Sessie op De Ronde Bleek

Tijdens Carp Zwolle gaven we, in samenwerking met De Ronde Bleek, een midweek vissen weg op hun prachtige water. Bas van Loon was de gelukkige winnaar van deze winactie en kon een datum gaan prikken. Hij koos er voor om op tweede Paasdag te starten met zijn midweek en viste een geweldige sessie. We vroegen Bas een verslag te schrijven van zijn sessie en dat deed hij voor ons. Hieronder lees je zijn relaas met opvallende resultaten.

“Wauw!.....”, dit was mijn reactie toen ik op Facebook las dat ik een midweek vissen op De Ronde Bleek in Sterksel gewonnen had. Dit was een actie van Carp Feeling Zwolle tijdens Carp Zwolle 2017. Ik ben niet de persoon die zomaar zijn visspullen in de auto kan laden en kan gaan vissen. Er wordt een plan gemaakt om de vistijd optimaal te benutten. Ik heb een gezin met twee kinderen en een fulltime baan. Het is dan ook altijd even plannen.

Bas viste een midweek op De Ronde Bleek

Als eerste begin ik met zoeken naar informatie over het water, met name de vangsten, soort water, dieptes, stekken enz. enz.  Mijn voorkeur gaat uit naar een plek waar in alle rust gevist kan worden, zodat je lekker je eigen ding kunt doen. Ik kies voor het vroege voorjaar als alles (hopelijk) net op gang komt. Het blijft een gok, je blijft afhankelijk van het weer, dat dan nogal wisselvallig kan zijn. 2e Paasdag, 17 april, wordt geprikt en het boekingsformulier op de site van De Ronde Bleek wordt ingevuld. Al snel ontvang ik een mailtje van de uiterst vriendelijke eigenaar van De Ronde Bleek. De bevestiging is binnen, er gaat gevist worden.

De aanpak

Met verschillende vismaten bespreek ik mijn geplande sessie en er volgt een plan van aanpak. Alle mogelijk- en onmogelijkheden komen aan bod: O.a. aassoorten, dieptes, wat te doen bij welke weersomstandigheden. De te volgen tactiek is simpel, vissen met klein aas en de lijn slap in het water. Er zit weinig witvis dus de keus valt op tijgernoten en 15 mm boilies. Verder wil ik een boot, welke bij de stek ligt, gebruiken om alles netjes op zijn plaats te droppen. Als het nodig is kan ik ook de vis drillen vanuit de boot. Laat Pasen maar komen.

De eerste vis ligt al snel op de kant
De eerste vis ligt al snel op de kant

De sessie

De ontvangst is buitengewoon hartelijk. Jan, de eigenaar, zorgt voor koffie met een paasei. De visser die vannacht op de geboekte stek heeft gevist zit ook aan de koffie en we raken aan de praat.

Er is het hele weekend niets gevangen. Ik informeer naar waar, hoe en waarmee gevist is. De komende drie dagen en nachten ben ik alleen aan de plas. Er wordt me succes gewenst en ik vertrek naar het viswater, waar nog meer mensen aan het inpakken zijn. Ook hier maak ik even een praatje en ik krijg een stapeltje uitgeprinte dieptekaarten.  Als we staan te praten zie ik een vis boven het water uitspringen. Zo, de eerste stekkeus is gemaakt. Ik weet maar al te goed: zien is één, maar vangen is een ander verhaal. Het water wordt nog even vanuit de boot verkent en ik voer voorzichtig wat stekjes aan. Rond twee uur liggen mijn rigs op scherp en zijn er twee back up stekjes aangevoerd. Deze liggen wat dieper dan waar ik nu vis omdat er nachtvorst voorspeld is. Tegen de avond krijg ik nog even bezoek van medewerker Tim, die de vangsten en de groei van de karpers nauwkeurig bijhoudt. Hij wijst me nog een interessant plateau aan onder mijn eigen kant.

Als de zon onder is koelt het flink af en ik zoek mijn hut  op. De hut is zeer royaal en lekker warm. Dit is toch wat anders dan onder de brolly, waar ik normaal gebruik van maak. Rond tien uur ’s avonds krijg ik mijn eerste aanbeet. Na een korte dril schuif ik mijn net onder een gave torpedo-schub van tien kilo rond. Nou, dat geeft vertouwen voor de komende dagen. Ik leg mijn rig terug op de stek en kruip mijn slaapzak in. Het komende uur hoor ik nog regelmatig vissen uit het water komen op mijn aangevoerde stek, maar een volgende aanbeet blijft uit. Als ik wakker word is het steenkoud. Het heeft dan ook behoorlijk gevroren vannacht. Na een uurtje komt het zonnetje door en ga ik mijn rigs controleren en verversen. Bakkie koffie en genieten van de mooie omgeving midden in de natuur. De plas is omringd door kreken. Tussen de kreek en de plas loopt een mooi slingerpad naar de stekken, die allen voorzien zijn van een ruime hut, onthaak mat, schepnet en retention sling. In de buurt staat een toilet-unit met douche, koelkast,diepvries en magnetron. Van alle gemakken voorzien dus. Om half drie in de middag loopt mijn hengel weer af. Na weer een fijne dril land ik een schub van negen kilo. Ik maak wat foto’s met de zelfontspanner en laat de vis weer zwemmen. De rest van de middag blijft het stil.

Een prachtige spiegel

Als het avond wordt komt Jan nog even langs en vertelt me dat er donderdag twee vissers bij komen. Na overleg besluiten we, dat ik woensdag een stek opschuif naar de rechterkant van het water. Dit is de oever van het water om het diepe gedeelte heen. In eerste instantie zou ik precies aan de andere kant zijn gaan vissen, gebaseerd op voorjaarsweer met de zon op de ondiepe zone. Het weer is wisselvallig met flinke nachtvorst en ik verwacht dus de vissen op een diepere stabiele laag. De tijd zal het leren. Ik voer meteen voorzichtig twee stekken aan op de nieuwe zone zodat ik daar woensdag meteen op kan vissen. De tweede en laatste nacht op deze stek volgt. Ik lig weer op tijd in mijn bed om lekker warm te blijven en dan om drie uur een volle fluiter op de andere hengel als waar ik eerder op gevangen had. Er glijdt zonder problemen een mooie spiegel van twaalf kilo over mijn netkoord. De stemming komt er goed in want ze worden zwaarder. Ik vaar opnieuw mijn lijn uit en probeer weer te gaan slapen. Maar even later sta ik mijn volgende vis alweer te drillen. Als ik hem wil scheppen voel ik dat mijn net zit vastgevroren aan de onthaakmat, brrr koud is het. Een langgerekt schubje van acht kilo is even voor mij. Nummer vier! Ik zeg: “Goedemorgen!”

De nachten zijn koud
De nachten zijn koud

Na een broodje en een bakkie koffie verhuis ik mijn spullen naar de nieuwe stek zoals afgesproken. Na een fijne warme douche ga ik mijn lijnen uitvaren op de nieuwe stek. Het zonnetje komt er fijn door en al gauw ligt alles op zijn plaats. Laat de volgende vissen maar komen. Het is kwart voor drie als mijn hengel afloopt. Er volgt een beste dril. Het is weer een schub, deze keer net iets boven de tien kilo. Ik raak aan het appen met Tim. Hij zegt me, als je wat zwaars wilt vangen, zul je van de schubs af moeten. Hij stuurt me een foto van De Baron, de zwaarste spiegel van de plas. Deze wil ik graag terug zien zegt hij nog. Ik grap terug: “die vang ik nog wel ff voor je”.

De naald van mijn weegschaal blijft precies op achttien kilo staan

Het is 17.30 uur wanneer er weer een run volgt. Het is een spiegel van ruim veertien kilo die na een mooie dril mijn net in glijdt. Tim komt langs en er worden foto’s gemaakt. Nummer zes mag ook weer zwemmen. Voor de komende nacht is weer flinke vorst voorspeld tot -7 en ik verwacht een stille nacht. Als ik de volgende ochtend wakker word ga ik buiten kijken. Het water lijkt te koken. Er komt warme damp van het water op deze koude ochtend. Wat een prachtig gezicht. Om negen uur een volle fluiter. Een kleine dikke spiegel van bijna negen kilo mag even met mij op de foto. Rig terug op mijn stek en ontbijten. Ik ben net mijn tanden aan het poetsen als er weer een hengel afloopt, ik spring in  mijn boot om dichter bij de vis te komen. Er volgt een dril van vijfentwintig minuten vanuit de boot met m’n tandenborstel nog strak tussen mijn kaken. Het is een van de sterkere vissen. Het lukt me ook deze vis te landen. Yes yes! Wat een dikkerd, de naald van mijn weegschaal blijft precies op achttien kilo staan, dat is dus vis nummer acht. Oh, wat loopt het lekker. Opnieuw worden van deze prachtige vis foto’s gemaakt. Het is net na de middag als de volgende vis zich meldt. Een mooie torpedovormige spiegel die me even alle hoeken van de plas laat zien. Ik maak een foto met de zelfontspanner en leg mijn rig weer op scherp. Zo nu eerst even wat eten.

Ik grap terug "Die vang ik nog wel even voor je"
Ik grap terug "Die vang ik nog wel ff voor je"

Niet veel later rond drie uur krijg ik weer een beste aanbeet. Ik grijp mijn reddingsvest en schepnet en ga de boot in. Er volgt een lange dril en de vis laat zich niet zien. Iedere keer als ik denk wat gewonnen te hebben duikt de vis weer de diepte in. Wat een spannende dril. Het lijkt wel uren te duren. Dan ineens zie ik de flank van een grote spiegel in het zonlicht . Die is niet mis denk ik nog. Ineens komt hij boven en ligt plat voor me. Als mijn net er bijna onder zit besluit hij dat het nog niet klaar is en duikt opnieuw de diepte in. Maar na enkele minuten heb ik hem in mijn net. Het is de meest sensationele dril die ik ooit heb meegemaakt… Ik vaar voldaan naar de kant. Als ik de vis op mijn onthaakmat til kom ik er pas achter hoe zwaar hij is. Ik weeg hem en ben echt verbaast: 25.3 kilo!!! Ik doe de vis in de retention sling en app naar Tim, Ik heb hem! Ik krijg terug: “wat je hebt hem???” Ik bel hem op: ik heb een mooie spiegel van 25.3 kilo! Het is De Baron! We spreken af dat hij foto’s komt maken en dat we het terugzetten live op Facebook laten zien. Tim, Jan en Maikel komen en er worden volop foto’s gemaakt. De Baron is zo zwaar dat ik hem amper kan tillen. Dagen drillen en vissen hebben ook van mij zijn tol geëist. De Baron wordt al filmend terug gezet. Wat een prachtige vis! Helemaal gaaf en onbeschadigd, net als de rest van de vissen die ik afgelopen dagen gevangen heb. Mijn nieuwe buren zijn inmiddels ook op het water aangekomen en zien mij nog net de Baron terugzetten. De avond komt en mijn laatste nacht hier gaat in. Ondanks dat ik geen beet meer krijg kan ik de slaap niet vatten. Na veel gedraai besluit ik om half zeven op te staan en ga ik opruimen voor het vertrek.

De Baron
De Baron

Om 8.45 uur gilt mijn beetmelder het opnieuw uit. Het is een prachtige schub van negen en een halve kilo. Nummer elf. Even in de sling en ik app opnieuw naar Tim dat ik nog een vis geland heb. Ook zeg ik nog: ik vaar nu de laatste keer mijn lijn uit voor de bonusvis. Ik ga de camera gereed maken om zelf een foto met de schub te maken. Het is dan ongeveer half tien. Nogmaals begint mijn Delkim te krijsen, ongelofelijk! Ik ga de vis weer halen met de boot. Na een prachtige dril schep ik een dikke korte spiegel. Wat een afsluiter! Deze vis heeft de bijnaam Molly en weeg net iets meer als vijftien kilo. Mijn buurman maakt foto’s, ik geef hem het laatste overgebleven voer en ga alles in de auto laden. Het zit er op voor mij.

Het is een schub van 9,5 kilo
Het is een prachtige schub van negen en een halve kilo

Het is Molly, een prachtige spiegel van iets meer dan 15kg
Het is Molly, een prachtige spiegel van iets meer dan 15kg

De Ronde Bleek heeft het hier goed voor elkaar. Prachtige gezonde vissen, een mooi uitdagend water  wat uitstekend verzorgd wordt. De karpers worden gemonitord en daaruit blijkt ook wel dat het gevoerde beleid juist is. Goed werk! Ik drink nog een bakje koffie met Jan en bedank hem hartelijk voor de prachtige week. Voldaan rijd ik naar huis met een mega glimlach op mijn gezicht. Wat een heerlijke sessie, wat een heerlijke hobby! Voor diegene die gaan vissen aan dit prachtige water, wees zuinig op de uniek mooie vissen die de Ronde Bleek rijk is en geniet van jullie prachtige hobby.

Graag wil ik Jan en Anneke Kursten bedanken voor de gastvrijheid, Tim en Maikel voor alle hulp bij het fotograferen en CarpFeeling voor de mooie prijs.

Graag tot ziens!
Bas

Tot ziens!

Kijk voor meer informatie op de website van De Ronde Bleek

www.derondebleek.nl

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.