Ziggen op circuitwater - deel 2

Vorige week las je in deel 1 van 'ziggen op circuitwater' o.a. hoe Reggy op zoek gaat naar de juiste diepte en waarom hij zo graag met de zigrig vist. Ook ging hij verder in op de gebruikte materialen. In dit tweede en laatste deel zal Reggy vooral ingaan op de gebruikte aasjes en montages. 

Als haakaas heb ik in de 8 jaar dat ik nu serieus met de zig vis van alles gebruikt. Pop-ups, kurk, foam en de zogenaamde zigbugs. Veruit het meeste succes heb ik behaald met kleine stukjes ongeflavourde foam. Met klein bedoel ik hooguit 10 mm, maar vaak nog veel kleiner. Zo heb ik meerdere malen in helder water vis langs mijn zig zien zwemmen, deze zien naderen en op het laatste moment zien weigeren. Door het aas vervolgens te halveren tot hooguit 5 mm was de reactie meteen heel anders en werd het haakaas vaak in een keer genomen. Misschien leek dit kleine stukje foam meer op een torretje of een ander insect. Dit is ook meteen de reden waarom ik niet meer met de speciaal daarvoor ontwikkelde bugs vis. Deze zijn in mijn ogen namelijk veel te groot.

Door 2 verschillende kleuren foam te gebruiken vergroot je de zichtbaarheid
Door 2 verschillende kleuren foam te gebruiken vergroot je de zichtbaarheid

Voor het gebruik van zulk klein haakaas is veel drijfvermogen nodig, vandaar mijn keuze voor foam. Een popupje van dit formaat heeft gewoon niet voldoende drijfvermogen en zal naar verloop van tijd nog meer van dit drijfvermogen verliezen. Verder gebruik ik een dundradige haak maat 8. Zeker op heldere wateren met veel dressuur zijn de resultaten bij het gebruik van deze fijne elementen vele malen beter dan wanneer er grover gevist wordt. Waarom juist ongeflavourde foam zo succesvol is weet ik niet. De theorie luidt dat een naderende karper op basis van de flavour kan besluiten om de zig wel of niet op te nemen, maar dat hij er alleen achter komt of een ongeflavourd stukje foam eetbaar is door het in de bek te nemen. Hoewel we nooit zeker kunnen weten of dit de reden is voor het succes klinkt het in ieder geval logisch en het werkt. En dat is genoeg voor mij.

Bij het spodden over zigs kunnen aantallen gevangen worden die bij het vissen op de bodem zelden gehaald worden
Bij het spodden over zigs kunnen aantallen gevangen worden die bij het vissen op de bodem zelden gehaald worden

Ook een lastige is de kleur van het haakaas. De voorkeur die de vis heeft voor een bepaalde kleur kan namelijk gedurende de visdag veranderen. Ik heb het idee dat dit te maken heeft met de lichtintensiteit. Bij een lage lichtintensiteit werken de lichtere kleuren zoals wit, geel en lichtbruin vaak het beste. Overigens is de laatste een echte knaller. Bij helder weer zijn juist de donkere kleuren zoals donkerbruin, donkerrood en zwart favoriet. Wat vaak heel goed werkt is een combinatie van kleuren waarbij het onderste deel van de zig, zeg maar het deel dat naar de bodem wijst donker is en het bovenste deel licht gekleurd is. Zo is het zigaas voor zowel een boven als onder de zig zwemmende vis goed zichtbaar. Als een vis onder de zig zwemt zal de donkere kleur namelijk prima afsteken tegen de heldere hemel en als een vis boven de zig zwemt dan steekt de lichte kleur goed af tegen de donkere diepte. Let er alleen wel op dat het haakaas bij het combineren van kleuren weer niet te groot wordt.

Het verschil in het aantal aanbeten door het stukje foam te verkleinen naar 5mm kan erg groot zijn
Het verschil in het aantal aanbeten door het stukje foam te verkleinen naar 5mm kan erg groot zijn

Ik heb diverse malen karper mijn zig zien pakken en als je ziet hoe snel het aas wordt opgepakt en soms ook weer wordt uitgespuugd zonder dat de vis gehaakt wordt dan begrijp je het belang van een vlijmscherpe haak, niet te licht lood en een super korte hair. Door het aas strak tegen de haak aan te bieden zal bij een opname de haak altijd mee de bek ingaan wat uiteraard de kans op een goede inhaking vergroot. Zeker als het lood zich meters onder het haakaas bevindt heeft de vis erg veel bewegingsvrijheid om de haak kwijt te raken voordat er voldoende spanning op de haakpunt komt om deze goed te laten indringen. Ik vis dan ook met zo strak mogelijke lijnen. Dit wordt wat lastiger met een zigfloat omdat teveel spanning op de lijn de float uiteraard naar beneden trekt, maar met een gefixeerde zig in combinatie met vrij zwaar lood kan de spanning zo hoog worden opgebouwd dat het lood terugveert wanneer dit bij een opname van de bodem wordt getild. Dit kan net dat ene extra prikje geven dat nodig is om de vis licht te haken. De aanbeten zien er in dit geval vaak hetzelfde uit. De waker zakt ineens iets en gaat vervolgens een paar keer op en neer als de licht gehaakte vis door middel van kopschudden probeert de haak kwijt te raken. Aanslaan dus! Echte runs komen bij het ziggen aanzienlijk minder voor dan bij het bodemvissen en eigenlijk moet bij iedere piep uit de beeldmelder gereageerd worden, zeker wanneer met snaarstrakke lijnen gevist wordt.

Ik vis het liefste met strakke lijnen
Ik vis het liefste met strakke lijnen

Het afdrillen van een vis die gehaakt is met een variabele zig is vanwege de beperkte lengte van de onderlijn niet anders dan wanneer een bodemmontage wordt gebruikt. Het drillen met een gefixeerde zig vraagt wel even wat aanpassing. Als er “dropoff” gevist wordt is er nog geen vuiltje aan de lucht. De vis is immers het lood kwijtgeraakt tijdens de aanbeet en er kan heel direct gedrild worden. Maar ik ben eerlijk gezegd niet zo`n voorstander van het kwijtraken van het lood. Natuurlijk, als er in een wierrijk water gevist wordt dan zorg ik ook dat het lood lost bij de aanbeet. Dit verhoogt namelijk de kans op het succesvol landen van de vis aanzienlijk. Maar te pas en te onpas het lood verliezen? Even los van de vraag wat dit uiteindelijk met het milieu doet heb ik het vermoeden hierdoor best wat vissen gemist te hebben. Stel je maar eens voor. De vis haakt zich licht, het lood valt van de clip en ineens is er geen enkele weerstand meer tenzij de vis heel hard van je afzwemt. Maar heel vaak gebeurt dit niet tijdens het ziggen. Eerst zal de hele lengte van de onderlijn strak getrokken moeten worden voor er weer weerstand optreedt en al die tijd kan de vis zich van de haak ontdoen. Lijkt mij niet ideaal dus als het even niet hoeft zorg ik ervoor dat het lood gewoon in de clip blijft zitten.

De variabele rig zoals ik hem inzet
De variabele rig zoals ik hem inzet

Wel is het verstandig de driltechniek bij het gebruik van een gefixeerde zig aan te passen. Door de hengel tijdens de dril laag te houden wordt ervoor gezorgd dat het lood zo lang mogelijk onder water blijft. Een boven het water bungelend lood terwijl de vis een paar meter verderop zwemt is namelijk een prima recept voor losschieters. Ik hef de hengel dus pas als de vis recht onder de top zwemt. Dan is er door de zwaartekracht namelijk geen druk van het lood meer op de lijn. Zodra de vis echter weer wegzwemt gaat de top meteen naar beneden om het lood weer onder water te krijgen. Dit ziet er allemaal vreemd uit maar het werkt wel! Het percentage losschieters is bij mij hierdoor fors gedaald.

Het mag duidelijk zijn dat ziggen niet iets is voor de passieve visser. Vissen doe je voor je plezier en als je dat plezier mede haalt uit het relaxed met een biertje in je hand voor je tent zitten dan is dit niet de visserij voor jou. Ben je echter bereid om te werken voor je vissen dan kan het ziggen een hele mooie aanvulling op je visserij zijn.

En vergeet de zig zeker de komende maanden niet!

Overdag bevindt de vis zich vaak in de holding en is dan prima vangbaar met de zigOverdag bevindt de vis zich vaak in de holding en is dan prima vangbaar met de zig

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.