Lac de Viennay (deel 2)

Na een mooie avond vond Patricia het welletjes geweest en kroop de slaapzak in want de volgende was weer voor haar. Erik en ik zaten nog wat te babbelen en te genieten van een biertje in de screen toen net voor middernacht de stilte werd opgeschrikt door een beetmelder gevolgd door de sounderbox die Patricia meehad. En terwijl wij het trapje afrende stormde Pat de tent uit en greep de hengel uit de steun en remde de vis netjes op de spoel terwijl ze de quickdrag aanzette. Die techniek begon er dus ook in te komen. Dit was weer een flinke zei ze. Het zou toch niet hé, een pr sneuvelen op de zelfde dag? Toen de vis in het licht van de koplampen opdoemde had ze gelijk het was wederom een vis van rond de 30 pond. Het zou er om spannen. Maar hij bleef net steken onder de 15kg. Toch een mooi resultaat en je kan slechtere dagen treffen. Tijdens het eerste ochtendgloren mocht ik weer aan de bak en wat is er mooier dan de dag beginnen met een 12.6 kg spiegel in je handen terwijl de mist langzaam over het water trekt.

23

Wat een schoonheid! En wat een prachtige vis!

Niet veel later kwam Gerard aan op het complex en bracht hij de wel verdiende croissant en voorzag ons weer van het laatste weerbericht en gaf nog wat informatie en maakte nog een praatje. Het weer zou mooi zijn de hele dag, en na een heerlijke morgen met een zonnetje werd er besloten om te gaan barbecueën en aangezien ik toch niet aan de beurt was kon ik dus even inkopen gaan doen. Zoals voorgaande dagen was het de hele dag verder stil totdat het laatste vleesje op de BBQ ging en moest deze even wachten want een dril gaat voor natuurlijk. Aangezien het weer de meest linkse hengel was wilde Erik het boot drillen nog wel eens doen en niet veel later gleed een leuke 9,2 kg spiegel het net in. De rest van de avond verliep erg stilletjes en pas rond de klok van 2h mocht Patricia de eerste schub van de week in haar handen houden. Een kleintje van 5.6 kg had zich verschalkt in de Globe ballen. Maar wie het kleine niet eert is het groote niet weert zeggen ze hier. En ondanks zijn formaat een mooie vis die nog veel potentie heeft denk ik en was de beurt weer aan mij.

Mijn 'wekker' ging af rond half acht en een spiegel van 10,5 was de boosdoener en maakte mijn ochtend weer goed. Het was een erg mooie ochtend en een perfecte dag om eens te gaan proberen te pennen. Het complex heeft namelijk twee extra wateren naast busters en alberts lake waar je met de pen of drijvend mag vissen. Patricia wilde dit ook wel eens proberen maar die was nu aan de beurt. Maar nog voor de ochtend voorbij was had Erik de beurt al weer want net voor de middag liep er weer een hengel af. En aangezien het weer de hengel in het kommetje was stond Pat al in de boot om zo een betere hoek te hebben. Na de eerste krachtsinspanningen van de vis gepareerd te hebben bedacht ze dat vanuit de boot drillen wel iets makkelijker zou zijn en mocht Erik de boot losgooien. En goed gekeken naar Erik en mijn uitleg drilde ze een 7kg vis vakkundig af vanuit de boot. Dus kon ik twee penhengels in gereedheid brengen en even lekker pennen met z'n tweeën. Na een tijdje krijg ik een belletje van Erik of ik even wilde komen want hij stond te drillen. Terwijl ik aankom bij de stek zie ik Erik staan met een glimlach van oor tot oor en ligt de vis net in het net. Het is een mooie en ik denk een nieuw PR roept hij. Na een hele middag vage aanbeten die steeds niks opleverde wilde hij bijna de beurt doorgeven zei hij maar erg blij dat hij het niet had gedaan.

22

And back she goes!

Bij het uit het water halen van de vis denk ik dat hij gelijk heeft, dit moet wel een 30 ponder zijn. De weger staat stil op 15,4 kg en het derde PR is er ook aan! Niet dat PR's verbeteren überhaupt het doel was en los van het feit dat PR's eigenlijk totaal niet relevant zijn in mijn ogen want de ontspanning, zoektocht (al is dit wat minder op een betaalwater natuurlijk) en beleving van de dril is waar het omgaat in mijn ogen. Maar goed allemaal een mooie vis van boven de 30 pond is toch wel leuk. Nu weer terug naar Pat die nog aan het pennen was en met een leuk nieuwtje. Die middag vangen we meerdere leuke karpers tot een kilo of 7 op de pen en een paar zeelten. Het is wel Pat die erg veel geluk heeft want we wisselen meerdere keren van stek en iedere keer weet ze dan juist een leuk visje te pakken. Het pennen blijft toch een favoriete manier van vissen voor mij, de adrenaline die je voelt stromen als je langzaam je pen ziet wegglijden of opsteken gevolgd door een explosie in het water als je de haak zet blijft toch erg gaaf. Maar goed ook het statisch vissen heeft zo zijn dingen. En na het pennen konden we terug naar Erik om hem ook een champagnedouche te geven. Niks vermoedend zit hij lekker onderuitgezakt te genieten van het zonnetje met een biertje als Pat hem feliciteert en ik zogenaamd wat aan het rommelen ben met de penspullen. Pat wist wel beter en nam uit voorzorg al wat afstand en heel toevallig had ze ook de camera om haar nek hangen. Toen Erik zag dat Pat de camera pakte kreeg hij argwaan maar voordat hij ook maar een vin kon verroeren hoorde hij een flinke knal van de kurk die van fles sprong en spoot de champagne al over hem heen. Na een douche voor Erik konden we ook proosten op zijn PR.

11

Champagnedouche

Heel veel rust kregen we niet want voor goed en wel de champagne op was liep weer de kom hengel af en was het inmiddels mijn beurt om de geleerde ervaring van vorig jaar weer in de praktijk te brengen door in de boot te springen. Deze roeiboot is wel wat groter en zonder motor dus wel ietsjes anders maar net zoals met fietsen blijft er altijd wat hangen en pak je het dan weer snel op. Was toch wel weer erg leuk om een vis te drillen uit de boot en na wat hachelijke momenten dat de vis de kant opzocht kon het net onder een pracht van een two-tone spiegel van 14,8 kg omhoog getrokken worden. Nadat we restjes van de BBQ van gisteren hadden opgemaakt kwam Gerard weer even buurten op zijn weg naar huis en dronk een biertje mee op de behaalde PR's en bleef nog lekker wat kletsen.

12

De auteur met een Two-Tone

Helaas bleef de rest van de avond het rustig en pas in de nacht mocht Patricia er uit om een spiegeltje van 2.8 kg te vragen of dat ze haar grotere zus, moeder of tantes ook eens wou laten snoepen van onze boillies. Het weer slaat inmiddels om en het zou een regenachtige dag worden met harde wind. Dit hebben we geweten ook, de rigs uitvaren met de roeiboot was een behoorlijk karwei en zodra je uit de luwte van het eiland kwam lag je gelijk enkele meters op zij. Met een rechte lijn terug roeien was nu bijna onmogelijk. Het veranderde weer zorgde ook dat de vissen hier merkbaar last van hadden want de aanbeten bleven uit tot de middag. Het was wederom de kom hengel die een run produceerde maar iets te overmoedig gecombineerd met de harde wind zorgde dat de boot dril resulteerde in helaas een losser voor Erik. Aangezien het dus nog steeds Erik's beurt was kozen Pat en ik er voor om toch nog te gaan pennen. Je zit daar redelijk verscholen onder de bomen maar voor alle zekerheid ging toch de paraplu mee, dit was achteraf maar goed want die kwam toch van pas. Na een middagje heerlijk pennen en wederom meerdere leuke karpers gevangen te hebben werd het nu toch weer eens tijd om ons zelf ook wat eten te verschaffen. De wind en regen waren nog steeds niet gaan liggen en moesten we dus in de screen plaatsnemen. Die kwam dus nu erg goed van pas. De screen heeft wel een paar nadelen om eerlijk te zijn. Ten eerste is hij natuurlijk erg wind gevoelig en er zit geen doorzichtig raam in. Ik wil graag naar het water kijken als je aan het vissen bent en in ons geval zat de regen exact op in de ingang om naar het water te kijken. Het handig geweest als ze er aan 1 kant ook een raam in hadden gemaakt. Misschien een tip voor Avid voor versie 2. Door het veranderde weer bleven aanbeten uit tot eind de volgende middag. Aangezien Erik nog steeds aan de beurt was waren Patje en ik nog op de laatste dag wezen pennen om wederom enkele leuke vissen te mogen vangen op de pen.

13

Een van de vele leuke vissen die met de pen te pakken waren

Totdat eind de middag Erik belde dat er eindelijk weer een aanbeet was en dat hij stond te drillen. Hij dacht dat het een mooie was en pakte we dus snel de spullen in om Erik te gaan helpen. Toen we aankwamen kon ik niet veel later de vis scheppen aangezien de dril al ver op z'n eind was en lag er eindelijk weer een vis op de mat en een spiegel met een enorme hangbuik die 14,8 kg op de teller zette. Het bleek later dat de vis weer los kwam want niet veel later liep er weer een hengel af en na contact met de vis vermoede ik dat dit toch ook een wel een fraai exemplaar zou zijn. Het was weer de meest linkse hengel maar doordat de vis na het eerste contact gelijk het open water opzocht kon ik hem gewoon van de kant drillen en na een mooie dril zag ik een flinke spiegel opdoemen in het water. Met 17,5 kg een mooie vis en het gevoel dat de vis dus weer aan het azen was dus alles nog wat lichtjes aangevoerd. Na een verdiend bakje koffie mocht Pat weer aan de bak want een van de rigs bij het eiland was ten prooi gevallen aan een azende karper. Het bleek een 10,5 kg spiegel te zijn die zich had verslikt. De wind was wat gaan liggen en Pat wilde ook wel eens proberen te roeien en dat sloeg ik natuurlijk niet af want ik had zo'n beetje alles geroeid van de week en ik voelde dit toch wel in mijn armpjes inmiddels. En na de stek nog wat aangevoerd te hebben roeide ze in mooie rechte lijn terug naar de stek, had ik dat maar eerder geweten :-)

14

Een spiegeltje van 8,7 kg voor Erik

Net voordat het licht werd mocht Erik zijn sessie afsluiten met een 8,7 spiegeltje. Het zou toch niet waar zijn dat we allemaal nog een visje pakken op de laatste morgen zeg ik nog tegen Erik. Ik lig nog niet terug op mijn stretcher of ik word opgeschrikt door de sounderbox. Ik denk nog even dat ik een losser had maar voel toch een lichte weerstand en niet veel later ligt er een heel klein spiegeltje op de mat die de boillie eigenlijk maar net in zijn mond kan krijgen. Het visjes was bijna net zo hoog als lang en ondanks het formaat toch een heel mooi visje vind ik. Na nog een hazeslaapje en dan snel een bakje koffie doen om vervolgens alles te gaan inpakken want het zit er helaas weer op. Aangezien het toch een uurtje of 7 rijden is wilde we toch redelijk vroeg vertrekken en het idee was om toch zeker om 10h de auto's te starten. En de croissants die we iedere dag door Gerard laten bezorgen te nuttigen in de lodge net voor we vertrekken. Terwijl we al volop bezig waren de bivy's en dergelijke op te ruimen gilt in eens uit het niets de hengel die Patricia gisteren zelf had uitgevaren het uit. Snel vliegt ze naar de hengel en enorm blij en toch wat onverwachts staat ze op de valreep nog te drillen. Niet heel veel later heeft ze in de gaten dat deze dril toch wel iets anders verloopt dan anders en groeit het vermoeden dat dit wel eens een meerval zou kunnen zijn.

De vis is inmiddels in het volle open water gezwommen en aangezien Erik en ik niet veel meer kunnen doen dan kijken hoe Pat uit alle macht probeert de vis dichterbij te krijgen maar de vis duidelijk andere plannen heeft besluiten we maar verder te gaan met opruimen totdat Pat zou aangeven dat we iets konden doen. Met een schuinoog houden we haar in de gaten en vol zenuwen krijgen we update door dat de vis nu eindelijk iets aan kracht begint in te binden en langzaam naar de kant komt. Zou het een flinke karper zijn of toch de verwachte meerval? Niet veel later doemt er een lang beest op in de verte en is het duidelijk een meerval. Vervolgens duikt de meerval weer terug naar de bodem in een laatste krachtinspanning om op de bodem te gaan liggen. Waarop vervolgens Pat al haar kracht moet gebruiken om hem weer naar de oppervlakte te krijgen. Niet veel later aan mij de eer om proberen het gevaarte in het schepnet te krijgen en enkele momenten later ligt er een meerval in het net. En hoor ik achter me een grote vreugdekreet waarna ik haar een zeer wel verdiende high five kan geven. Terwijl we een foto schieten komt Gerard aangereden met het ontbijt en kan gelijk dienst doen als fotograaf om als afsluiting van de sessie een paar mooie foto's van ons drieën te schieten.

En aan Pat de eer de vangstlijst te updaten met een meerval van 23,7 kg. Met een stuiterende Pat die nog vol met adrenaline zit van de laatste dril en compleet 'over the moon' is konden we rest opruimen.

15

De afsluiter van de sessie!

Dit keer waren de karpergoden me dus beter gezind en met allemaal een nieuw PR, twee meervallen, heerlijk nog even kunnen pennen en best redelijk gevangen konden we dus tevreden aan de reis huiswaarts beginnen. Nog heel even opfrissen in de lodge en voorzien van een verse dosis koffie en nog een laatste babbeltje met Gerard konden de auto's gestart worden. Door een afgesloten snelweg en een flinke omleiding door kleine dorpjes waar dus een 3-baans snelweg door geloosd moest worden duurde deze een kleine 4 uur langer dan gepland maar kon de pret niet meer drukken.

Aas en rigs

Als boillie mix hadden we voor Extreme-S en Globe gekozen op aanraden van Jogy een van de test vissers van MTC. Het viel me wel op dat het overgrote deel van vissen op 'The Globe' waren gevangen en maar een enkele op de Extreme-S terwijl we op alle stekken met beide boillies voerde in een mix van ongeveer 25% Globe en 75% Extreme. En ondanks dat we ook 1 hengel het overgrote deel van de week met particles hadden gevist wisten we daar alleen de eerste nacht een vis mee wisten te strikken en eentje gelost hadden toen hij achterlangs een verzonken eiland schoot. We visten met meerdere rigs maar de d-rig van fluorcarbon met een mini swivel met een wafter resulteerde in de meeste aanbeten. Ik blijf het een aparte rig vinden maar ook op mijn thuiswater vang ik erg vaak met deze rig. Het kan er aan liggen waar ik deze positioneer maar ik heb toch sterk het gevoel dat deze rig meer vis oplevert dan andere. Ik vis steevast altijd met drie verschillende rigs maar ik begin toch sterk te twijfelen dit voorlopig terug te schroeven naar twee namelijk de fluor d-rig en de chod.

16

De rigs worden geknoopt 

Voorzieningen

Alle stekken zijn enorm netjes aangelegd met grind en spoorbielzen. Ondanks dat er meerdere stekken zijn is er een maximaal van 4 vissers op Busters Lake en heb je keus zat en zit je mekaar niet in de weg. Aan de west kant staat een kleine keet met twee koelkasten met vriezer en stroom. Dus je bollen, bier en vlees voor de BBQ liggen veilig en kan je ook je telefoon nog opladen. Als je aan de oost kant zit kan je gebruik maken van de vriezers en koelkast die in de lodge staan. Er staan ook diverse BBQ's die je kan gebruiken. Als je zelf geen boot mee heb is er ook een roeiboot en voor de waaghalzen een kano beschikbaar.

Vlak bij Alberts Lake staat een nette lodge met douches en toiletten die er heel erg netjes worden gehouden met ook voldoende warm water, eigenlijk moet je gewoon erg veel pech hebben als je een koude douche treft. In de lodge staat ook een gasfornuis die je mag gebruiken en is er meer dan voldoende plek om even lekker te zitten en een bakje koffie staat altijd klaar.

Naast de twee hoofdwateren Alberts en Busters lake is er ook stock pond waar je ook lekker met de pen of drijvend aan de gang kan tijdens een rustig moment. Dit mag ook op shaggie's pond hier zitten schijnbaar wat grotere vissen op maar dit hebben we niet bevist tijdens deze trip.

Het complex heeft een toegangshek met cijferslot welke normaal is gesloten en de code krijg je bij aankomst. Dit geeft toch wel een veilig gevoel en weet je dat er niet een vreemd iemand aan je tent staat.

17

Gerard voorziet je van alle informatie

Conclusie

Lac de Viennay is een mooi complex met mooie vissen en uitstekende voorzieningen, gecomplementeerd met een uitstekende gastheer die je van alle gemakken voorziet. Iedere dag komt hij twee keer langs voor een praatje, je te voorzien van informatie , de vers gebakken croissant afleveren of een andere boodschap. Gezien de informatie had ik eerlijk gezegd nog op iets meer vis gerekend, maar ja het blijft vissen en gezien ons eind saldo en de andere op het water mogen we zeker niet klagen. En blijft het vroege voorjaar een gok, maar ja meer ruimte heb ik niet in mijn kalender. Eigenlijk kan ik maar een echt nadeel opnoemen van het complex en dat is de weg aan de west kant. Op Alberts Lake heb je er veel minder last maar als je net zo als ons op Busters zit en vooral aan de west kant is het toch te aanwezig en soms behoorlijk hinderlijk.

18

Nog een bakkie voor we vertrekken

En ondanks dat het niet gepromoot word vind ik de stock pond een erg leuke bijkomstigheid en zeker een positief extraatje. Zeker als je ook wat minder ervaren vissers, kinderen meeneemt of gewoon zelf weg bent van drijvend vissen of lekker peuteren met een dobber tijdens de dag uurtjes.

Het is dat ik eigenlijk een soort regel heb dat ik nooit twee keer naar de zelfde locatie ga (niet alleen bij een visvakantie maar ook op een gewone vakantie) anders had ik al geboekt voor volgend jaar op Alberts Lake. Maar ik denk dat ik voor Lac de Viennay toch een uitzondering ga maken en mijn tent nog wel eens ga opzetten maar dan bij Alberts Lake. Gerard enorm bedankt voor de gastvrijheid, gezelligheid, kennis en fantastische week en wie weet tot ziens!

19

Op een PR mag geproost worden!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.