La Carriere mei 2015 (deel 1)

Het is eind december 2014 als ik samen met twee goede vrienden Maico & Ger een bakje koffie zit te drinken thuis. Het is niets anders dan een doodgewone dag als alle andere dagen. Toch is er vandaag iets anders dan anders. Het idee dat we eens met zijn drieën op karper vakantie willen gaan komt zo ineens boven drijven. Na een stevig overleg besluiten we dat het een water zal worden met genoeg vis en een reële vangkans. Het idee is geboren. Nu de boeking en betaling nog. Zo gezegd zo gedaan is een paar dagen later alles gepland en kan het hele feest beginnen. Althans, dat moeten we nog maar afwachten. 

Na behoorlijk wat werk verzet te hebben staat ons basiskamp klaar
Na behoorlijk wat werk verzet te hebben staat ons basiskamp klaar
Foto: Thimon Dokter

We maken een sprongetje in de tijd. Het is inmiddels begin april en de tijd begint aardig te dringen. Alles moet namelijk nog geregeld worden qua voorbereiding. Materiaal, aas, boodschappen, etc etc. In de dagen die volgen doe ik niets anders dan een strijdplan verzinnen voor mezelf. Hoeveel vis zwemt er? Wat weet ik van het water? Wat zijn de regels? En zo vraag ik me nog een aantal dingen af waardoor ik uiteindelijk mijn tactiek zal bepalen. Uiteindelijk kom ik tot een conclusie en bedenk ik een strijdplan. Een plan dat is gebaseerd op ervaringen uit het verleden op soortgelijke wateren. Nu is die ervaring niet per definitie te gebruiken op het water waar we nu naar toe gaan. Immers ieder water kent zijn eigen code en dus eigen aanpak tot de sleutel van succes. Het zoeken naar deze juiste sleutel kan dus nog een hele klus worden. Toch is enige ervaring uit het verleden gebruiken nooit verkeerd. Het zijn immers opstapjes naar een eventueel succes. 

De puntjes op de I   

Inmiddels zitten we nog een week voor vertrek. De zenuwen gieren aan alle kanten door mijn lijf. Langzaam maar zeker veranderd mijn brein van een gedreven hengelsport vertegenwoordiger naar een ervaren jager die zijn plannetje klaar heeft om zijn prooi te verschalken. Inmiddels zijn de boilies besteld, de particals besteld, en ook mijn materiaal is tot het laatste detail in orde gemaakt om een zo goed mogelijke sessie te kunnen neerzetten. Niets kan er nu nog mis gaan zou je zeggen…. Toch? Uiteindelijk is het vrijdag middag en is daar de tijd gekomen dat de auto ingepakt kan worden. Zoals altijd weer een spelletje mikado waarin passen en meten centraal staat. De meeste mensen zouden je voor gek verklaren en letterlijk denken dat je een jaar op vakantie gaat. maar goed, dat was de insteek van dit verhaal niet. Uiteindelijk is met pijn en moeite de auto ingepakt en kunnen we ’s avonds vertrekken naar het land van bestemming, Frankrijk! 

Grondig peil ik de stek uit en zoek ik naar interessante spots
Grondig peil ik de stek uit en zoek ik naar interessante spots
Foto: Thimon Dokter

De reis 

Het is ’s avonds bijna 00:00 uur. De tijd is aangebroken om te vertrekken naar La Carrière. Het water waar het hele feest moet gebeuren. Met moeite neem ik afscheid van mijn lieve vriendin. Blijkbaar zijn er dus toch nadelen aan een weekje vissen in Frankrijk. Maar goed, nu eerst concentreren op een goede en veilige reis naar het franse land. Wel zo verstandig met ruim 8 uur rijden op de planning. Na een reis van uiteindelijk acht uurtjes zoals gepland komen we met behoorlijke slaapkoppen aan op La Carrière. Een merencomplex van vier wateren dat beheerd wordt door een echtpaar. Zeer vriendelijke mensen die er alles aan doen om het verblijf zo aangenaam mogelijk te maken. Bij aankomst wordt meteen om onze boekingsbevestiging gevraagd. Na deze getoond te hebben mogen we ons direct naar de geboekte stek begeven. Daar eenmaal aangekomen besluiten we eerst een blikje red bull soldaat te maken. In deze fase van vermoeidheid leek het ons niet onverstandig even een beetje energie tot ons te nemen. Al helemaal niet wanneer je weet dat je nog een heel kamp op moet bouwen. Oftewel, met een slaapkop: Succes! 

Tussen de distance sticks meet ik de afstand waarop ik vis
Tussen de distance sticks meet ik de afstand waarop ik vis
Foto: Thimon Dokter

Begin van de sessie 

Na een paar uur keihard gewerkt te hebben staat ons kamp eindelijk klaar. Echter zijn we er hiermee nog niet. Onze onderlijnen moeten nog voorzien worden van aas en vervolgens moeten de hengels keurig op de juiste plek komen. Ook dit doen we niet zomaar even. Eerst wordt grondig met de peilhengel de bodem zorgvuldig afgespeurd naar eventuele interessante spots. Na ruim anderhalf uur peilen ben ik er over uit wat ik ga doen. Op een kleine 45 meter uit de kant vind ik een flinke grind of mossel bank. Precies groot genoeg om twee hengels op te vissen. Of het nu om stenen of mossels gaat is me niet helemaal helder. Wat ik wel weet is dat dit een goede stek is tussen alle stukken zachte bodem die er omheen liggen. Wat ik weet van dit water is dat er vrijwel altijd met boilies wordt gevist en gevoerd. Nu kan ik twee dingen doen: het compleet anders aanpakken dan de meute, of exact hetzelfde doen en hopen op een visje. Ik ben een visser die niets aan het toeval overlaat en kies voor het eerste. Voordat ik vertrok naar Frankrijk had ik al besloten met klein aas te gaan voeren en vissen. Waarom? Precies met de reden omdat het anders is dan wat de rest doet. Anders vissen dan de rest heeft me vaak goede resultaten opgeleverd. Ik kies voor een spodmix te voeren over de stek verspreid. Deze mix is bestaande uit: blikmais, hennep, verschillende soorten pellets, groundbait, boilies, gecrushte boilies en als laatste tonijn moot. Dit alles door elkaar zorgt voor een super attractieve voer mix. Precies wat ik nodig heb, aangezien dit water amper witvis heeft en er redelijk wat karper zwemt. Zo snel mogelijk een aanbeet uitlokken, dat is wat ik wil! 

Het voeren kan beginnen
Het voeren kan beginnen
Foto: Thimon Dokter

De stek opbouwen 

Na een paar uurtjes grondig peilen ben ik er over uit waar ik ga vissen. Zoals ik in het vorige stukje beschreef vond ik een mooie grind/mossel bank op een mooi stukje uit de kant. Nu ik dat weet kan ik het aantal slagen (afstand tussen rodpod en stek) gaan uitmeten tussen de distance sticks. Nadat ik de afstand weet schrijf ik dit op. Op deze manier kan ik iedere keer de hengel weer op hetzelfde aantal slagen afclippen en weer op dezelfde plek ingooien. Ideaal voor zowel overdag als midden in de nacht. Hetzelfde doe ik met de spod hengel. Alleen dan altijd 1 slag verder. Waarom? Zodat er altijd voer achter mijn rigs ligt. Dit met als reden dat de vissen zo nooit eerst een lijn tegen komen of er mee in aanraking komen. Zo kunnen ze altijd met vertrouwen azen en zul je veel meer beten krijgen. Immers een geschrokken vis telt voor 2! En dat is precies wat we niet willen. 

De mix die het moet waarmaken
De mix die het moet waarmaken
Foto: Thimon Dokter

De stek aanvoeren 

Nu ik mijn hengels exact op de juiste afstand heb afgeclipt kan ik altijd mijn hengels weer keurig netjes op de aangevoerde stek ingooien. Nu ik dit allemaal klaar heb kan ik beginnen met het aanvoeren van de stek. dit doe ik door middel van mijn spod hengel en molen. Deze hengel is uitgerust met een gevlochten lijn waarmee ik extra makkelijk en ver kan gooien. Dit is mogelijk omdat gevlochten lijn geen rek bevat. Hierdoor kan je dus meer kracht zetten en verder gooien. Een bijkomend voordeel van gevlochten lijn is dat het dunner is qua diameter dan nylon lijn. Op deze manier heeft de lijn door de ogen van de hengel minder wrijvingsweerstand en gooi je dus verder. Ideaal! Zorg altijd wel dat je een vingerkootje om je wijsvinger hebt. Gevlochten lijn en gewicht op je vinger gaat namelijk niet samen en zorgt voor ingesneden vingers. Door een vingerkootje kan je dit voorkomen. Bespaard weer een bezoekje aan de huisartsenpost.

De zogeheten ‘IQ D rig’ geknoopt met een curve shank haak
De zogeheten ‘IQ D rig’ geknoopt met een curve shank haak
Foto: Thimon Dokter

Zoals je kunt zien op de foto is deze hengel uitgerust met een big pit molen en een gevlochten lijn. De hengel zelf heeft een testcurve van 5,5 lbs. Waarom? Omdat de spod al snel een gewicht bereikt van 200 gram en meer. Dit gooi je met een normale 2,75 lbs karper hengel niet weg. Nooit wil ik niet zeggen, maar ik heb in elk geval gewaarschuwd. Het is maar even dat je het weet! Vandaar de zware testcurve om makkelijker afstanden te halen. En tegenwoordig heb je voor een schaamteloze €70 al een goede spodhengel waarmee alles mogelijk is. Heel even sparen kan dus wel lonend zijn en een hoop frustraties en kapot materiaal voorkomen.

• Lees volgende week deel 2 van La Carriere mei 2015 van Thimon Dokter

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.