The great lake - Deel 1

Zaterdag 26 april rij ik vanaf Vallee lake 2 naar het prachtige The great lake. Na al een week gevist te hebben in Frankrijk verheug ik mij enorm op een nieuwe uitdaging. Het water dat aangeschreven staat als zeer lastig maar toch absoluut de moeite waard is om te bevissen. De karpers die er leven zijn van absolute schoonheid. Wanneer ik na een vermoeiende reis aankom bij de lodge word ik vriendelijk ontvangen door eigenaresse Pascalle.

Tegelijkertijd leer ik 2 Nederlandse vissers kennen die ook een week hun geluk komen beproeven. Zij zijn al een tijdje aanwezig en staan te wachten op de loting. Ik ben de laatste visser die is aangekomen bij de lodge en niet veel later komt de eigenaresse ons vertellen dat er geloot moet worden voor de stekverdeling. Iedereen mag om de beurt een balletje pakken met vervolgens het doel dat wie het laagste cijfer pakt het eerste mag kiezen. Nooit verwacht en met alle geluk van de wereld pak ik balletje nummer 4 en mag ik het eerste kiezen.

Totaal niet wetende welke stek ik moet kiezen besluit ik een vriend, Matthijs van halm te bellen. Hij is meerdere keren op The Great lake geweest en kan mij vast iets vertellen over de stekken en in welk jaargetijde deze vaak vis opleveren. Omdat ik nog nooit eerder op het water geweest ben verwacht ik dat informatie inwinnen geen slechte keuze zal zijn. Na een interessant telefoon gesprek verteld Matthijs mij dat de ingang naar het paaigebied nu een grote kanshebber is. Ik besluit zijn raad op te volgen en het duidelijk te gaan maken aan Pascalle die gelukkig erg goed Engels spreekt.De eerste avond & nacht

Na het telefoontje loop ik terug naar de in spanning wachtende vissers. Ik maak Pascalle duidelijk dat ik graag op het paaigebied wil vissen en in mijn ooghoeken zie ik een paar vissers vreselijk balen. Waarschijnlijk hadden ze hetzelfde plan als ik. Stiekem geeft het me veel vertrouwen dat het wel eens een goede sessie kan gaan worden. Mijn auto kan gelijk blijven staan op de plek van loting en rustig pak ik mijn spullen uit. Wat gelijk opvalt zijn een groot aantal springende vissen. Ze springen vooral precies op de opening waar het paaigebied begint. Sommige momenten kan ik mijn ogen niet geloven hoe grote karpers het water uit komen springen. Mijn vertrouwen voor de week stijgt naar torenhoge waardes. Toch in mijn achterhoofd onthoud ik ontzettend goed dat het water een zeer hoge moeilijkheidsgraad heeft en reken ik mij absoluut niet rijk!

Na een paar uur hard werken staat alles op zijn plek en kan ik even genieten van een vers bakje koffie. Het water oogt prachtig en natuurlijk. Het is omringd met mooie bomen en struiken en heeft een paar mooie eilanden door het water verspreid. Een tijdje later stuur ik de voerboot even het water over en observeer ik het water even goed met de dieptemeter. Op deze manier probeer ik een zo goed mogelijke indruk te krijgen van het bodemverloop en de gesteldheid. Wat direct opvalt is dat overal al een flinke laag wier te zien is en er eigenlijk nauwelijks tot geen schone plekken te vinden zijn. Ik besluit een techniek te bedenken waarmee ik in het wier kan vissen. Mijn hele arsenaal aan pop ups wordt tevoorschijn getoverd en ik begin fanatiek aan het knopen van een aantal rigs. Omdat het water aardig begint vol te raken met natuurlijk voedsel besluit ik gebruik te gaan maken van een fluo pop up met daar omheen een klein handje natuurlijk voedsel. Een klein handje met een mix van pieren, zoete mais en hennep. Zoveel mogelijk proberen te concurreren met het voedsel waar de karper in het voorjaar behoefte aan heeft en het snelste als natuurlijk voedsel accepteert. Wanneer de hengels na flink wat vaarwerk alle drie in het water liggen kan het wachten beginnen. Op The great lake mag gevist worden met vier hengels. Zelf besluit ik met drie hengels te gaan vissen om nog enigszins de lijndruk op mijn stek te beperken. Ik heb maar liefst ongeveer 10 hectare water voor mezelf. Een bevoorrechte positie!De eerste avond & nacht

Inmiddels is de eerste avond gevallen en de activiteit op het water neemt toe. De hele dag heeft het zonnetje fanatiek zijn best gedaan om de natuur een aangename boost te geven en blijkbaar is dat erg goed gelukt. Veel karpers rondom mijn stek laten zich zien met springen en rollen. Als het vervolgens donker wordt neemt de activiteit steeds meer toe. Af en toe lijkt het alsof er zakken cement uit een vliegtuig worden gegooid…. Wat een plonzen! Redelijk op tijd na het genieten van een biertje besluit ik te gaan slapen. Ik ben moe van de reis en het opbouwen van alle spullen. Het is genoeg geweest en ik besluit wat rust te pakken. De nachtelijke uren verlopen rustig en op wat lijnzwemmers na kan ik lekker doorslapen. ’s Ochtends vroeg word ik heerlijk gewekt door de fluitende vogeltjes en laat ook het zonnetje zich al heel voorzichtig zien achter de nog mistige horizon. Als ik mijn brander voor een bakje koffie net in de vlam wil zetten word ik opgeschrikt door een keiharde fluiter op de linker hengel.Mijn eerste great lake beauty. Wat een enorme voldoening!

De stok staat krom in de rodpod en ik moet enorm opschieten met het aantrekken van mijn lieslaarzen. Als ik bij de hengel kom is de vis al op volle gang en is amper tot stoppen te brengen. Zo snel als ik kan spring ik de boot in en roei ik de vis achterna. Als ik boven de vis kom zit deze al helemaal vast gezwommen in de takken van het paaigebied. Overal staan struiken in het water en de vis weet er dankbaar gebruik van te maken. Even ben ik ontzettend bang de ik de vis kwijt ga raken, en er komt werkelijk geen beweging in. Uit alle macht probeer ik de takken af te breken en de lijn te bevrijden. Als vervolgens tot mijn grote verbazing en vreugde de vis los zwemt en boven komt drijven probeer ik de vis uit alle macht te scheppen. Niet veel later kan ik het net onder de prachtige spiegel schuiven en is mijn eerste Great lake karper een feit!

• Lees volgende week hoe dit avontuur van Thimon Dokter verder gaat in The Great Lake - Deel 2

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.