Jonchery

Op 13 augustus stond de trip naar Jonchery op de planning. ’s Morgens vroeg opstaan en de aanhanger inladen, alles stond al klaar dus het was enkel een kwestie van inruimen en de auto starten. Na een reis van ongeveer 7 uur kwamen wij aan op de plaats van bestemming. Wanneer je door de hekken heen rijd zie je een prachtige plas water liggen waar je hart sneller van gaat kloppen.

De stekken

Jonchery heeft 6 stekken op het grote meer. Deze stekken behoren allen tot tweepersoons stekken, echter stek 1 en 5 zijn prima alleen te boeken. De ruimte tussen de stekken is ruim te noemen. Zeker wanneer er een stek door 1 persoon bevist wordt, heb je enorm veel ruimte. De stekken zijn allemaal voorzien van grind en de bodem is erg hard, waardoor je veel moeite moet doen om je banksticks of haringen in de grond te krijgen. Voordeel hiervan is wel dat als er een bui over komt je niet uitglijd over de modder met alle gevolgen van dien. Op de stek heb je ook genoeg ruimte om je bivvy te plaatsen en veel werkruimte bij het vangen van een vis.


Hier gaat menig hart sneller van kloppen

Het bestand

De vissen die op Jonchery zwemmen komen uit eigen kweek. Tussen het grote meer en stek 7 (runwater afgescheiden van het grote meer) liggen een aantal kweekvijvers. De vissen die deze week gevangen zijn waren uniek te noemen. Baarddraden van wel 7 centimeter lang en prachtige tekeningen! Voor een betaalwater waren de bekken van de gevangen vissen puntgaaf. Ook de kracht tijdens de dril was uitzonderlijk te noemen. Erg sterke vissen die ondanks hun gewicht toch wel je uitrusting op de proef stelden. Volgens de toezichthouder Mark Slade (die op het complex woont) is de zwaarste vis op dit moment rond de 31 kilo. Deze vis zwemt op de grote plas. Op de kleine plas is de zwaarste vis op dit moment rond de 26 kilo.

Het aas

Wij zelf hadden ongeveer 30 kilo aan boilies mee. Gelukkig waren het freezers, want bij aankomst werd ons medegedeeld dat ready made boilies niet meer zijn toegestaan. Ook het gebruik van tijgernoten zijn ze niet happig op. Zo is het toegestaan om 250 gram tijgernoten mee te hebben en niet meer dan dat. Door het warme weer (lees 35 graden) was de vis niet of nauwelijks aan het azen. Met behulp van hennep en boekweit probeerden wij de vis toch te verleiden om kleine deeltjes voedsel tot zich te nemen. Normaal gesproken zou ik een zig te water laten, maar dit werd sterk afgeraden door Mark. Met behulp van Mark heb ik toch nog een aantal dingen geprobeerd zoals duivenvoer en gekookte rijst. Ook dit mocht niet baten en de vangsten bleven uit.


Zelfs onder de bomen zaten ze niet

Stek 1 (waar wij zaten) is het diepere gedeelte van het grote meer. We bevisten zowel stekken, variërend van onder de bomen tot in een geul, maar het leverde helaas niets op. De stekken halverwege het meer hadden wat meer succes. De vis werd daar langs de rietkragen en in de geul gevangen. Toezichthouder Mark gaf ons een tip om met een slow sinking dumbell te vissen. Dit was de tactiek die de vorige visser veel vis had opgeleverd. Een roze 12 mm dumbell werd daarom ingezet om zo toch een vangst te realiseren. Wij waren niet de enige die worstelde met de temperatuur en de dressuur en op bijna alle stekken werd, na deze tip, de roze dumbell ingezet. Sommigen boekten mooie resultaten met deze tactiek.

De natuur

Zoals op vele wateren is de omgeving van je verblijf erg belangrijk. Het tot rust komen tijdens je visvakanties pak je in de momenten dat je van de natuur geniet. Uiteraard moet je werken om een vis te kunnen vangen, maar als je bijvoorbeeld een ijsvogel langs ziet vliegen die stopt om op je middelste hengel te gaan zitten is dat onbeschrijfelijk. Jonchery beschikt ook over een prachtige verschijning van twee kerkuilen met jongen. Deze verblijven in de nok van het sanitaire blok. Wat een prachtig gezicht is dat om de kerkuilen te zien in de vroege ochtend. Ongedierte was er in grote getalen aanwezig. Zo zijn wilde katten een plaag op het complex. Wanneer de schemering optrekt zie je geen verschil meer tussen een beverrat of een volwassen kat. Zolang deze beesten niet in de omgeving van mijn bivvy komen vind ik het echter allemaal prima.Faciliteiten

De faciliteiten op Jonchery zijn prima te noemen. Voor de prijs die je betaalt kan je tevens gebruik maken van de douches, koelkast en de vriezer. Ook kan je in het sanitaire blok je elektronische attributen opladen. In tegenstelling tot andere betaalwateren zit dit allemaal bij de prijs inbegrepen. Als je met een niet-visser, zoals bij ons, naar dit complex toe gaat is het een ideale visvakantie.

Stek 7

Deze stek is zoals eerder al gezegd, eentje die op een ander meer gelegen is. Dit is met recht een runwater. Ten tijde van ons verblijf werd deze stek door twee Engelsen bevist. Deze gebruikten de boilies van Mark zelf. Dit zijn 16mm boilies met een plum flavour. Volgens Mark is een zoete boilie aan de hair een must op Jonchery.


Deze prachtige spiegel was met 14,5 kg de zwaarste vis van onze sessie, maar schijnt onder het gemiddelde slag te vallen

Aangezien wij tot aan donderdag nog geen vis gevangen hadden werd ons gevraagd om een nacht op het meer van stek 7 te komen vissen. Na de hoognodige spullen te hebben gepakt vertrokken wij naar stek 7. Een kleine opening aan de andere kant van de plas werden de spullen gereed gemaakt. Nadat alle hengels in lagen werd de benaming “runwater” bekrachtigd. Omstreeks 23:00 uur was de eerste vis een feit. Een kleine maar prachtige schub belandde in mijn net. Wij wilden de vis op de foto zetten toen mijn andere hengel al vertrok. Uiteindelijk wist ik in 13 uur tijd 7 vissen te vangen als zwaarste gewicht 14,5 kilo.

Tot slot

Wij hebben genoten van dit prachtige complex. Je moet soms hard werken voor je vis, maar als je een vangt is het wel een plaatje. Tevens zijn de randzaken zoals faciliteiten erg fijn wanneer je samen met je vrouw een visvakantie boekt. Het is zeker de moeite waard om een keer te vissen op Jonchery en ik kom hier zeker nog een keer.

Maykel van Duyn

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.