Beginnen met karpervissen (deel 1)

Er zijn boeken en magazines in overvloed en heel het internet staat vol staat met werkelijk alle informatie over karpervissen. Toch krijgen wij van CarpFeeling regelmatig de meest simpele vragen over het vissen op karper, zowel van jong als oud. Vragen als: “Hoe maak ik de boilie aan de haak?”, “Welke lijn moet ik gebruiken?” etc. 

Dus heb jij je draai gevonden en vang je lekker je vissen? Sla dit artikel dan maar over. Ben je daarentegen net begonnen met vissen of wil je ook gaan vissen? Dan hoop ik dat ik je met dit artikel op weg kan helpen.

Ik kan me voorstellen dat, als je nooit iemand om je heen hebt gehad die van vissen hield, je geen idee hebt waar te beginnen. Als je nog heel jong bent raad ik je aan om eerst eens lekker met een niet te lange, normale vaste hengel op witvis te gaan vissen. Dat is ook voor de wat oudere beginnende vissers aan te raden, maar ik kan me wel voorstellen dat je bijvoorbeeld met je karpervissende vrienden mee wil doen.

Jong geleerd is oud gedaan
Jong geleerd is oud gedaan

Toch is dit in mijn ogen de meest goede manier om op karper te gaan vissen. Aan de waterkant zijn, feeling krijgen en vooral opletten. Ook voorntjes en brasems zijn soms moeilijk te vangen, probeer ze te slim af te zijn. Verschuif je dobber zodat je je aas op verschillende dieptes aanbiedt, beetje voer erbij, meer voeren naarmate er meer vissen je aas pakken. Het zijn allemaal de basisregels voor het vissen. Deze heb je ook nodig voor het karpervissen. Stil zijn, camou of donkere kleding dragen ipv fluorescerend. Als je regelmatig je vissen kunt vangen wordt het tijd om er een karperhengel bij te leggen.

Aan de slag

Ik ga er maar vanuit dat je alles nog moet aanschaffen. Lucky you. Tegenwoordig heb je al voor een relatief lage prijs een hele leuke set karperhengels. Dat was vroeger wel anders, toen was alles veel duurder. Regelmatig zie ik op marktplaats mensen die er mee stoppen. Ze verkopen de hele boel omdat ze toch niks gevangen krijgen. Had ik dit artikel dan maar eerder geschreven. Als dit setje binnen jouw budget past, vaak tegen een vette korting want alles is 2e hands natuurlijk, dan heb je geluk. Heb je nu niet zo veel geld te besteden, wees dan niet eigenwijs en koop niet de allerduurste spullen van een bepaald merk. Dat kan later altijd nog. Bovendien wil niet altijd zeggen dat een duur merk beter is dan een goedkoop merk. Ik zal geen reclame maken, maar iedereen weet wel dat er een hengelsportzaak is met een eigen merk dat goed betaalbaar is.

Wat heb je nu nodig? Allereerst ga ik er vanuit dat je makkelijk MOET beginnen. Dat betekent dat je het best op goed gevulde stadsvijvers kunt gaan zitten. Ik snap dat niet iedereen zo’n vijver bij hem of haar in de buurt heeft. Toch ga ik daar maar van uit. Grote plassen, rivieren en kanalen zijn nu eenmaal veel minder overzichtelijk en hebben (vaak) een aparte aanpak nodig en zijn vaak zelfs voor gevorderden een lastige klus.  

Mijn dochter Lieke aan een stadsvijver

Voor een vijver, hopelijk zonder al te veel obstakels, heb je het volgende nodig:

  • 2 hengels + molens
  • Een rodpod of 4 losse banksticks (steuntjes) waar je je 2 beetmelders en achtersteuntjes op kunt monteren
  • Een (groot genoeg) landingsnet
  • Een goede onthaakmat (ik prefereer een zogenaamde bootmat).

Dat is de basis. Tenten, stoelen, stretchers etc. bespreken we later in het artikel.

Hengels

Over hengels kan ik kort zijn. Kijk maar wat je smaak is qua kleur etc. maar zorg dat je ze test voordat je tot kopen overgaat. Ga in die hengel ‘hangen’ en trek hem maar eens goed krom. Ik vind het belangrijk dat hij goed krom gaat tot bijna in het handvat, dus niet alleen het voorste deel bij de top. Dat zijn fast tapers en die zijn bedoeld om ver mee te gooien, wat je waarschijnlijk nog niet zult doen. Je begint met kort onder de kantjes vissen of hooguit een meter of 50. Verder hoeft in de meeste gevallen echt niet. Verderop in het artikel vertel ik je waarom.  

De juiste hengelkeuze is belangrijk

Molens

Voor molens geldt hetzelfde verhaal. Je hebt geen zware big pit molens nodig waar 500 meter lijn op gaat. Als ik je mag adviseren: een zeer degelijke molen is de Shimano Baitrunner 4500. Regelmatig heb je ze nog 2e hands voor 60 euro per stuk te koop op internet. Heb je dat geld niet? Zoek dan iets vergelijkbaars. Zorg dat je bij het kopen een stuk lijn van de molen kan trekken. Zo merk je direct of de spoel vloeiend loopt. Als deze flink hapert kan je daardoor vissen gaan verspelen!

Een klassieker, maar nog steeds erg goed
Een klassieker, maar nog steeds erg goed

Koop nylon lijn, GEEN gevlochten. Dit is absoluut voor gevorderde vissers. Koop het niet dunner dan 25/00. Te dunne lijn kan er voor zorgen dat je onnodig vissen en montages gaat verspelen. Als je een klos van 1000 meter koopt met 30/00 zit je prima. Het merk is persoonlijk. De meeste merken hebben wel een goede lijn in hun assortiment. Laat je hierbij vooral voorlichten door de verkoper.

Beetmelders

Voor gemiddeld 25 euro heb je 2e hands Knuckle Heads. Deze zijn zowat onverwoestbaar en echt waar voor hun geld. Veel beetmelders rond deze prijs gaan snel kapot, vaak door waterschade of regenval. Als je ze toch aanschaft in de hengelsportzaak, vraag dan om goed advies van de winkelier en bewaar je garantiebon goed. Nog een tip: zorg dat je beetmelders niet te hard staan als je in een woonwijk vist. Als het goed is ben/blijf je toch in de buurt van je hengels, dus ze hoeven niet hard te staan. Dat voorkomt boze omwonenden.

Rodpod of banksticks

Een rodpod of banksticks? Het beste beide, want dan kun je overal je hengels plaatsen. Als er veel steigers, knetterharde grond of bestrating ligt op jouw visstekken dan biedt een rodpod uitkomst. Persoonlijk vind ik banksticks makkelijker. Minder gedoe, je haalt ze uit je foudraal en drukt ze in de grond… klaar. En als je beet krijgt piept er maar 1 beetmelder i.p.v. 2 of 3. Banksticks zijn vaak ook veel goedkoper. De schroefdraad is universeel, dus het maakt niet uit welk merk je koopt. Alles past erop. De achtersteuntjes, ofwel vorkjes waar je je handvat van de hengel in drukt of legt, koop je naar smaak of functionele bedoeling. Je hebt ze in allerlei vormen en maten. Laat de winkelier je uitleggen wat er te koop is of koop gewoon (goedkope) vorkjes waar je hengels op steunen. Zolang je zorgt dat je startoog (het 1e oog gezien vanaf het handvat) maar vóór je beetmelder ligt. Hiermee voorkom je dat de hengel voor onderzeeër gaat spelen als je slip of baitrunner niet open staat of hapert. Want ook kleine karpertjes rossen gewoon je hengel van de steunen hoor!!

Een rodpod is erg handig op een harde ondergrond
Een rodpod is erg handig op een harde ondergrond

Landingsnet

Er zijn een paar geschreven regels voor een landingsnet. Voor de veiligheid en gezondheid van een karper dient een landingsnet groot genoeg te zijn. In de breedte minimaal 70 cm en groter mag uiteraard. Belangrijk is dat je net fijnmazig is. Koop NOOIT een net met grove of grote mazen! Ik heb met eigen ogen gezien hoe de schubben in de rondte vlogen toen iemand met zo’n net een karper landde. Het heet een landingsnet, geen schepnet. Til een vis aan de mazen van je net uit het water naar je onthaakmat, want anders breken binnen de kortste keren de armen van je net. Haal desnoods de armen uit het spreidblok en rol ze op richting de vis. Zorg ook ten allen tijden dat je goed oplet dat de vinnen goed plat langs het lichaam van de karper liggen. Steken ze uit, dan kunnen ze breken. Dit geldt ook voor de rest van de vinnen. De aarsvin (onderkant achteraan) kan uitsteken en door een maas steken. Dit geldt ook voor de rugvin. Als deze al beschadigd is, pas dan goed op. De vinstralen kunnen super scherp zijn en je een lelijke snee opleveren. Pas dus goed op de vinnen, voordat je de vis uit het water tilt.

Een ruim en fijnmazig landingsnet is belangrijk
Een ruim en fijnmazig landingsnet is belangrijk

Onthaakmat

Ook onthaakmatten heb je in veel vormen. Zoals ik al aangaf, prefereer ik de bootmat. Om de doodsimpele reden dat deze mat opstaande randen heeft, zodat ook op schuine oevers, de karper niet van je mat kan rollen/duikelen/springen of spartelen. Als je de vis heel even moet verlaten om wat voor een reden dan ook, kun je met een ‘cover’ de bootmat dicht maken met klittenband. Zo kan er niks met de vis gebeuren. Koop je toch een platte mat, zorg dan dat deze lekker dik is. Een nieuwe trend is de cradle. Persoonlijk vind ik dit maar niks. De vis hangt nu met zijn hele gewicht alsnog in zo’n mat. Dan kun je hem net zo goed op een stuk zeil leggen op de grond. Toch? Heb je een vis gevangen? Zorg dan dat je hem snel en voorzichtig onthaakt en haal daarna het landingsnet onder de vis vandaan. Zorg altijd dat je de vis nat houdt. Vooral in de zomer, wanneer het warm is, en bij harde wind en vrieskou. Ofwel, altijd. Een fles water of zoals ik heb, een opvouwbaar emmertje, is daarvoor ideaal.

Een bootmodel is voor mij de ideale mat
Een bootmodel is voor mij de ideale mat

Tot zover deel 1. Volgende week gaan we verder en geef ik meer informatie over o.a. end tackle, rigs, voer etc.

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.