Wintervissen: Less is more

De eerste nachtvorsten hebben hun intrede inmiddels alweer gedaan en ook overdag wordt het steeds kouder. De watertemperatuur zakt hierdoor aanzienlijk en de karpers worden steeds minder actief. Ze zijn vaak nog maar enkele uren per dag op zoek naar voedsel en leggen daarbij beperkte afstanden af. Toch is het in de wintermaanden nog goed mogelijk om vis te vangen, mits je bereid bent om wat aanpassingen te doen.

In de winter is stekkeuze waarschijnlijk de belangrijkste oorzaak van het wel of niet vangen. De karpers liggen vaak in groepen op beschutte plekken die hen veiligheid, voedsel en/of een warmere omgeving bieden. Lage bruggen, duikers, riet en overhangende bomen zijn daarbij voorbeelden van stekken die de vissen graag aandoen. Zoek dus dit soort plekken op en bevis ze op verschillende momenten van de dag. De vissen zijn immers niet de hele dag op zoek naar eten en als je de juiste aastijden vindt ben je spekkoper. Tien jaar geleden viste ik ook de winterse nachten, maar inmiddels heb ik wel geleerd dat de karper in de winter vooral overdag actief is en vis ik zelf paar een paar uurtjes per dag. Vang je in de winter eenmaal een karper dan is de kans groot dat er nog meer vissen in de buurt zijn!

'Vroeger' viste ik de winterse nachtjes door. Nu weet ik beter...

Gedurende de koudere maanden van het jaar is het belangrijk om zorgvuldig om te gaan met het gebruik van aas. Vergeet het najaar waarin de vissen zich volvreten en veel voeren vaak iets extra’s oplevert. In de winter is het tegenovergestelde juist het geval. Teveel voer zorgt voor keiharde blanks. De voerhoeveelheden dienen drastisch te worden bijgesteld om de karper niet te verzadigen en de vissen actief te houden. Zo onderhoud ik op het moment van schrijven (begin december) een voerstekje aan een kanaal. Het kanaal bevat een behoorlijke hoeveelheid karper en ook de brasems weten raad met de 16mm boilies. Per dag voer ik nu nog zo’n 250 gram boilies, wat neerkomt op 50 losse boilies (5 gram per stuk). Ik heb daarbij gekozen voor een licht verteerbare boilie waardoor de karper minder snel verzadigt raakt. De komende weken wordt dit aantal verder afgebouwd naar een totaal van ongeveer 10/15 losse boilies per dag. Dit voelt onnatuurlijk, maar het is meer dan genoeg.

Uit het archief; Een winterse bonusschub uit Frankrijk

Als je instant wilt vissen op de zogenoemde hotspots dan doe je er zeker verstandig aan om attractief te vissen. Een paar zoete maiskorrels rond een klein (opvallend) aasje kan al genoeg zijn voor een aanbeet. Een klein PVA zakje met wat boiliekruim is ook een prachtig middel om de vis aan te zetten tot azen. Het boiliekruim zorgt immers voor extra attractie en uitwaseming van flavours. Jouw haakaas zal vervolgens sneller worden opgepikt dan wanneer het tussen tien andere boilies ligt.

Beter een handvol dan een zakvol

Veel succes deze winter! 

Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.