Landgoed Spellbrink - Karpervissen Achterhoek

Het is vrijdagavond net na 19.30 als ik in Groenlo de hand schudt aan Jean Pierre Fles en Wenzel Spellbrink, beheerder en eigenaar van het onlangs voor publiek geopende Karpervissen Achterhoek. Op landgoed Spellbrink ligt een meer waarin je prachtige, oude maar vooral karakterkarpers in verschillende maten en gewichten kunt vangen. Het meer van 1,8 hectare groot ligt midden in de natuur van Landgoed Spellbrink, een perceel van circa 10 hectare groot en een historie waarborgt van meer dan 100 jaar oud. Het meer kenmerkt zich naast de prachtige natuur zoals overhangende bomen, lelievelden, rietkragen, vogels en insecten, vooral in de aanwezigheid van oogstrelende oude karpers. Na een uitgebreid en hartelijk welkom van Jean Pierre en Wenzel kan mijn sessie beginnen en ik sta dan ook te trappelen om hier een avontuur van te maken dat ik niet snel vergeet.

De historie

Landgoed Spellbrink kent een lange geschiedenis. Het begint als men leem gaat afgraven voor gebruik voor dakpannen en gebakken stenen, deze afgravingen zijn in de volksmond ook wel bekend als ‘De Leemputten’. Deze afgravingen stammen al uit de tijd van Karel V die toen opdracht gaf voor het vervaardigen van miljoenen stenen om de stadsmuren van Groenlo (destijds Grol) te bouwen. Door oneindige voorraad leem uit deze leemputten is deze activiteit tot in de 20e eeuw een belangrijke inkomstenbron geweest voor veel Achterhoekers. Rond het jaar 1900 werd er een spoorlijn aangelegd vanaf de Leemputten tot aan de steenfabriek in Groenlo. In 1920 kreeg deze fabriek een nieuwe eigenaar die tevens eigenaar was van het 30 ha grote gebied ‘De Leemputten’. Twee dagen voor het einde van de tweede wereldoorlog heeft zich ook een drama afgespeeld op deze grond. Een Nederlands gevlucht gezin had de intrek genomen in een huisje gebouwd op dit landgoed. Engelse soldaten kregen de boodschap dat de vijand zich hier schuil hield en hebben van afstand het vuur geopend op dit Nederlandse gezin, waarvan uiteindelijk de jongste dochter het drama overleefde. Jaren later heeft een lokaal dagblad ervoor gezorgd dat deze vrouw haar verhaal heeft kunnen doen en is zelfs terug geweest op de plek des onheils.

natuur

Toen bleek dat de  allereerste afgraving aan de zijde van de boerderij niet meer geschikt was voor het afgraven van leem is dit deel onder water komen te staan en werd het natuurlijke ontstane meer als recreatievoorziening gebruikt in de regio. Na verloop van tijd was het stuk landgoed niet meer commercieel aantrekkelijk en is een gedeelte in particuliere handen gekomen, waarbij ook is besloten vissen uit het originele Heidemeijer ras uit te zetten. In 1997 heeft de heer Wenzel Spellbrink het landgoed gekocht en samen met zijn kleinkinderen gemaakt tot wat het nu is.

het meer

Het water

De natuur krijgt in Landgoed Spellbrink de vrije hand en hierdoor zijn er diverse potentiële hotspots te vinden. Aan de oevers vind je tal van overhangende bomen en takken, grote leliebedden waar karpers zich kunnen ophouden en rietkragen die de juiste beschutting voor de vis kunnen betekenen. Het meer heeft een maximale diepte van 2,5 meter met een vrij egaal bodemverloop dat bestaat uit harde plateaus, waterplanten en zachtere stukken. Een handig hulpmiddel is de aanwezigheid van een boot om zo de meest interessante stukken te kunnen vinden en bereiken. Het vismeer staat in directe verbinding met een tweede uitgraving door middel van drie ingangen die je vindt aan de achterkant van stek 3. Overdag zie je de karpers hier veelvuldig genieten van het ondiepe water en de tal van waterplanten maar helaas mag je hier niet vissen.

overzicht van het water

Het visbestand

Zoals gezegd kenmerkt Karpervissen Achterhoek zich met de aanwezigheid van oogstrelende oude Heidemeijer karpers. Vissen die stuk voor stuk hun verleden hebben maar ook elk van elkaar te onderscheiden door een geweldig schubbenpatroon. Het water werd voorheen door een selectief groepje gebruikt om op te vissen, maar per April 2018 is hier verandering in gekomen door het water open te stellen en te reserveren voor ons karpervissers. Na een recente afnetting zijn er circa 120 schub-, leder- en spiegelkarpers gevangen, gemeten en weer teruggezet. De zwaarste vis die tot nu toe met de hengel is teruggevangen is gewogen op 17 kilo. Op de Facebookpagina van Karpervissen Achterhoek kun je een goed beeld krijgen van het bestand, erg leuk om door te bladeren.

met het visbestand zit het wel goed

De stekken

Op Karpervissen Achterhoek vind je drie ruim opgezette stekken waarvan stek 1 en 2 gezamenlijk worden verhuurd omdat deze recht tegenover elkaar gelegen zijn. Stek 1 heeft een eigen toegangspoort zodat hij gemakkelijk met de auto te bereiken is en biedt een aantal hotspots door links overhangende takken en een groot lelieveld recht voor je. Deze lelievelden zijn handmatig aangebracht en hebben een kiezelbodem, goed om te weten. Het voordeel van deze ruim opgezette stekken is de mogelijkheid om je tent neer te zetten waar je wilt. Zo kun je ervoor kiezen om als koppel heel compact bij elkaar op te stellen of elkaar juist de ruimte te geven om zo verspreid mogelijk de lijnen te kunnen plaatsen.

ruim opgezette steigers

Stek 2 is luxer opgezet door middel van een ruim aangelegde vissteiger, stroomvoorziening op de stek en de optie om de blokhut bij te huren. De blokhut is zoals gezegd een extra optie en geeft de visser een flinke dosis luxe door een ingebouwde keuken, centrale verwarming, twee bedden. Douche en toilet zijn inbegrepen en mogen ook worden gebruikt als je de blokhut niet hebt gehuurd. Stek 3 heeft net als stek 2 een ruime vissteiger en stroomvoorziening op je stek. Stek 3 ligt haaks op de eerste 2 stekken en geeft je daardoor overzicht over het hele meer. Qua stekkeuze zal je dit veel variatie opleveren door zowel links, vooruit of rechts je spots te kunnen bevissen.

ruime stekken

Aanwezige materialen

Aan alles is gedacht bij Karpervissen Achterhoek als het gaat om net die kleine extra’s. Voorzieningen om te kunnen douchen, naar het toilet te kunnen gaan en stroomvoorziening leveren net dat extra gemak. Op de stek kun je een roeiboot pakken waarmee je het meer goed kunt verkennen. De bodem ligt over het algemeen bedekt met waterplanten maar met behulp van de boot zijn er zeker stukken bodem te vinden die vrij van planten zijn. Karpervissen Achterhoek hecht veel waarde aan de veiligheid van hun vissen en bieden daarom een totaalpakket aan ‘Carp Care’ materialen van hoge kwaliteit. Onthaakmat, schepnet en sling om de vis te wegen zijn op de stek aanwezig. Groot voordeel hiervan is dat je deze spullen niet zelf hoeft mee te nemen en op de terugweg flink wat stank in de auto zal schelen.

schepnet, sling en onthaakmat is aanwezig

De Sessie

Tijdens het vastzetten van mijn bezoek ben ik in contact gekomen met beheerder van het water Jean Pierre (afkorting JP) die zelf veel ervaring op dit water heeft opgedaan als beheerder, maar ook als visser. Bij aankomst heeft JP uitleg gegeven over stek 3 en waar je potentiële hotspots kunt vinden. Omdat de aankomst in Groenlo later was dan gepland is het fijn dat er iemand aanwezig is die je van tips kan voorzien. Na de uitleg van JP begin ik snel met het opzetten van het kamp. Mijn schoonvader die het doorgaans erg druk heeft als eigen ondernemer vergezelt mij dit weekend. Hij vist zelf niet maar vind het heerlijk om in de natuur te zijn en het biedt mij de luxe van een privé fotograaf.

doorgang

Na het opzetten van het kamp begint voor mij het positioneren van de stokken en omdat ik het meer voor mijzelf heb en niet teveel lijndruk wil creëren heb ik gekozen om de lijnen zover mogelijk te verspreiden. Hengel 1 gaat links in het hoekje waar een doorgang is naar het tweede meer, zo wil ik de vis onderscheppen. Hengel 2 gaat richting de lelies en hengel 3 recht vooruit waar een grote boom beschutting geeft over een groot stuk water. Om een extra optie te houden bevoer ik rechts in de hoek een beschut maar obstakelrijk stuk water vol waterplanten als lelies en riet die ik liever als dag stek wil gaan gebruiken in verband met deze obstakels.

obstakelstek

Nadat de hengels liggen kunnen we tegen 22.00 uur aan het avondeten beginnen en al snel daarna begon mijn schoonvader een kampvuur te maken op de daarvoor aangewezen plek. Rond middernacht besluiten wij dat het genoeg is geweest en onze slaapzakken te gaan opzoeken. Het moet tegen 05.30 zijn als ik wakker schrik van een snoeiharde aanbeet op de linker hengel. Snel gris ik de hengel uit de steun en op het uiterste puntje van de steiger kan ik de vis keren voordat hij de doorgang naar meer 2 wil bereiken. De schemer breekt al door de hemel als ik vlak voor de kant een stuurfout maak en de vis niet voor een tweede maal kan keren. Hij neemt de twee lijnen die vanaf mijn rodpod komen mee in zijn laatste vluchtpoging en na wat moeite krijg ik hem in het net. Blij met de vis, maar balen dat ik een grote warboel heb gemaakt van drie hengels die op scherp lagen, ontdoe ik de vis van de haak en laat ik hem op adem komen in de sling. Snel haal ik de hengels uit de knoop en breng ze stuk voor stuk terug naar de stekken.

Donkere spiegel

Na het uitvaren van alle hengels begint het echt al licht te worden en neem ik even adempauze om over het meer uit te kijken. TTTRRRRRR giert weer de linker beetmelder uit en na een aantal logge beuken op de top voel ik dat de lijn ergens achter is vastgelopen. Ik roep mijn schoonvader uit zijn coma en besluit snel in de boot te stappen voor ik straks een vis verspeel, iets waar ik in gedachte al rekening mee houd. Ik draai mijn lijn binnen net zo ver tot ik boven het obstakel uit kom en draai mijn top richting obstakel en begin te wringen. Wonder boven wonder zie ik dat mijn top ineens naar links klapt en ik weer vol in verbinding sta met de vis. 

Degene die wel eens achter een vis zijn aangetrokken in een klein bootje zonder elektromotor kunnen zich wel voorstellen dat ik alle hoeken van het meer van dichtbij heb gezien. Net op het moment dat ik me hardop afvraag of hier nog een succesvol einde aan komt weet ik mijn arm om een dikke boomtak te klemmen en op deze manier kracht terug te kunnen geven. Mijn armen zijn helemaal verzuurd als ik een two-tone spiegel over het netkoord heen sleep en ik roei moeizaam maar voldaan terug naar de steiger.

Ineens staat de teller van 0 op 2 vissen dit geeft, mede omdat dit een review is, rust. Rust om eens te kijken waar ik de tactiek aan kan passen, even lekker te douchen en een uitgebreide wandeling kan maken rondom het meer en de andere stekken eens te bekijken. De lijnen worden binnengedraaid en de stekken nog eens bijgevoerd zodat de stekken, net als ik, even tot rust kunnen komen. Mijn wandeling begint bij het 2e meer, daar waar niet gevist mag worden. Ik sta ervan versteld hoeveel beweging hier is en hoeveel vissen erin zijn getrokken. Prachtige exemplaren die elkaar opzoeken en voor het eerst aftasten zo vlak voor de echte paai zal gaan plaatsvinden. Tijdens mijn wandeling zie ik dat JP ook is aangekomen en zijn spullen klaar maakt om een nachtje op stek 2 te vissen. Ondertussen geniet ik van de prachtige natuur op Landgoed Spellbrink. De looppaden in de ongerepte natuur zijn eindeloos en ook de aanwezige dieren laten zich graag horen en zien, wat is dit genieten. Ik loop in de richting van stek 2 als ik JP met een kromme hengel in zijn handen zie staan. Hij heeft een leuke schub weten te strikken op een broodkorstje en heeft zo binnen een paar minuten na aankomst zijn eerste vis op de kant. Na het nemen van wat foto’s ga ik me lekker opfrissen in de douche om daarna met de boot inclusief Deeper de bodem in detail te bekijken.

deeper

De hengels worden om en om weer nauwkeurig op de stekken gedropt en ik besluit de 4e stek een kans te geven. Na nog geen 5 minuten gilt mijn NTXr de klank die ik zo graag van hem hoor. Ik graai inhalig mijn stok van de steun. Ik voel dat de vis in een split second aardig wat lelies heeft meegepakt en na een doffe dreun los ik de vis. De haak is uitgebogen en flink teleurgesteld voorzie ik de hengel van een nieuwe onderlijn en leg hem weer spot on. Samen met mijn schoonvader geniet ik deze dag van de rust die Landgoed Spellbrink brengt en op het gemak eten om af te sluiten met een mooi kampvuur. In de avond komt dhr Spellbrink gezellig voor een praatje waarmee ik een stuk meer informatie kan verzamelen over de historie en de plannen voor de toekomst van dit meer. Voor het slapen gaan draai ik de hengel op het 4e stekje binnen om zo verantwoord mijn slaapzak in te kruipen.

Ik word wakker als de eerste zonnestralen mijn tent in schijnen. Enigszins verbaasd vraag ik me af hoe het mogelijk is dat ik de rest van de nacht geen teken van leven heb gehad. Onder het mom van alles of niets vaar ik nog voor een paar uur een lijn naar de voerstek uit de hoek. Dat dit geen verkeerde keuze is geweest blijkt als ik tegen 06.30 een snoeiharde run krijg op de net gepositioneerde hengel. Een donkere spiegel verwelkomt ons in ons avontuur en na het schieten van wat fraaie foto’s gaat deze weer terug naar zijn domein. Als we hebben ontbeten begin ik rustig aan met opruimen en bij het oprollen van de tent krijg ik een langzame oploper vanuit dezelfde hoek als vanmorgen vroeg. Een fraai schubje komt niet veel later op de kant die na een foto snel weer mag zwemmen.

verboden meerHet verboden meer

Conclusie

Mede door het enthousiasme van JP kon ik niet wachten om deze sessie te kunnen beginnen. Omdat de stekken zo ruim zijn opgezet en de bosrijke omgeving alleen toegankelijk is voor genodigden, overheerst het gevoel dat je er echt even tussenuit bent. Het vangen van deze oersterke prachtige karaktervissen geven een heel voldaan gevoel. Ik hecht in mijn visserij geen waarde aan gewichten van een vis en haal de weegschaal daarom vrijwel nooit uit mijn tas. De vissen je hier zult vangen zullen gemiddeld een gewicht tussen de 10 en 15 kilo hebben. JP en Wenzel hebben een prachtig water tot hun beschikking dat gevuld is met pareltjes op visgebied. Mocht je op zoek zijn naar een prachtige omgeving, mooie vissen, veel of weinig luxe en veel vrijheid ben je bij Karpervissen Achterhoek ‘Landgoed Spellbrink’ zeker aan het juiste adres.

Via deze weg wil ik Jean Pierre en Wenzel bedanken voor hun gastvrijheid en alle geluk wensen met het voortzetten van dit prachtige viswater samen met de overweldigende natuur.

Mocht je meer informatie willen over prijzen en beschikbaarheid neem dan een kijkje op de website van de vissende hollander of de Facebookpagina van Karpervissen Achterhoek zodat je op de hoogte blijft van de ontwikkelingen en vangsten.

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.