Horseshoe (deel 2)

Patricia en ik visten in het voorjaar een sessie op Horseshoe in Engeland. Horseshoe is een kraakhelder water van The Carp Society met een enorm mooi visbestand. In deel 1 kon je al lezen dat ik een zeer fraaie rijenkarper te pakken had tijdens een onweersbui. In deel 2 belicht ik de rest van de sessie en bespreek ik ook de voorzieningen op dit complex.

Zoals ik al aanhaalde in deel 1 heb ik de zig nog nooit een echte kans gegeven en heb ik dus ook niet echt de materialen hiervoor. Er moest dus geïmproviseerd worden en er werd dus als haakaas gekozen voor een fluor roze jungle squab die op een fixed zig werd geplaatst van 1.5 meter. Deze werd een centimeter of 50 onder het oppervlakte aangeboden. Na nog enkele karpers te hebben zien springen in de buurt van de zig liep deze toch binnen een half uurtje al af. We vissen altijd vis om vis en was het dus de beurt aan Patricia om ook aan haar eerste dril te beginnen. Aangezien dit voor ons beide de eerste dril was met een zig werd er dus met samengeknepen billen gedrild. Zeker toen deze onder de kant kwam en de steen dus een anderhalve meter boven de vis aan het bungelen was. Rich had de commotie gezien en kwam poolshoogte nemen. Ik liet hem de vis scheppen zodat ik wat foto's kon maken. Niet veel later lag er wederom een zeer fraaie spiegel in het net.

horseshoe - spiegel

Doordat we gebruik maakten van de Gripz haken van Pallatrax is het onthaken een fluitje van een cent en kon de rig dus direct weer uitgeworpen worden. Tijdens het fotograferen liep de hengel wederom af, maar deze keer waren we minder gezegend. Na kort contact te hebben gehad met de vis viel de druk weg en kon ik niet veel later een gerafeld stukje nylon binnendraaien. Een lijnbreuk van de zig was dus de oorzaak. Was het een obstakel, lijn beschadigd, toch te fijn gevist… we zullen het niet weten. Een nieuwe zig werd gereed gemaakt, maar het bleef vervolgens stil op alle hengels.

De volgende morgen waren we getuige van de afnetting van de kweekvijver achter ons. Eigenlijk verbazingwekkend hoeveel vis er in zo'n poeltje zijn rondjes kan zwemmen. Diverse zeer fraaie spiegels en potentiële schubkarpers kwamen te voorschijn, waarvan er enkele hun rondjes op Horseshoe mochten gaan zwemmen. De anderen werden uitgezet op de andere wateren die The Carp Society bezit.

Miles (rechts) met een fraaie rijenkarper van de afnetting. Op de achtergrond zie je de lodge waar ook een tackleshop in is gevestigd

Na een verder rustige avond en nacht ontwaakten we en moeten we concluderen dat de tweede nacht niks heeft opgeleverd. Ook bij Rich en Simon was er geen actie geweest en werd er dus besloten om te gaan verkassen naar Summerbay. Simon moest al vroeg vertrekken naar een afspraak en Rich besloot nog even te blijven zitten. Door de afgenomen lijndruk in deze hoek van het water hoopte hij dat de vis wat los zou komen en hij niet met een blank naar huis moest. De gekozen stek op Summerbay staat bekend als Summer Disabled en heeft een zeer interessante kom aan de rechterkant. Naast open plekken in het wier zou ook die kom worden bevist. Terwijl we de boel aan het verkassen waren kreeg ik een belletje van Simon of ik even foto's wilde gaan maken bij Rich.

Rich zijn keuze nog even te blijven bleek een gouden keuzeRich zijn keuze nog even te blijven bleek goed uit te pakken

Zijn gok bleek dus goud waard. Hij had vis zien draaien buiten zijn voerplek en had er voor gekozen direct een hengel naar toe te werpen met wat grondvoer die hij rond de Stonze had gekneed. De Stonze kan je namelijk ook perfect als methodfeeder gebruiken. Een mooie Horseshoe schub mocht Rich bijschrijven aan zijn CV. Nog geen uurtje later mocht ik weer aan de wandel om dit keer een spiegeltje op de gevoelige plaat vast te leggen. De vis leek dus inderdaad los te komen en de keuze van Rich nog even te blijven bleek de juiste. Of de vis echt uit de kom kwam of juist door de wind naar deze hoek werd gedreven blijft gokken. Beide scenarios zijn wat mij betreft goed mogelijk, zeker gezien dat Horseshoe een water is met veel dressuur en ook nog eens kraakhelder is. De lijndruk zouden ze dus zeker goed gemerkt kunnen hebben.

Summerbay

De stek op Summerbay leek heel veelbelovend, maar meer dan een zeer fraaie spiegel bij de buurman hebben we niet meer gezien de volgende dagen. Ook liet de vis zich amper zien en met de wetenschap dat we de voorlaatste dag al om 9 uur van de stek zouden moeten zijn in verband met een wedstrijd zeeltvissen werd er gekozen om de laatste twee dagen nog een keer terug te gaan naar Winterbay. Helaas was Boatpoint nog/weer bezet en werd er de keuze gemaakt om Winterpoint eens te proberen. Deze stek ligt ver naar voren en doordat er op Witney Bank bijna geen vissers zaten had je een hoop water voor je zelf. Doordat je hier ver naar voren zit kan je ook het water goed bekijken.

zwanenOp Horseshoe zitten ook meerdere zwanen. Deze struinen de stekken systematisch af naar overblijfselen van het spodden

De volgende dagen zitten we met verbazing te kijken hoeveel die gasten spodden daar. Of er nu wel of niet iets gevangen wordt, de Spombs zie je constant vliegen. Persoonlijk ben ik van mening dat je helemaal niet zo overdreven moet voeren en pas flink moet gaan bijvoeren als je ook vis op je stek heb. Het is me wel duidelijk dat ze daar hier anders over denken. Wat ook de beste methode zal zijn, de volgende twee dagen gingen voorbij zonder dat wij en volgens mij ook andere op Winterbay een vis op de mat zagen. Aan de ene kant toch wat teleurgesteld dat we na een goede start deze trend niet konden voorzetten, maar met allebei toch een mooie vis kan het ook slechter en zijn we ook een ervaring rijker.

volledig omheindHet volledige terrein is omheind met een otterbestendige omheining

Het water

Horseshoe is ongeveer 25 hectare groot en zoals je al kunt raden heeft het met een beetje verbazing de vorm van een hoefijzer. Het water kan rondom bevist worden en heeft in totaal 75 stekken, waarvan er 21 geschikt zijn voor twee personen. Op zeven stekken na moet je na maximaal 4 dagen verkassen naar een andere stek. Het advies van locals is sowieso om de vis te zoeken en te vissen waar je ze ziet. Een algemeen advies natuurlijk, maar de vis schijnt er veel te zwemmen in scholen dus verkassen kan extra lonend zijn. Niet alle stekken zijn hetzelfde, maar allemaal zijn ze netjes onderhouden en zeer goed te bereiken. Met uitzondering van Witney Bank en de laatste stekken van Trout Bank kan je overal je auto vrij dicht of zelfs op de stek parkeren. Het water is kraakhelder en aan de kant kijk je gemakkelijk een dikke anderhalve meter het water in tot op de bodem. Vooral in de zomer zijn er dus veel waterplanten aanwezig. Wij waren er vroeg in het jaar, maar ondanks dat was de wiervorming in Summer Bay al goed op gang.

horseshoe map

Voorzieningen

Op de landtong en in de lodge vind je toiletten en douches welke basic maar netjes zijn. Ik weet niet hoe de warmwatervoorziening is, maar wij hadden altijd warm water. Iets wat ik al eens anders heb meegemaakt. In de lodge vind je ook viswinkel waar eigenlijk alles van klein materiaal wel te verkrijgen is en natuurlijk kleding van The Carp Society. Ik weet niet of het tot de standaard service behoort, maar ik kon daar ook mijn powerbanks opladen.

tackleshop op horseshoeIn de tackleshop, die zich bevindt in de lodge, vind je een compleet assortiment aan en end tackle

Ook is het volledige terrein omheind, maar dit is niet alleen voor de veiligheid voor de vissers. Otters zijn een behoorlijke plaag aan het worden in Engeland en aangezien die ook graag een visje lusten (of op zijn minst aanvallen) is het volledige terrein zo omheind dat de otter er niet in kan. Horseshoe was één van de eerste wateren die dit heeft toegepast.

In de lodge is ook een grote ruimte die je eventueel kan afhuren voor een event, waar ook eventueel catering bij geregeld kan worden. Het is trouwens de moeite waard om Miles je daar even te laten rondleiden. Hier vind je diverse oude vismaterialen, foto's uit lang vervlogen tijden en diverse opgezette karpers. Met de verhalen van Miles erbij heb je een zeer vermakelijke middag.

Conclusie

Het is toch een andere soort visserij dan ik gewend ben. Op betaalwateren heb je normaal gezien sowieso veel plek en op publieke wateren waar ik vis is het not-done om dicht bij elkaar te gaan zitten als je geen bekende bent. De gemiddelde afstand op Horseshoe is een kleine 40 meter (en sommige dus nog veel dichter bij), van wat ik begreep is dit vrij normaal in Engeland. Ook het enorm veel spodden is iets wat ik doorgaans niet direct meemaak. Ondanks dit heb ik wel erg genoten van mijn verblijf hier en zal het me niet verbazen als ik nog eens een sessie op dit fraaie water ga doen.

Rich met de eerste van zijn sessieRich met de eerste vis van zijn sessie.

Rest mij nog een dankwoordje naar Simon die deze sessie mogelijk heeft gemaakt en Miles voor de gastvrijheid. Mocht je zelf ook een keertje willen gaan vissen op Horseshoe dan moet je lid worden van The Carp Society, wat kan via hun website. Vervolgens kan je in de shop op het terrein je ticket kopen. Ondanks dat day-ticket wateren een soort betaalwateren zijn heb je wel de Engelse variant van de vispas nodig, deze kan je online aanvragen en kost je 12 pond voor 8 dagen. Wil je meer weten over Horseshoe, neem dan een kijkje op de website van The Carp Society.

goodbyeGoodbye England, tot snel!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.