Winter wonderaas

Misschien wel het meest besproken onderwerp, wanneer we het hebben over 'het karpervissen' is natuurlijk het aas. Iedere karpervisser droomt er van ooit 'het wonderaas' te ontdekken. Het aas dat karpers gek maakt op het moment dat dit het water raakt. Het goedje dat zonder blikken of blozen naar binnen wordt gezogen door een forse karper of ze al maanden droog staat. Receptje X waarmee je steevast meer vangt dan je collega vissers. 

Ik kan jullie een geheimpje verklappen maar ik hoop dat dit tussen ons kan blijven ….. Dit aas ga je nooit vinden. Waarom niet? Omdat het niet bestaat! Ik weet het, het is niet het antwoord waar je op zit te wachten, maar ik kan het je uitleggen. Een karper is een alleseter en daarom niet altijd even kritisch. Natuurlijk hebben karpers hun voorkeuren maar het feit dat zo veel verschillende mensen zo veel verschillende soorten en smaken als favoriet hebben zeg mij meer dan genoeg. Alles vangt. Het ene beter dan het andere, maar alles vangt…
 

Wanneer je mij zou vragen wat het beste recept is om karper te vangen, heb ik daar - denk ik - wel een aardig sluitend antwoord op. Ik denk namelijk dat het aller, aller, aller, aller beste aas ter wereld, je stek is. Je kunt ze namelijk pas vangen als ze er zitten. Steek hier dus de meeste tijd/energie in en stop met dubben of je smaakje wel oké is. 


Nou wil je natuurlijk niet met lege handen naar huis sturen. Er zijn namelijk een hoop regeltjes. Regeltjes met betrekking tot je aas die je goed in je achterhoofd moet houden wanneer je met regelmaat je visje wilt vangen. Vooral tijdens deze koude maanden. 
 


Topaas tijdens de koude maanden
 

Karpers bewegen momenteel veel minder wat ervoor zorgt dat de energiebehoefte heel erg laag is. Nu heeft een karper reserves opgeslagen in zijn lever maar als hij hier geen beroep op wil doen zal hij toch moeten eten. Wie weet hoelang de kou nog aanhoud?

Wanneer het water kouder is dan 10 graden werken de enzymen ook nog eens erg langzaam. Zeker de enzymen die eiwitten en vetten helpen verteren. Hierdoor zal een karper eiwitten en vetten niet snel tot zich nemen. Koolhydraten is weer een heel ander verhaal. Koolhydraten hebben (bijna) geen verzadigende werking waardoor ze hier vele malen meer van kunnen eten.
 


Karpers zijn erg nieuwsgierig


Het beste kun je dus vissen met aas dat zo min mogelijk eiwitten en vetten bevat. Denk hierbij aan bijvoorbeeld zoete maïs, kikkererwten, of een boilies die rijk is aan koolhydraten. Helaas voor ons zijn de eerstgenoemde erg witvisgevoelig maar dat moet je dan maar op de koop toe nemen. Het houd je een beetje in beweging en dus warm!

Natuurlijk kun je gewoon vissen met bijvoorbeeld tijgernoten of vismeel boilies, alleen probeer hiermee zo min mogelijk te voeren. Het verzadigd erg snel waardoor de kans groot is dat ze vol zitten voor ze bij je haakaas komen.
 


Kleine hoopjes voer werken vaak erg goed


Zelf voer ik tijdens deze koude donkere dagen vrijwel niets. Ik maak het liefst gebruik van een klein PVA zakje met wat verkruimeld aas. Dit doe ik om het uitlekken van de geur te vergemakkelijken. Omdat ik geen gebruik maak van voerboilies, ligt de focus dus op mijn haakaas. Hiervoor gebruik ik graag opvallend aas omdat karper niet altijd honger hoeft te hebben om iets in zijn bek te nemen. Het is ook vaak nieuwsgierigheid dat de doorslag geeft.
 

Heel veel succes deze koude maanden!


Tekst & Fotografie: Erwin van Hensbergen

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.