La Carriere mei 2015 (deel 2)

In het voorjaar van 2015 was Thimon Dokter een week lang te vinden op het prachtige La Carriere. Vorige week konden jullie in het eerste deel lezen hoe Thimon zijn vallen aan het klaarmaken was. Lees vandaag hoe het verder gaat.

Werpen met de spod

Nu mijn uitrusting in elkaar is gezet kan ik gaan beginnen met de stek aanvoeren. Zorg daarbij altijd dat je ‘over je hoofd werpt’ met de spod hengel. Op deze manier hou je de hengel mooi in een rechte lijn wanneer je gooit en belast je de hengel minimaal. Natuurlijk buigt de hengel flink met gooien, maar wanneer je de hengel verkeerd belast zal ook deze kapot breken. Tevens loop je met schuin gooien het gevaar dat je lijn om het topoog slaat. Dit levert vrijwel altijd afgebroken topogen op of enorme pruiken in de molen. Ook dit is niet handig en wil je het liefst voorkomen.  

Een heel precies klusje
Een heel precies klusje
Foto: Thimon Dokter

De rigs voorbereiden

Na een flink tijdje werpen en een vette tennisarm verder is de stek eindelijk aangevoerd. Aangezien er op dit water waar we vissen aardig wat karper zwemt kies ik er voor om al enkele kilo’s te strooien om de stek op te starten. Dit kostte aardig wat keren werpen met de spod. Maar goed, het werk zal toch hopelijk na een tijdje beloond worden met een paar mooie vissen. Nu de stek is aangevoerd kan ik beginnen met het voorbereiden van mijn rigs. Ik kies er voor om met zogeheten ‘wafters’ te gaan vissen. Dit is eigenlijk niks anders dan een pop up, maar dan met iets minder drijfvermogen. Dit aasje zinkt op het gewicht van de haak. Waarom gebruik ik wafters tussen een bed met particals? Omdat particals van zichzelf ook heel licht zijn en door de karpers makkelijk worden opgenomen. Ik kies er daarom voor een haakaasje te gebruiken dat net zo makkelijk naar binnen gezogen wordt als de gevoerde particals. Omdat ik op dit water alles werpend doe zorg ik er ook voor dat ik een rig gebruik die ik niet in de knoop gooi. Daarom kies ik voor een zogeheten IQ D rig. Dit is een rig bestaande uit fluorcarbon. Hieronder heb ik mijn geknoopte rigs afgebeeld. 

De zogeheten ‘IQ D rig’ geknoopt met een curve shank haak
De zogeheten ‘IQ D rig’ geknoopt met een curve shank haak
Foto: Thimon Dokter

De rig is verder uitgerust met een zogeheten ‘shot on the hook’. Dit is het loodhageltje dat aan het einde van de haakbocht bevestigd zit met een stukje garen. Dit zorgt er voor dat bij de aasopname de haak meteen met de punt naar beneden gericht staat en dus meteen kan prikken. Met de wat moeilijker vangbare vissen de ideale oplossing. Ook creëer je hierdoor een betere inhaking en geen kapotte bekken mits je de juiste lengte onderlijn gebruikt. Iets dat ik met zeer veel vertrouwen inzet in mijn visserij.  

Het wachten kan beginnen 

Na al het harde werken liggen eindelijk alle hengels op de juiste plek. De rodpod staat er bij alsof hij met de waterpas op zijn plaats is gepositioneerd. Eigenlijk ook wel iets dat ik mooi vind. Hoe rechter en netter alles staat, des te meer tevreden ik ben. Aangezien ik best wel een materialen freak ben en alleen maar wil vissen met heel mooi spul en het beste materiaal. Nu heeft iedereen zijn eigen smaak en kan ik ook niet verwachten dat iedereen dat doet, maar goed dat is nou eenmaal mijn hobby binnen het karpervissen.  Wanneer mijn spullen er dan mooi bij staan en ik vang mijn visjes kan ik daar extra van genieten.

De eerste vis 

Echt heel lang hoeven we niet te wachten op een aanbeet. De ruim aangevoerde stek is blijkbaar gevonden door een groep karpers. De vissen springen meerdere keren in korte tijd en het duurt dan ook niet lang voordat de eerste delkim begint te rammelen. Nadat ik de hengel op pak en begin aan de dril merk ik dat het ook meteen om een goede vis gaat. De vis beweegt zich sterk en met een bonkende kop voort en niet veel later ligt vis nummer één in het landingsnet. Een paar momenten later weten we dat de eerste vis ruim 19 kilo klokt. Lekker! 

De eerste vis is meteen een goede. Hopelijk belooft dat genoeg voor de rest van de sessie
De eerste vis is meteen een goede. Hopelijk belooft dat genoeg voor de rest van de sessie
Foto: Thimon Dokter

Met de grootste zorgvuldigheid wordt vis nummer één terug gezet. We zijn tevreden en blij met de eerste snelle aanbeet. We vissen vol vertrouwen verder en wachten af wat er komen gaat. Snel maak ik de hengel weer in orde en gooi hem weer op de juiste plek. Ook nu duurt het weer niet lang voordat de volgende delkim van zich laat horen. Nu is het de beurt aan Ger.

Nu is het de beurt aan Ger met een mooie spiegelkarper
Nu is het de beurt aan Ger met een mooie spiegelkarper
Foto: Thimon Dokter

Nadat de vis van Ger is terug gezet krijgen we even rustig de tijd om te eten. Ook wel even fijn na een hele dag hard werken. Inmiddels na het eten maken we even een sprongetje in de tijd waarin het de hele avond eigenlijk stil blijft. Pas laat op de avond is het nu de beurt aan Maico. Ook hij vangt zijn eerste vis. Een mooie spiegel is zijn buit.

Nu is het de beurt aan Maico
Nu is het de beurt aan Maico
Foto: Thimon Dokter

We maken weer een sprongetje in de tijd. Vrijwel de hele nacht op een paar kleine vissen na blijft het rustig. Pas als de ochtend weer goed en wel begonnen is komt er weer een serieuze vis boven water. Een mooie grote spiegel van ruim boven de 15 kilo is mijn deel. Nu zijn natuurlijk niet alleen de grote karpers belangrijk om te vangen. Maar om van iedere kleinere vis ’s nachts een foto te maken vind ik ook een beetje onzin. We komen toch naar Frankrijk een beetje voor de grotere vissen. Tot nu toe zijn we tevreden met het resultaat en vissen we vrolijk verder. 

Het gaat helemaal los!
Het gaat helemaal los!
Foto: Thimon Dokter

Wat opvalt aan deze sessie is dat het tot nu toe langzaam op gang komt. We vangen zowel overdag als ’s nachts een visje, maar echt storm loopt het nog niet. Ik geef het te wijten aan het feit dat de voerstek nog zijn vruchten af moet werpen en ik blijf na iedere aanbeet netjes de stek weer aanvoeren. Inmiddels is het alweer nacht en zijn er al twee dagen voorbij. Vandaag of morgen zou de stek toch meer moeten gaan lopen. Echter zitten we wel met een klein probleempje. De wind staat al sinds onze aankomst op de overkant gericht. Dit neemt met zich mee dat er zowel overdag als ’s nachts behoorlijk wat vissen springen in dit gebied. Iets waar de overige vissers op het water weinig profeit uit halen aangezien wij het enige koppel zijn dat vis vangt over het hele water gezien. We hopen maar dat de wind nog gaat draaien de komende week zodat er meer vis in onze sector komt te liggen. 

Een hele mooie spiegel van ver in de 30 pond is mijn buit
Een hele mooie spiegel van ver in de 30 pond is mijn buit
Foto: Thimon Dokter

Ineens gaat het helemaal los!

Wil jij weten hoe dit verhaal verder gaat? Lees dan volgende week het derde deel van La Carriere mei 2015.

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.