Granny Lake

Op ongeveer 750 km van Utrecht ligt ‘Granny Lake’, een langwerpig water van 14 hectare. Dit water is al jaren familiebezit en dankt haar naam aan de huidige eigenaresse, een 85 jarige vrouw die vanuit haar caravan over het water uitkijkt. Granny Lake wordt sinds kort vanuit Nederland aangeboden door CarpSpots en wij kregen de mogelijkheid om het water te bevissen voor een review.

De stekken zijn ruim opgezet
De stekken zijn ruim opgezet

De eerste indruk

Hoe goed we ook zochten, vooraf vonden we weinig bruikbare informatie op het internet. Een telefoontje met een bevriende visser die er al eens was geweest leverde wel wat info op en vooraf wisten we dat we het water zouden moeten delen met twee andere vissers. Na een reis van ongeveer zeven uur via België en Luxemburg arriveerden we rond 11 uur in de ochtend aan het water. Het eerste dat opviel was dat het erg ondiep bleek te zijn. Vooraf hielden we rekening met een waterdiepte tot 4 meter, maar door de extreme droogte van de zomer stond het water nu ruim 2 meter lager dan normaal. Hierdoor was een groot deel van het water nu geen 2,5 a 3 meter diep, maar maximaal een meter. Gecombineerd met het heldere water zag je daardoor overal de bodem, wiervelden, obstakels en… geen vis. Dat laatste zou betekenen dat het visbestand zich vooral ophield in het diepere gedeelte van de plas, want er zou juist een fors bestand aan karper moeten zwemmen. Het verschil in diepte zal door de jaargetijden verschillen. In het voorjaar staat het waterniveau op maximaal en in het najaar is het minimaal.

Granny woont in een caravan met een schuur daarnaast
Granny woont in een caravan met een schuur daarnaast

Stekken

Het water heeft 13 beschikbare stekken, waarvan drie 2-persoonsstekken. Deze stekken liggen allemaal aan de oostzijde van het water en zijn ruim opgezet. Op het water worden slechts 6 vissers per week toegelaten, dus er is altijd voldoende ruimte om je gang te gaan zonder gehinderd te worden door een andere visser. Op stek 3 troffen we de andere karpervissers, die er reeds twee nachten op hadden zitten en vijf karpers hadden gevangen. Zij zouden nog één nachtje blijven en daarna hadden Bob en ik dus het water voor onszelf.

Alle stekken op het water zijn bereikbaar met de auto en het is toegestaan om de auto achter de stek te laten staan. Wij konden alle stekken zelfs met de camper bereiken en zagen hierbij geen enkel probleem. Neem wel een hamer mee om de tentharingen in de grond te zetten, want de grond is hard.

Als het water hoger staat is dit de eigen kant
Als het water hoger staat is dit de eigen kant

Bodemverloop

Na bestudering van de stekken kozen we er uit strategisch oogpunt voor om te starten vanaf stek 8/9 en 10, waarbij Bob zijn tent op stek 8/9 opzette en ik met de meegenomen CarpVan op stek 10 plaatsnam. Vanuit deze stekken konden we een groot gedeelte van het water bevissen en zaten we centraal voor twee grote obstakels en een versmalling in het water. Met een lading regen voor de boeg besloten we snel de stekken in kaart te brengen en te starten met vissen. Het bodemverloop was niet ingewikkeld te noemen en daardoor lag nog voor het donker alles naar wens en konden we eindelijk aan de maaltijd.

Noot: Houd met onderstaande informatie rekening met het feit dat het water normaal anderhalf tot twee meter hoger staat. Onderstaande informatie is gebaseerd op onze opgedane ervaring tijdens dit specifieke moment.

De scheidingslijn geeft de rand van de ondiepe zone aan
De scheidingslijn geeft de rand van de ondiepe zone aan

Vanaf de stekken gezien gaat de bodem gelijk stijl naar beneden tot ongeveer 2,2 meter diepte, waarna de bodem een heel stuk vlak blijft. Deze kanten zijn allen voorzien van grind en als het vlak wordt dan wordt de bodem zacht(er). Op ongeveer 60 meter van de kant loopt de bodem langzaam op richting het ondiepe gedeelte van het water. Op de overloop van diep naar ondiep bevindt zich een harde rand / gravel bar die over de volledige lengte van het water lijkt te lopen. Het overgrote deel van het water bestaat uit een zachtere bodem met silt. Als je met een prodding stick aan de gang gaat dan voel je dat er een hardere onderlaag onder zit, maar er zijn ook hardere plekken te vinden. Er staan veel kleine wiervelden, maar door het heldere water zie je dit goed liggen.

Door het heldere water zijn de wiervelden goed te zien, zeker op de ondiepe zijde
Door het heldere water zijn de wiervelden goed te zien, zeker op de ondiepe zijde

In het water liggen drie grote obstakels die met de hand zijn gemaakt. De reden voor deze obstakels is ons niet duidelijk geworden. Twee van de drie obstakels zijn gemarkeerd met een boei (wit en blauw) en bevinden zich grofweg voor stek 8, 9 en 10. Het derde obstakel is niet gemarkeerd en ligt tussen stek 3 en 4. Alle obstakels liggen op het ondiepere gedeelte en vlak achter de harde taludrand.

Buiten deze obstakels schuilt de vis onder de in het water liggende bomen en overhangende bosjes. Tijdens ons verblijf vormden deze obstakels geen probleem, maar als de waterstand hoger is dan wordt het steeds gevaarlijker om hier strak tegen aan te vissen. Opletten geblazen dus.

De eerste vis kwam na ruim 24 uur
De eerste vis kwam na ruim 24 uur

Bestand

Tijdens onze observaties op het water zagen we vooral kleinere vis onder de overhangende bomen liggen en af en toe een grotere vis. Toen we halverwege de week spraken met de beheerders bleek dat deze ervaring wel overeen kwam met het bestand. Volgens de beheerders bestaat het water uit een forse laag met kleinere vissen tot ongeveer 10 kg. Daarna volgt een mooi bestand van vis tussen 10 en 15 kg, waarna een gat volgt tussen de 15 en 20 kg. In deze gewichtsklasse zwemt wel vis, maar het zijn er erg weinig. Er zouden ongeveer 15 vissen boven de 20 kg zwemmen, met als topvis een bak van 29 kg. Binnenkort zullen er enkele grotere vissen worden aangekocht tussen de 15 en 20 kg om er voor te zorgen dat de opbouw van het bestand wat gelijkmatiger is.

Op het water zwemmen ook enkele grote meervallen tot twee meter. Het is handig om hier rekening mee te houden in je voerkeuze (vismeel).

De grootste van de sessie
De grootste van de sessie

De vangsten

Gedurende onze sessie van vier nachten liep het zeer moeizaam. Na 24 uur stilte wisten we gedurende de tweede nacht twee vissen te vangen, beide schubs van respectievelijk 9 en 12,5 kg. In de dagen die volgden vingen we er ieder nog een vis bij en verspeelden we er allebei één. Bob kreeg tot twee keer toe ook een aanbeet die hoogstwaarschijnlijk van meerval afkomstig was. Beide keren viel de druk weg en was zijn onderlijn doormidden geschuurd.

De vissen lieten zich ook voor de onderwatercamera zien
De vissen lieten zich ook voor de onderwatercamera zien

Onze vangsten waren vooral afkomstig van het diepere deel van het water en op zachtere plekken. De harde gravel bar leverde slechts één aanbeet op. Volgens de beheerders vang je het meest door strak tegen de (over)kant te vissen op ongeveer 30 a 40 centimeter van de kant. De vissen trekken langs deze kanten en dit zou hen de meeste vis opleveren.

Het obstakel voor stek 3 en 4
Het obstakel voor stek 3 en 4

Het obstakel met de witte boei
Het obstakel met de witte boei

Het obstakel met de blauwe boei
Het obstakel met de blauwe boei

Het sanitair

Granny Lake kent weinig luxe. Langs het water staat een mobiele unit waarin een douche en toilet gesitueerd zijn. Deze vragen echter aansturing van een aggregaat dat flink wat herrie maakt. Tijdens het eerste toiletgebruik hadden we al een storing in het systeem waardoor e.e.a. niet goed werkte. De benzine voor het aggregaat dient zelf te worden verzorgd en kan worden gehaald bij een pompstation op een paar honderd meter afstand. Ik adviseer je dan ook om een schep mee te nemen of gebruik te maken van een emmer.

Het toiletgebouw met aggregaat
Het toiletgebouw met aggregaat

De kosten

Een week vissen op Granny Lake kost je als visser € 220,- en als niet-visser  € 35. Zoals eerder benoemd worden er maximaal 6 vissers tegelijk toegelaten. Het is ook mogelijk om het water exclusief af te huren, maar daar is de prijs mij niet van bekend. Granny Lake is een interessant water om exclusief af te huren met een groep vrienden of voor bijvoorbeeld een wedstrijd of (jeugd)kamp.

Conclusie

Granny Lake is een interessant water waar het tijdens de voorjaars- en zomermaanden goed mogelijk moet zijn om flink wat vis te vangen. Het najaar kan stroever verlopen door de lage waterstand en een ander gedrag bij de vissen. Granny Lake is een water waar je wel een boot moet kunnen gebruiken in verband met de vele obstakels in de kanten. Je kunt je eigen boot meebrengen of een boot huren. Het water ligt in een rustige omgeving en dat is heerlijk. Je zit er erg goed en hebt van niemand last. Dit komt mede door de opbouw van de stekken en de maximale hoeveelheid vissers. Granny Lake is niet geschikt voor vissers die geen kleinere vissen willen vangen. Maar als je in alle rust wilt vissen met de kans op een echte bak, dan zit je er uitstekend.

Benieuwd geworden naar het water en foto’s van het bestand? Kijk dan voor meer informatie op de website van CarpSpots.

Het was prima uit te houden aan Granny Lake
Het was prima uit te houden aan Granny Lake

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.