Carpvalley

Eind vorig jaar ontvouwde Ad Brak op Facebook zijn plannen voor een nieuw betaalwater in Eibergen, een klein gehucht in het oosten van het land. Deze oude ballastput en schaatsbaan werd in de maanden daarop omgevormd tot een domein waar je als karpervisser volop je eigen gang kunt gaan. Het water werd afgelaten, het slib verwijderd, de bodem op enkele punten verdiept, eilanden werden opgebouwd en het huisje aan het water werd omgebouwd tot een ultieme carpcrib met veel luxe, waaronder zelfs WiFi. Daarnaast plaatste Ad ongeveer 150 handgeselecteerde karpers in het water, die het kleine ‘originele’ bestand complementeerden. Half augustus kregen wij de kans om met een kleine delegatie van de CarpFeeling crew op dit water te vissen. In dit verslag zullen we onze ervaringen met je delen en vertellen we je alles over het water zelf.

Carpvalley

Het water

Het 2,2 ha grootte Carpvalley is een langgerekt water dat langs de N18 ligt, een doorgaande weg tussen Doetinchem en Enschede. Zoals gezegd deed dit water voorheen dienst als ballastput en werd er in de winter op geschaatst. Het water is in de jaren flink dichtgeslibd en was door locals voorzien van een klein aantal jonge karpers. Ad kocht in het najaar van 2016 het water en voerde zijn plannen direct door. Het water werd volledig afgelaten en met behulp van grof geschut werd de sliblaag helemaal verwijderd. Er werden direct enkele eilanden en landtonen gecreëerd om meer diversiteit in het water aan te brengen. Het resultaat van al deze arbeid is een water met een mooie schone bodem en enkele harde platen en diepere geulen. Het water is ondiep gebleven en op veel plekken staat ongeveer 1 meter water. Enkele diepere gaten zijn maximaal 3 meter diep.

Edwin tijdens een dril

Het water wordt gevoed door een natuurlijke bron en aan de oostzijde is een uitlaat waar het water kan worden afgelaten. Hierdoor is er altijd aanvoer van vers water en dit is gunstig voor de waterkwaliteit. Er wordt zelfs nog extra grondwater bijgepompt om de waarden zo goed mogelijk te houden. Ad houdt de waterwaarden en de gezondheid van de vissen nauwlettend in de gaten. Hij doet dit openlijk en dat is iets dat je bij weinig andere locaties ziet. Er wordt dus zeker goed gezorgd voor de vissen.

Een dieptekaart van het water vind je hieronder en bij het clubhuis liggen twee 3D mallen waar het bodemverloop exact op te zien is.

De dieptekaart van Carpvalley

Het visbestand

Nagenoeg alle vis die zijn rondjes zwemt op Carpvalley is begin dit jaar nieuw geplaatst, enkel de paar originele bewoners zijn uitgezonderd. Alle nieuwe vis is afkomstig bij gerenommeerde kwekers en Ad heeft geprobeerd om een zo divers mogelijk bestand samen te stellen. Door vissen in diverse gewichtsklassen uit te zetten wil Ad bouwen aan de toekomst. Zo zwemmen er nu al enkele dikke karpers rond boven de 20 kg, maar ook veel kleinere vissen vanaf ongeveer 3 kg. Deze kleinere vissen zijn echte pareltjes en bezitten een enorm fraai schubbenkleed. Wij hopen echt dat deze vissen een goede toekomst tegemoet gaan, want dat levert een uniek bestand aan mooie vis op.

Er zwemmen absolute parels van spiegelkarpers
Er zwemmen absolute parels van spiegelkarpers

Het overgrote deel van het bestand bestaat uit spiegelkarpers, maar er zwemmen ook voldoende schubkarpers rond met een mooie bouw. Op de Facebookpagina van Carpvalley staat een fotomap met het volledige bestand. Leuk om door te bladeren!

Buiten het karperbestand zwemt er veel witvis op het water, maar geen enkele brasem! Deze zaten er origineel al niet op en dat is natuurlijk erg gunstig. Voorn is wel volop aanwezig en er zwemmen ook enkele enorme zeelten in de rondte. Het bestand aan voorn wordt in toom gehouden door een paar flinke metersnoeken uit het originele bestand.

Een mooie spiegelkarper

De stekken

Op Carpvalley zijn twee dubbele hoofdstekken aangelegd en beide stekken geven de mogelijkheid om grofweg een andere helft van het water te bevissen. Deze stekken zijn ruim aangelegd en liggen iets hoger dan het waterniveau. De stekken zijn voorzien van grind en dit wordt aan de waterzijde tegengehouden door een damwand. Daarnaast is op beide hoofdstekken een weegpaal geplaatst om secuur en veilig je vissen te kunnen wegen. Een extra luxe is dat beide hoofdstekken van stroom zijn voorzien en ook een afvalbak hebben.

Ruim aangelegde stekken met grind zijn ideaal
Ruim aangelegde stekken met grind zijn ideaal

Het clubhuis van Carpvalley ligt pal aan de oostzijde van het water en kan worden gebruikt als volledige stek. In dit geval komt stek 1 te vervallen. Dit clubhuis biedt veel mogelijkheden voor de visser die iets meer op luxe gesteld is. Het huisje is voorzien van een uitgebreide keuken, douche, toilet en ‘woonkamer’ met uitzicht op het gehele water. Aan de waterzijde is een ruime overkapping gemaakt met een grote vlonder. Onder de overkapping staat een mooie zitbank en een bar met stoelen. Hier kan je met gemak je dag doorbrengen. Je hengels plaats je op of naast de vlonder. In en rond het huisje maak je gratis gebruik van Wifi, handig!

De stekken zijn ruim opgezet

Substekken

Door de ligging van de eilanden en landtongen zijn er voor de vissen meerdere hoekjes die je vanaf de hoofdstekken niet kunt bevissen. Hier kunnen de vissen dus schuilen. Toch zijn er op Carpvalley mogelijkheden gecreëerd om de vissen struinend te belagen in die schuilzones. Zowel stek 1 als 2 heeft namelijk een eigen substek gekregen. Eén van deze substekken zou ons uiteindelijk veel vis opleveren en de kracht daarvan kan dus niet worden onderschat. Wie bereid is om iets meer moeite te doen zal hier een kans kunnen maken om meer vis te vangen.

Naast substek 1a is het ook mogelijk om een klein afgesloten slootje te bevissen. Hier zwemt een leuk bestand aan jonge en mooie karper in. Ideaal voor een licht penhengeltje of voor de kinderen ;)

Het huisje biedt veel luxe

Aanwezige materialen

Ad heeft van Carpvalley een domein gemaakt waar je onbezorgd kunt gaan vissen. Niet alleen het clubhuis is hier een goed voorbeeld van, maar er worden ook veel materialen beschikbaar gesteld die je zelf thuis kunt laten.

Zo liggen er op alle hoofd- en substekken een onthaakmat, weighsling en landingsnet voor je klaar. Deze zijn van prima kwaliteit en moeten worden gebruikt door de vissers. Het gebruik van eigen materialen is niet toegestaan i.v.m. de risico’s op het overbrengen van ziektes. Wij vinden dit een slimme zet en het scheelt je ook nog eens ruimte in je auto en hopelijk een stinklucht op de terugweg.

Er liggen twee rubberboten met elektromotoren en accu's voor je klaar
Er liggen twee rubberboten met elektromotoren en accu's voor je klaar

Daarnaast zijn er twee grote rubberboten op het water aanwezig. Dit zijn de bekende Vortex boten met een harde bodem. De boten zijn reeds voorzien van een elektromotor en accu’s. Het enige dat niet wordt bijgeleverd is een dieptemeter dus die moet je zelf nog meenemen. De boten zijn in goede staat en bieden je niet alleen de kans om je lijnen uit te varen, maar ook om je spullen vanaf het clubhuis naar stek 2 te varen. Het water is klein, dus je kunt je afvragen of het gebruik van een boot noodzakelijk is. De mogelijkheid is er in ieder geval wel.

Het is ook mogelijk om voerboten te huren. Als je hier interesse in hebt adviseren we je om contact op te nemen met Ad.

DSC05566
DSC05567
DSC05568
DSC05569
DSC05570
DSC05571

De CarpFeeling sessie

Sinds de start van het water hebben al veel bekenden van Ad het water gevist. Dit helpt natuurlijk om hengeldruk te creëren en natuurlijk ook om het water te testen en te promoten. In de week voorafgaande aan onze sessie zaten Steve Briggs en zijn vrouw Joan aan het water. Serieuze vissers natuurlijk en we hoopten dat ze nog iets voor ons hadden overgelaten.

Op vrijdagmiddag arriveerde ik als eerste en kreeg ik een rondleiding van Jordy Waalderbos, één van de consultants van het water. Jordy was nauw betrokken bij het water en kon mij veel informatie verstrekken. Veel informatie hadden we vooraf al kunnen lezen en gehoord van Ad, maar het is toch fijn om bij het water iemand te hebben die je een beetje de weg wijst.

Ik had mijn hond Amy ook bij mij die lekker langs het water kon rennen. Het terrein is namelijk volledig omheind met gaas, waardoor de hond er niet uit kan. Later in de middag arriveerden Edwin en Patricia, niet lang daarna kwam ook Tom Lenters aan. Vooraf was al besproken dat Edwin en Patricia samen stek 1 zouden bevissen en na het zien van het clubhuis besloten zij vanaf die stek te vissen. Hierbij werd geslapen in het huisje en bleven de stretchers in de auto. De tweepersoons slaapbank bood voldoende ruimte voor beiden. Tom en ik namen plaats op stek 2.

Met deze mal konden we de diepte goed inschatten
Met deze mal konden we de diepte goed inschatten

We visten verspreid over het water en ook op stekken die Jordy had aangewezen als hotspots. De karpers lieten zich geregeld zien door te springen en te draaien, maar het merendeel deed dit helemaal achterin het water, schuin tegenover stek 2. Ik viste zelf twee hengels naar deze springende vissen, maar ondanks alle activiteit bleef het lang stil. De eerste aanbeet van de sessie kwam vanaf het clubhuis. Iets na de klok van twaalf uur liep de meeste rechtse hengel af en werden Edwin en Patricia gewekt door een krijsende Delkim. Zoals zo vaak was dit de hengel die Patricia steevast voorziet van een KD-Rig in een Solid PVA Bag. Aangezien de rig achter het eiland gepositioneerd was stond de hengel op de struinplek, maar aangezien er nauwelijks obstakels aanwezig zouden zijn moest dit niet direct een probleem opleveren. Na een korte sprint arriveerde ze bij de hengel waar de Delkim net gestopt was met krijsen. Patricia pakt 'haar' hengel op, maar hij zat muurvast. Edwin pakt snel de boot om naar de plek te gaan waar de lijn het water in verdwijnt. Er bleek toch een verborgen obstakel te liggen in de vorm van een dik stuk vierkant staal dat de vis natuurlijk feilloos wist te vinden. Na de lijn te hebben losgemaakt bleek ook de karper zich helaas te hebben ontdaan van de rig. Later in de sessie heeft Tom dit obstakel verwijderd uit het water, zodat daar een vis meer aan verspeeld zal worden.

Wat een plaatje!
Wat een plaatje!

Pas tegen tien uur in de ochtend kwam de eerste vis op de kant. Tom had een paar keer vis zien springen langs een klein eiland en gooide daar een chod naar toe. Ongeveer een half uur later resulteerde dat in een kleine, maar zeer fraaie rijenkarper. Die vis vocht trouwens hard voor zijn grootte, maar het zou blijken dat alle vissen beschikken over flink wat power!

Vanaf het clubhuis probeerde Patricia met de methodfeeder veel dingen uit, maar er volgde nauwelijks activiteit. Dit terwijl ze zelfs karper zag zwemmen tussen de rietkraag. Op onze stek besloot ik zelf ook te gaan struinen en had iets meer geluk. Vanaf de substek 2a viste ik met een penhengel en wat mais. Binnen 20 minuten was het raak en na een heerlijke dril onder de penhengel werd een spiegelkarper van 9 kg geland. Na een paar foto’s besloot ook Tom enthousiast te gaan pennen. De stek was wel iets verstoord door mijn vangst, maar toch keerde Tom niet heel veel later terug met een gave spiegel van 13 kg! Het struinstekje wierp zijn vruchten duidelijk af.

Tom met een gave penvangst
Tom met een gave penvangst

Aan het begin van de zaterdagavond werden de hengels uitgedraaid en verzamelden we bij het clubhuis voor een gezellige BBQ. Deze BBQ is reeds aanwezig en de meegebrachte kolen werden snel opgewarmd. Na een leuke avond vol vispraat taaiden Tom en ik af om de hengels weer op zijn plek te brengen. Ik besloot om mijn linker hengel te verplaatsen naar een diepe geul achter het eilandje waar we de vissen op de pen hadden gevangen. Door langs het eiland te varen en de rig op het schuine talud daarachter te droppen was dit goed mogelijk. Het schone zand van het eiland zorgde in ieder geval niet voor problemen, maar bij een aanbeet was het wel noodzakelijk om de boot in te stappen en naar de stek toe te varen. Later zou blijken dat dit de meest productieve stek was.

De vissen zijn enorm sterk op Carpvalley

Halverwege de tweede nacht kregen Edwin en Patricia opnieuw een aanbeet op een hengel voor een rietkraag. Ze hadden de afspraak gemaakt dat Edwin de eerste run zou pakken zolang het niet de hengel was met de KD-rig er op, want daar zat net haar nieuwe molen op. Edwin kon dus aan de bak, maar het noodlot sloeg weer toe. Bij het eerste contact bleek al dat deze vis zich ook had vastgezwommen. Het tafereel van de vorige nacht herhaalde zich en na een paar woorden (die we maar niet zullen opschrijven) werd de rig weer in positie gebracht. Deze hengel werd voorzien van een mix van een spodmix, pellets, mais en wat gecrushte en hele boilies in verschillende diameters.

De aanbeten kwamen vanachter een eiland en dus werd er vanuit de boot gedrild
De aanbeten kwamen vanachter een eiland en dus werd er vanuit de boot gedrild

Een slordige vier uur later werden ze gewekt door dezelfde hengel Delkim. Met de misère van de nacht nog vers in het geheugen werd er niet lang nagedacht. De spoel werd vastgepakt en door zover mogelijk naar links te lopen werd de vis weggeleid van de rietkraag. Of het geholpen heeft zullen we nooit weten, maar na een korte dril schoof er een pracht van een spiegelkarper in het net. Iedere vis is welkom, maar als je dan een 'kleintje' moet vangen dan het liefst een schilderij als deze enorm fraaie Valkenswaarder!

Op iedere stek ligt een net, onthaakmat en retainer sling
Op iedere stek ligt een net, onthaakmat en retainer sling

Op stek 2 bleek de hengel achter het eiland goud waard. Om de paar uur liep hij af en in het totaal vingen we hier 6 vissen. Alle aanbeten werden verzilverd en geen enkele keer had ik het idee dat het schuin bevissen van deze stek een extra risico opleverde. De vissen bleken zeer sterk en dat leverde mooie gevechten op vanuit de boot.

Tom moest de derde nacht verstek laten gaan i.v.m. werkverplichtingen en daarom bleven we met z’n drieën over. De laatste nacht verliep stil en nadat ook Edwin en Patricia weer waren vertrokken naar Zeeland kreeg ik nog één aanbeet. De afsluiter bleek een schub van 10,4 kg. De hengels werden daarna opgeruimd en de sessie beëindigd.

Tom met wederom een fraaie spiegel
Tom met wederom een fraaie spiegel

Conclusie

Tijdens ons verblijf op Carpvalley hebben we ons uiterste best gedaan om over het hele water vis te vangen. Alles soorten stekken werden bevist: geultjes, taluds, verschillende dieptes, plateaus etc. Daarnaast werden veel soorten aas ingezet, waaronder boilies, particles, mais, zigs en zelfs mosseltjes en slakjes. Het was moeilijk om de vis aan het azen te krijgen en de aanbeten kwamen slechts van enkele plekken af. Dit maakt de visserij bij Carpvalley niet direct heel gemakkelijk, ondanks het goede visbestand. Ook op de plekken waar de vis de hele dag door springt is geen vis gehaakt.

De kale eilanden op het water ontsieren het domein een beetje, want verder heb je een prachtig plekje. Ad heeft aangegeven dat deze eilanden zijn volle aandacht hebben en zal komende winter proberen om deze verder te ontwikkelen. Ad heeft inmiddels besloten om het water met ingang van 2018 enkel nog exclusief te verhuren, waardoor de luxe van het water beter tot zijn recht zal komen. Je hebt dan de mogelijkheid om overal op het water te doen wat jij of je vrienden willen, zonder rekening te houden met andere (onbekende) vissers. Zo is het dus ook mogelijk om je hond(en) mee te nemen.

Carpvalley is nog volop in ontwikkeling en het visbestand heeft tijd nodig om zich te settelen. Ondanks dat denken we dat je hier een heerlijke week kunt hebben met kans op prachtige en grote karpers. Wij wensen Ad veel succes en plezier met dit heerlijke plekje.

Een sessie op Carpvalley boek je HIER.
Daarnaast kan je via de Facebookpagina van Carpvalley op de hoogte blijven van al het nieuws omtrent dit domein.

De afsluiter van de sessie
De afsluiter van de sessie

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.