Winter karper

Dit is een verhaal over een thermoskan chocomel met een ietsiepietse rum. En O ja, over lekker een visje vangen terwijl de meeste voorjaars plannen aan het maken zijn. Alle gekheid achter een stokkie, ik vertel jullie wat over mijn winter visserij, hoe effectief dit kan zijn als je goed je huiswerk doet en doorzet kan dit heel wat vis op de kant kan brengen.Ik zoek mijn winter stekken op de wateren die ik (heel) goed ken en waar ik doorgaans het hele seizoen op vis zodat ik goede kennis heb van het water. Weten waar de vis zich bevind en beweegt. In dit geval is het een kanaal met een aantal sluizen en bruggen en her en der variaties in bodem verloop en gesteldheid (hard zacht) en zo'n 10 tot 30 meter breed.
 
Door met de boot, fish finder en prikstok een heel stuk kanaal van sluis tot sluis uit te peilen en prikken kom je achter alle bodem omstandigheden. Dit is hele belangrijke informatie, met de finder snel interessante plekken vinden en met de prik stok het fijne werk uitvoeren. Hiervoor gebruik ik een houten stok met een stuk beton staal er in getrokken. Hiermee hoor je perfect waar je in prikt; zand, kiezels, mosselen enz. soort klankstok...
 
Plekken waar veel natuurlijk voedsel aanwezig is op een diepe plek is bingo! Karpers zoeken in de winter naar mijn idee plekken op waar ze met weinig moeite voedsel tot zich nemen en daar dan ook met grote getalen rond hangen zonder veel te bewegen. Over het algemeen zijn dit dus de stekken die het hele seizoen goed lopen. Opletten hè...
 

Romantiek ten top!

De karpers zullen maar een paar uur per dag azen mits ze geprikkeld worden!!! Ik vis in deze tijd dan met klein aas, opvallend en attractief. Mais uit blik van de euro shopper en frolic in vieren gebroken zijn mijn favoriet, en die pop-up, met een foampie er tussen, vissen. Op het moment dat het voer verspreid afdaalt zal de karper hier op reageren en vaak aan het azen slaan. Ik voer ook altijd als eerste en ga dan pas mijn spullen klaar maken, zodat de karper vast aan tafel kan. Eten doet eten ten slotte, dus we doen rustig aan en letten goed op of er al wat gebeurd op de bodem. Kleine bellen plakkaten verraden het onraad. Voor voeren is dan ook niet nodig als weet waar de vis zich bevindt...Handje voer per hengel volstaat en je haak aas pop-up doet de rest. Ik heb wel eens voor gevoerd maar merkte geen verschil in mijn vangsten.En dan zeg ik altijd maar weer; "Dit kan per water verschillen".
Mijn aanbeten laten nooit lang op zich wachten maar namen na 2 a 3 uur vaak af. Vaak had ik niet eens tijd om de tweede stok in orde te maken...Vaak vis ik overdag maar de avondjes lieten me ook niet met een droge mat naar huis gaan.
 

Anecdote

Vaak leverde deze sessie's 2 tot 4 vissen op en was het wel gedaan met de pret. Op één memorabele sessie na.... Ik besloot eens een nachtje te pakken, begin februari rustige windstille nacht en onder nul. Ik ging na mijn werk via de chinees naar de waterkant en mijn stokken lagen er vlak na zessen in en zou mijn vismaten op de hoogte houden van mijn zotte actie. Na het zesde smsje wat ik rond 8 uur verstuurde werd ik als ongeloofwaardig betiteld en moest ik de volgende dag maar met foto bewijs op de proppen komen. Ik stond inmiddels te dansen van ongeloof en dronk mijn choco met grote teugen op want vis nummer 7 had zich alweer gemeld. Rond 11 uur stond ik op 11 vissen en kroop lekker diep mijn slaapzak in om vervolgens in de vroege ochtend wakker te worden van de volgende fluiter. Na nog vier vissen te vangen in opkomende zon moest ik naar huis om te gaan beunen en kwam aan een totaal
van 15 vissen!!!!!!!!!!! Waanzinnig en wie weet had het nog wel meer geworden als ik
bleef zitten, maar ja de plicht riep....


Karpers zoeken in de winter naar mijn idee plekken op waar ze
met weinig moeite voedsel tot zich nemen

 
Ik hoop dat jullie dit inspireert om het ook eens een stokkie uit te gooien in winter en succes met alle mooie vissen die het kan brengen,ook de top vissen!!!
 
Een mooie karper groet van Edwin Baaijens.

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.