Zo kies je de juiste powerbank

We kunnen ons zo voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet als het gaat om de aanschaf van een powerbank om aan de waterkant je mobiel, tablet, voerboot & afstandsbediening, GoPro etc. op te laden. In deze keuzehulp zal ik mij richten op de powerbanks met lithium technologie.

We onderscheiden tegenwoordig twee soorten lithium powerbanks, te weten:
1 Lithium ion: LIION
2 Lithium ijzer fosfaat: LIFEPO4

LifePO4 kan ongeveer 2000 keer geladen worden zonder noemenswaardig capaciteitsverlies. LIION blijft hangen rond de 1000 keer. Hij gaat dus dubbel zo lang mee en de meerprijs betaalt zichzelf zo makkelijk terug. Maar daar hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan. De cellen zijn een stuk duurder en een powerbank met 12v uitgangen heeft er 4 in serie nodig i.p.v. 3 in serie bij LIION. Die extra cel levert natuurlijk wel gelijk extra capaciteit.

Diverse soorten uitgangen op de Fox Halo powerbank

Tech talk

Informeer dus goed naar de specificaties van de powerbanks. 11,1v is lIION en 12,8v is LIFEPO4. 
12v Nominaal exact bestaat niet in het land van Lithium.

Helaas word je hier geregeld belazerd waar je bij staat en zeggen ze onterecht dat het allemaal 12v is. Dieper in de specificaties duiken en de echte voltages opzoeken of navragen is dan een must. Powerbanks met alleen usb-aansluitingen kunnen met minder cellen af en dan is het veel lastiger te herleiden wat je koopt. Dan zal je echt in de specificaties de soort batterijen op moeten zoeken. Staat daar niets over vermeld dat het lifepo4 is of LIION? Ga er maar vanuit dat het geen lifePo4 is dan.

Powerbank met zonnepanelen om hem tussentijds bij te laden

Capaciteit

Dan de capaciteit. Berg je, dit wordt helemaal verwarrend.

De capaciteit wordt aangeduid met MaH (Milliampère/uur). Leuk dat getal, maar het zegt echt werkelijk niets als je niet exact het voltage weet waarop dit gemeten is! Een op 5,5v of 12v gemeten powerbank die 2000mah is volgens de specificaties, zal op 3,2v een hele andere en veel hogere uitslag geven. Het is maar net hoe creatief je meet dus. Ook hier word je dus weer besodemieterd waar je bij staat. Maar er gloort licht aan de horizon!

Er is één manier om apparaten goed onderling te vergelijken en dat is in de specificaties het aantal watt/uur op te zoeken. (Wh) het aantal Wh is namelijk niet voltage-afhankelijk en daar kan je de cijfers simpelweg niet mooier mee maken dan ze zijn. Hoe hoger het aantal Wh hoe meer energie hij kan leveren. Met dit getal kan je 1 op 1 alle powerbanks met elkaar vergelijken. Helaas is de standaard in de industrie nog steeds Mah. Een beetje fatsoenlijke fabrikant maakt deze gegevens gewoon openbaar, op mijn huidige powerbank staat het ook gewoon op de sticker vermeld. Hetzelfde principe geldt voor alle stroomopslagbronnen, dus ook voor powerpacks, accu’s en cases.
Doe er je voordeel mee als je in de markt bent voor een Lithium bootaccu.

Check vooral de eigenschappen om te kiezen of de powerbank geschikt is voor jouw wensen

Hoe vaak kan ik mijn telefoon laden met een powerbank?

Dit is echt compleet afhankelijk van je telefoon en hoe groot de batterij is die er inzit. Deel ongeveer 90% van het aantal Wh van je powerbank door het aantal Wh van je telefoon en je hebt een redelijke indicatie over hoe vaak je kunt laden.

Om een idee te geven wat er mogelijk is... Met een Fox 307wh powerbank kon ik met 2 personen een week lang 2 telefoons continu geladen houden. Mijn vismaat kijkt graag karperpornofilmpjes aan de waterkant en mijn batterij begint hard achteruit te gaan, dus ze hingen er geregeld aan. We hebben de afstandsbedieningen van de voerboten een keer geladen met een 230v omvormer, de Deeper met tablet en de GoPro werden ook meerdere keren geladen. Eind van de week was de powerbank nog niet helemaal leeg, dapper dingetje.

Overigens verbaasde ik me wel over de benaming van het aantal mah: 96K/Mah, oftewel 96 kilo-milli-ampere/uur. Hiermee bedoelen ze natuurlijk 96.000 mah. Maar die afkorting slaat kant nog wal en is gelijk aan een aantal meters benoemen met milli-kilometer. Maar dit terzijde want dat mocht de pret niet drukken.

Ben je een minder zware gebruiker, en/of ga je veel minder lang achtereen vissen, dan kan je makkelijk af met een veel lichter model. 10.000 a 20.000mah voldoet dan zeker wel. Minder vaak ook. Zo kan je 10.000Mah met ingebouwd zonnepaneel nemen bijvoorbeeld. Hiermee kan je 3 keer de high end smartphone helemaal laden en als je genoeg zon hebt laadt hij in een dag ongeveer bij wat je hebt verbruikt. Prima geschikt voor de minder lange sessies zoals een weekeindje naar de waterkant en voor de mooi-weer-vissers.

Een kleinere powerbank kan voldoende zijn voor jouw visserij

Extra’s

Wat je nog meer mee kan laten wegen voor de aanschaf zijn onder andere:
- Draadloos telefoon laden
- Aantal USB aansluitingen
- Aantal 12v aansluitingen
- USB-C aansluiting
- Ingebouwde Bivvy lamp
- Ingebouwde Bluetooth speaker
- Ingebouwde 230v uitgang

En niet te vergeten je budget, want je kunt het zo gek maken als je maar wilt. Van een paar euro bij de Aldi tot honderden euro’s voor de topmodellen van Fox, X-storm en Ridgemonkey bij Bever of in de hengelsportzaken.

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.