers dan in die periode nog vissen met de bekende parasietjes op hun buik. Een teken dat ze nog maar kort weer uit de duiker (of andere holding) zijn vertrokken. Het noteren van de aastijden in bepaalde holding area’s kan een goede indicatie zijn voor je volgende seizoen. Vaak komt dit goed overeen en dan kun je daar je voordeel mee doen. Een karpervisser die op een winter holding succesvol was, maar dan in Frankrijk, was crewmember Tom Lenters. Lees hier het artikel “De emmer moet leeg (deel 1 en 2)” waar hij in de sneeuw de karpers op een aantal vierkante meters bij 2 bomengroepen vond terwijl op het open water alleen een steur schaakmat gezet kon worden.

Bij deze grote rietkraag is de vis ook steevast te vinden

Op een water in mijn omgeving zonder duikers ligt de vis ook bij bepaalde groepen bomen met overhangende takken of bij afgestorven riet. Door de jaren heen hebben we ontdekt dat op het water waar de vis onder die bomen ligt het tijdstip van 10.00 uur s’morgens in de koude periode de “hot time” is. Het voordeel is dat daar geen brasem zwemt waardoor je met klein attractief aas aan de slag kunt gaan. Mierzoete boilies in combinatie met een beetje hennep, wat stickmix en een paar gecrushte boilies werkt goed. Ook een chodrig met een kleine pop up (Northern Special  is in deze situatie mijn eerste keuze) wil zich nog wel eens onderscheiden dus meestal start ik hiermee op 1 van de 2 hengels.  

Aan de overzijde schoolt de vis in het koude seizoen samen

Met de voorkennis van waar de vis zich bevindt en de uitgedokterde aastijd is het daar in deze periode, ondanks de lage watertemperatuur, zelfs gemakkelijker vis vangen dan later in het jaar als de karpers zich weer actief over het  gehele water begeven. Mits je uiteraard op de juiste aastijd aanwezig bent. Ook de dressuur, die in het voorjaar weer optreedt, lijkt tijdelijk verminderd en dit is een tweede bonus t.o.v. de rest van het seizoen. Om 9.30 uur zorgen dat daar alles op de goede plek ligt en om 11.30 uur weer inpakken is het motto. Kort effectief bezig zijn levert dan de beste vangkansen op.

 

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.