De watertemperatuur heeft een zeer grote invloed op de stofwisseling van de karper. Er zijn al vele verschillende theorieën op losgelaten door Jan en alleman. Al die theorieën hebben een paar dingen gemeen en dat vormt dan ook de basis van de relatie tussen karpervangsten en watertemperatuur. In dit artikel bekijken we de invloed van de watertemperatuur op de karper.
Als je basis artikelen hebt aangeschaft, moet je natuurlijk nog zorgen voor de ‘laatste meters’. Ook hier snap ik wel dat je als beginnende karpervisser door de bomen het bos niet meer ziet. Er zijn eindeloos veel variaties aan rigs, haken, lood, leaders, etc. en wat moet je nu in godsnaam gaan gebruiken?! Dat is heel simpel. Ik durf te beweren dat zo’n 75% van de karpervissers vist met een vrij simpel systeem. Alle andere varianten op rigs dienen voor hele slimme/schuwe karpers.
Er zijn boeken en magazines in overvloed en heel het internet staat vol staat met werkelijk alle informatie over karpervissen. Toch krijgen wij van CarpFeeling regelmatig de meest simpele vragen over het vissen op karper, zowel van jong als oud. Vragen als: “Hoe maak ik de boilie aan de haak?”, “Welke lijn moet ik gebruiken?” etc. Dus heb jij je draai gevonden en vang je lekker je vissen? Sla dit artikel dan maar over. Ben je daarentegen net begonnen met vissen of wil je ook gaan vissen? Dan hoop ik dat ik je met dit artikel op weg kan helpen.
Gekochte rigs hebben zo hun voordelen, vooral als je nog niet kunt knopen of onvoldoende vertrouwen hebt in je handelen. Je weet zeker dat de rig op de juiste manier geknoopt is om zijn werk te doen en de knopen laten je meestal niet in de steek omdat ze goed gemaakt zijn. Je kunt variëren in de soorten rigs zonder eerst te leren hoe je die het beste kunt maken. Maar daar houdt het dan ook op wat mij betreft. Zodra je geleerd hebt hoe je zelf kunt knopen kan je de rig namelijk compleet aanpassen aan de situatie. Merk je dat een gevangen vis diep achterin de bek gehaakt is? Kort dan je rig gewoon iets in. Haak je de vis in de zijkant of in de bovenlip? Je kan nu zelf de rig aanpassen zodat hij op een betere plek inhaakt, bij voorkeur in de onderlip. Een simpele aanpassing zoals een ander type haak  een ander onderlijnmateriaal of een ‘shot on the hook’ kan al een enorm verschil maken.
Het opzoeken van minder zwaar beviste stekken en het zoeken naar de locatie waar de vis zich veilig waant is hier een oplossing. Het is mij al vaak opgevallen dat op wateren die stevig bevist worden, de vis zich consequent massaal ophoudt in wat we noemen een ‘holding area’. Oftewel een veilige zone, meestal buiten bereik van de meeste hengelaars. Holdings zijn vaak groepen overhangende bomen, kommetjes die nagenoeg onbevisbaar zijn met een complete twee of drie hengel setup. Zones met een visverbod of beperking in visserij. Op druk beviste wateren waar (voer)boten verboden zijn, houden vissen zich dan ook vaak op buiten normaal werpbereik. Tevens azen ze hier vaak een stuk minder voorzichtig. Dit zie je veel op commerciële en besloten clubwateren.
Onze geliefde karpers worden een grote mate van intelligentie toegedicht die ze eigenlijk niet bezitten. Vissen zijn de meest primitieve vorm van gewervelde diersoorten die niet kunnen denken, beredeneren, leren en inzichten vertonen zoals wij dat kunnen.  Lagere diersoorten leven op instinct, aangevuld met gedrag beïnvloed door externe factoren. De wetenschap beweert dat dat vissen een zeer geringe mate van intelligentie hebben en dat uit zich in het volgende principe: Door positieve of negatieve ervaringen kunnen ze een bepaalde mate van afwijkend gedrag kunnen vertonen van wat voor hen normaal is. Een vorm van een eenvoudig leervermogen. Dit verklaart wel een hoop waarnemingen die wij als vissers maken. Om als soort en als individu lang te kunnen bestaan heeft de natuur er dus voor gezorgd dat ze wel vrij snel afwijkend gedrag gaan vertonen, niet te verwarren met leren zoals wij dit doen, maar meer leren door het trial & error principe. Oftewel een karper stoot zich in het algemeen... Dressuur is hiervoor een veelgebruikte ‘foute’ naam. Een betere naam hiervoor is in mijn ogen ‘geconditioneerd gedrag’. Ik vind het gezegend, het gaat er om dat je begrijpt waar het om gaat en niet hoe je het beestje noemt.
Instant visserij, oftewel gewoon gaan zitten op de bonnefooi, kan zeker heel lucratief zijn. Maar om echt succesvol te zijn in instant visserij moet je wel alles tiptop op orde hebben. En dan heb ik het niet over hengels en molens, maar over de drie basis principes zoals omschreven in mijn introductie van CF Basics en dan tot in detail goed uitgevoerd. Met regelmaat voorvoeren geeft echter een aantal flinke voordelen ten opzichte van instant visserij. Ten eerste geef je de vis veel meer tijd om je aas te vinden, dagen al dan niet weken lang. Ten tweede word het aas over de tijd dat je voor voert, gepresenteerd zonder enig aanwezig aanknopingspunt dat er iets mis is op de stek. Er zijn namelijk geen rigs aanwezig of enige andere aanwijzing dat er gevaar is op de stek, behalve dan misschien die eeuwige ronde geurige bal of tijgernoot. Bij meerdaagse voersessies kan je vaak vis die toch voorzichtig aast in de aanwezigheid van de gekende aassoorten met veel meer overtuiging laten azen.
Hoewel een groot deel van de CarpFeeling bezoekers al langer op karper vist, zal er ook een groot aantal (jonge) vissers zijn die pas begonnen zijn met het vissen op karper. Onze website is natuurlijk al gevuld met ontzettend veel informatie, maar speciaal voor die beginnende/onervaren karpervissers zal Bob van Biemen een column gaan onderhouden, genaamd: ‘CF Basics’. In deze column gaat hij dieper in op de basisprincipes van onze visserij. Heb jij een onderwerp dat je graag verder uitgelegd wilt zien? Stel dan je vraag aan ons via het reactieveld of stuur hem in via CarpQuest. We geven het woord aan Bob: In deze serie columns wil ik graag uitleg geven over de basics van de karpervisserij. De pure basis, een serie handvatten die elke karpervisser zou moeten weten, begrijpen en kunnen uitvoeren om ook maar enigszins succesvol te kunnen zijn. Interessant voor beginnende vissers, maar ook voor meer ervaren vissers die telkens maar weer met de neus op de feiten gedrukt worden of maar niet willen slagen in hun doelen. De basis is het fundament is voor succesvolle visserij.