Iktus Ruffaud

In oktober 2018 ben ik met het Cipro team en een aantal van hun trouwe klanten, een week nieuwe boilies wezen testen. Dit deden we op een vrij nieuw betaalwater uit het aanbod van The Carp Specialist. Er zijn al wat mensen daar wezen vissen en de reviews en recensies zijn nogal wisselend. Wat de één top vond, vond de ander slecht. Ik heb na een week vissen met het hele team een heel goede indruk van alle stekken gekregen omdat we dagelijks alles in onze groepsapp deelden. De vangsten, de tegenvallers etc. In deze review vertel ik je dan ook over het water, de faciliteiten en de visserij zoals wij die hebben meegemaakt.

Iktus Ruffaud

De aankomst en ontvangst

Na 1050 km rijden vanuit Deventer kom ik in de buurt van het complex. Zodra je de snelweg af draait en je laatste tolpoortje door bent, rijd je na een paar minuten linksaf richting Iktus Ruffaud. De voorpret en de spanning komen dan. Kleine slingerpaadjes en pittoreske huisjes worden gepasseerd, tot ineens de grote blauwe vlek, midden in een naaldbos opduikt op je navigatie. Het is een prachtige omgeving. De entree is niet te missen. Het grote restaurant, de tackleshop en de sanitaire gebouwen staan in een grote groep bij elkaar. Voor het restaurant liggen de verplicht te huren bootjes al te wachten op het strandje. De ontvangst is hartelijk en na het neerleggen van 2 keer een biljet van 50,- voor het huren en de borg voor de boot, kan ik al naar de stek. Aangezien mijn boot stampvol zit en het best hard waait, stelt één van de medewerkers van Iktus mij voor om mij voort te slepen naar de stek met zijn motorboot. Dat is natuurlijk super. In de tackleshop koop ik nog een aantal stukken lood met een gave coating. En dan kunnen we vertrekken.

Iktus Ruffaud

De stekken

Stek 7-8-9-10

Ik denk persoonlijk dat we met dit team een stel zeer goede vissers hebben, maar dat we door externe zaken gewoon niet normaal hebben kunnen vissen, laat ik daar maar mee beginnen. Ik ken de smoesjes wel als er niks wordt gevangen. Het weer, het voer en ga maar door. Hier is gewoon iets heel anders gaande dat amper te verklaren valt. Je hebt bijvoorbeeld stek 7-8-9 die zich aan één oever bevinden. Vanaf hier kan men naar de overkant vissen. Stek 7 vangt met heel veel pijn en moeite een paar vissen. Stek 8 krijgt om de haverklap beet en trekt ook de grotere vissen in het net, terwijl bij stek 9 de zes beetmelders de hele week zwijgen. En neem van mij aan, daar zitten niet de eerste de beste twee vissers. Stek 10 is in mijn optiek de meest mooie stek, niet alleen de ruimte, maar ook qua omgeving en vangsten. Maar dat is ook een stek die wel een zeer ervaren visser eist. Het ligt daar vol met scherpe rotsen, stenen en overhangende bomen in het water. Menig vis werd daar verspeeld. En ook hier zaten 2 mannen op die allround hun vissen vangen. Na een paar dagen en wat wijzer geworden, werd de trukendoos daar open gegooid en zorgden ze ervoor dat de lijn niet meer over de bodem kwam te liggen bijvoorbeeld.

Een prachtige koi

Iktus Ruffaud

Stek 11 – De blokhutstek

Ik heb daar de 1e nacht even gebivakkeerd tot de ergste storm was gaan liggen en vertrok toen naar stek 12. Ik heb er nog wel één nacht gevist dus ik kan je daar iets over vertellen. Aangezien ik best gaar was van de tien uur durende reis, ben ik toch naar stekken gaan zoeken voor zover dit lukte met deze wind. De hele linkerkant van de blokhut heb ik voor mijzelf direct weg gestreept. Ik kwam er geen vissymbool op de fishfinder tegen. Het was er ook erg ondiep met veel wier op de bodem. Het werd dus de rechterzijde en daar hangen wat omgevallen bomen in het water, wat natuurlijk altijd goed is voor een vis. Toch heb ik ze niet gespot. Vanaf de takken meer naar links zijn daar wat leuke diepteverschillen en is het er schoon op de bodem. Aan de rechterkant van die omgevallen boom word het snel wat dieper en ook schoner. Tot aan het oranje paaltje dat de stekgrens markeert, is het mooi om te vissen. Ik zag daar ook enkele vissymbooltjes op de fishfinder.  Op het blokhutvlot waan je je als visser in een luxe omgeving. Het is erg netjes afgemaakt. Heel veel ruimte voor mijzelf, maar voor 2 man wordt het wel een beetje tactisch inrichten. Maar het is goed te doen. Daar heb je dan ook nog verlichting en een USB aansluiting om je telefoon bijvoorbeeld op te laden. Als je dan bij die omgevallen boom wilt gaan vissen, zal je je rodpod moeten fixeren! Je vist namelijk tegen een zeer gevaarlijk obstakel aan. Die slip gaat dus dicht en jij moet er dan achter gaan zitten. Ik heb de rodpod met tie-wraps gezekerd. Dat ging prima. Meer als 3 hengels zou kunnen maar wordt wel krap, zeker als je ook nog met de boot achter de vis aan wil.

De blokhutstek

Stek 12 – De Raptor platform XL stek

Deze stek heb ik van zondag tot en met zaterdag ochtend bevist. Daar aangekomen waande ik mij in alle staten. Wat gaaf, wat gaaf! Je hebt daar denk ik de meeste ruimte van alle stekken. Je bent omringt met alleen maar bossen en de doorgang naar de buren op stek 10. En die zie je pas als je de doorgang in vaart. Daar moet je dan even afspraken mee maken, want officieel loopt hun stek tot aan de rand van jouw begin van de doorgang. Het vissen van daar tot hier is echter onverantwoord! Vanaf het Raptor platform is het veel beter de eerste 20 meter erbij te pakken. Ook dan is het zaak om bij een aanbeet geen druk te zetten en direct op stand 5 naar de vis toe varen. Pas dan kan je druk gaan zetten op de vis, anders ga je de vissen onherroepelijk aan de rotsen verspelen! Het liefst de lijn van de bodem houden.

De Raptor Platform XL stek

De omgeving is van romantische schoonheid. Het naaldbos rondom, de kleuren, de vogels, waarvan een paartje ijsvogels (die helaas niet op mijn hengeltop wilden poseren) en de staartmezen die boven mijn hoofd de eikels en naalden op mijn kop lieten vallen. Maar ja het is nu dan ook eind oktober. Toch temperde mijn enthousiasme danig toen ik de stekken ging zoeken. De overkant is vooral een kraamkamer voor jongbroed. Het wordt dan ook regelmatig bezocht door roofvissen die als tonijnen door de groepjes jongbroed rammen. Er zit zó weinig witvis, dat de snoeken ook regelmatig agressief op mijn rig klapten. Soms uit het water springend zodat ik me weer eens rot schrok.

Een prachtig uitzicht
Een prachtig uitzicht

De rechter zone is ook best ondiep. Het grootste deel achterin is ondiep tot een meter, met veel planten. Vanaf het Raptor platform daar naar de overkant links zijn een paar mooie harde platen te vinden met zelfs wat grind. Voor het platform heb ik niet gevist omdat ik daar geen vis verwachtte. En links is de topstek… mits er vissen zijn. Daar ligt een berkenboom in het water. Aan het begin van de week zag ik daar 2 kois zwemmen en de laatste 3 dagen zag ik daar geen vissen meer. Het voer werd ook niet meer weg gevreten.

Een vis uit het oude bestand

De overige stekken

Over de stekken 1 en 3 kan ik kort zijn. Het zijn prachtig mooie stekken, maar er waren gewoonweg geen vissen in die sector. Het is daar het diepst (op sommige stukken loopt het tot 6 meter), maar men zag er hoorde er gewoonweg geen vissen. Dat gold niet voor stek 6, daar kwamen de meeste vissen vanaf maar geen grote vissen.

Buut koi!
Buut koi!

De stekken zijn in deze periode prachtig mooi, maar de stekken 7-8-9 liggen naar mijn mening, en ook die van de mannen die daar zaten, te dicht op elkaar. De slechte vangst is wellicht veroorzaakt door het feit dat er op stek 3 t/m 5 grote vrachten maïs op de bodem lagen. Geschat werd enkele tientallen kilo's. Hoe die daar terecht zijn gekomen is gissen, wellicht door gefrustreerde vissers? Het was wel heel duidelijk dat de vissen op stek 8 in een holding lagen uit te buiken. Op de rest van de stekken zag je de vissen springen, maar ze keken niet of nauwelijks om naar boilies.

De deal met Cipro was dat er enkel met nieuwe boilies gevist zou worden om te testen, aangevuld met een smikkelmix van den Heijer partikels. De vangsten die toch kwamen, werden op de aangereikte pop-ups gevangen. Zelf ving ik 2 “nieuwe“ vissen (uitzetters) op de chod en een vis van het oude bestand op normaal bodemaas, in dit geval de Banana Butter Caramel boilie van Cipro. Het water is nog maar net open en er is veel met partikels en pellets gevoerd en gevangen. Zoals gezegd probeer je een excuus te verzinnen, maar als je hier gaat vissen, vis dan vooral met partikels en pop ups. Let wel op de voorschriften voor de mee te nemen partikels. Deze vind je op de site van The Carp Specialist.

Vooral de pop-ups vingen vis
Vooral de pop-ups vingen vis

Wellicht zijn er in andere jaargetijden betere vangsten te boeken, maar ik denk dat we gezamenlijk 15 vissen hebben gevangen met 14 man. En nogmaals, neem van mij aan dat deze mensen een potje kunnen vissen. Ik denk dat je hier vooral in het voorjaar al snel de boel aan de praat krijgt omdat het gemiddeld maar zo'n 2 a 3 meter diep is. Als je mag verkassen, doen! Verkassen loont hier absoluut. De vissers van stek 1 die niks vingen, zijn de laatste dag naar stek 9 verkast (de safaritent stek), en vingen alsnog een prachtige spiegel. De mannen die op de eilandstek stek 3 zaten verkasten de laatste dag naar de blokhut stek, waar inmiddels een hoop vissen waren gespot. Daar lag nog het één en ander aan voer voor hun te wachten zonder lijnen in het water. Ze kregen twee aanbeten waarvan er één werd geland. De mannen van stek 6, die de meeste vissen vingen, namen na het stilvallen van hun stek ook nog de moeite om de laatste nacht op stek 7 te vissen. Met als resultaat nog een paar mooie vissen. Verkassen dus als je kan.

Verkassen loont!
Verkassen loont!

Op enkele stekken kan je gebruik maken van wat extra luxe. Op stek 9 is er de mogelijkheid om (tegen meerprijs) gebruik te maken van een luxe safaritent. Stek 7 is de VIP blokhut met alles erop en eraan, check details op de site van The Carp Specialist. En natuurlijk de door mij beviste blokhutstek (11) en de stek met het XL Raptor platform (12).

Faciliteiten en service

Nogmaals, wat de één slecht vind, vind de andere behoorlijke luxe. Ik zeg je, ik ben geen betaalwater visser en kan dus niets vergelijken. Maar ik kan je vertellen dat de toiletten schoon zijn en dat de douche heerlijk was. Lekker warm en de douchekop boven je hoofd zoals het hoort. Er zijn stroompunten genoeg en je vindt er een koelkast, vrieskasten en er staat zelfs een wasmachine?? Het restaurant is gesloten, maar waar heb je die voor nodig? Oh ja sorry, ik ben geen salonvisser haha. Ik kan me wel voorstellen dat je er plezier van hebt als je daar met een stel bent en/of je vrouw. Wij hebben er met het hele team wel een avond gegeten dus misschien is er in overleg met de eigenaar van alles bespreekbaar.

Het blokhuthuisje is voorzien van stroom

Daar over gesproken, het zijn super aardige mannen die je overal mee willen helpen. Ze spreken goed Engels en er werd mij door Valentine aangeboden om mijn overvolle boot naar de blokhut te slepen. Waar ik graag gebruik van heb gemaakt want het waaide aardig en dat zou al een boel capaciteit van mijn accu hebben gekost. Ik denk dat je gewoon moet overleggen of je het telefoon nummer van de mannen mag hebben zodat je ze makkelijk kunt bereiken. Ik heb uit andere reviews begrepen dat dit wel eens een probleem was. Tipje dus. Ik weet niet of ze dat doen hoor. Maar nee heb je hè?

Dan is er nog een tackle shop met van alles en nog wat. Prijzen moet je zelf maar even bekijken. Ik heb er 5 prachtige stukken lood voor een tientje gekocht. Niet duur vind ik. Daar staan ook meer dan genoeg accu's en elektromotoren die je kunt huren. De boot moet je dus wél huren en daar vraagt men 50,- borg voor. Plus de 50,- huur. Zorg dus dat je 2 keer een briefje van 50 bij je hebt.

Een eigen boot is niet toegestaan, er worden bootjes verhuurt

Conclusie

Iktus Ruffaud is zeker geen makkelijk water, maar door de prachtige omgeving is het er prima vertoeven. Het vissen met particles wordt aangeraden en dat blijkt ook wel uit de tegenvallende vangsten met boilies. Er zwemt nagenoeg geen witvis op het water dus je kunt flink aan de slag met klein aas zoals partikels en pellets.

Het plaatsen van je hengels is niet op iedere stek even makkelijk en een hamer (voor de haringen) en wat ondersteunende materialen zoals tie-wraps kunnen goed van pas komen. Zeker als je graag wat obstakelvisserij wilt uitoefenen. Er zijn ‘basic’ stekken aanwezig, maar ook stekken waar je rekening moet houden met serieuze obstakels op de bodem. Bereid je goed voor!

Een brute spiegel
Een brute spiegel

De huurbootjes (verplicht) zijn niet heel erg stabiel en zijn gehorig. Helaas mag je geen eigen boten meenemen, maar het is wel toegestaan om je eigen accu’s, motor en fishfinder mee te nemen. Vanuit de groep kwam ook een tip voor de eigenaar om het gebruik van partikels in eigen hand te houden. Verbied het zelf mee te nemen van huis en ga het zelf verkopen. Zo voorkom je dat gefrustreerde “vissers“ hun ton met 25 kilo maïs aan het einde van de week overboord kieperen. Goede tip als je het mij vraagt.

Ondanks de taaie visserij was het gezellig
Ondanks de taaie visserij was het gezellig

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.