Beginnen met karpervissen (deel 2)

Vorige week plaatsten we het eerste deel van dit tweeluik, waarbij Tom tips geeft voor de beginnende karpervisser. Waar moet je op letten, welke spullen heb je nodig en welke niet? Je leest het allemaal in dit artikel.

De laatste meters

Als je basis artikelen hebt aangeschaft, moet je natuurlijk nog zorgen voor de ‘laatste meters’. Ook hier snap ik wel dat je als beginnende karpervisser door de bomen het bos niet meer ziet. Er zijn eindeloos veel variaties aan rigs, haken, lood, leaders, etc. en wat moet je nu in godsnaam gaan gebruiken?! Dat is heel simpel. Ik durf te beweren dat zo’n 75% van de karpervissers vist met een vrij simpel systeem. Alle andere varianten op rigs dienen voor hele slimme/schuwe karpers. Of het soort water of omstandigheden waarin je zit te vissen. Bij het vissen op stadswateren kun je het vaak gewoon bij een simpele rig en systeem houden. Neem gewoon geen risico en vis ten alle tijden met een safety systeem. Als er om wat voor een reden dan toch een karper zich ergens in vast zwemt, of de lijn knapt, zal de karper alleen de haak met het rigje in zijn bek over houden in plaats van het lood met de vele meters lijn achter zich aan met alle (dodelijke) gevolgen van dien. Goede safety systemen zijn kant en klaar te koop. Laat de winkelier je bijvoorbeeld de systemen van Strategy, PB of ASIS 2 eens uitleggen. Daarnaast heb ik drie artikelen geschreven waarin ik inga op het gebruik van veilige loodsystemen. Lees ze zeker even.

Ander naslagwerk:

Ik zie liever dat je hier het meeste geld aan uitgeeft i.p.v. aan dure beetmelders, die komen later wel. Zorg dat je laatste meters goed voor elkaar zijn, voor de veiligheid van de karper maar zeker ook voor je eigen kansen om een goede kans te maken om ze te vangen. Een slecht gepresenteerde rig is kansloos. Dan ga je ze gewoon NIET vangen.

Leaders en rigs: Het is erg moeilijk je dit uit te leggen. Het beste is dus dat je dit door de specialist in de hengelsportzaak laat doen. Hij kan je bijvoorbeeld laten zien hoe je een leader moet bevestigen aan je hoofdlijn en daarna het lood en de rig. Dit alles kun je echt allemaal perfect uitgelegd vinden op onze site, maar ter plekke zien hoe het moet en de uitleg van de winkelier is denk ik nog beter.

Rigs

Je kunt je rigs kant en klaar kopen in de hengelsportzaak, maar je kunt ze ook zelf knopen. Als je een beetje handig bent kun je deze prima zelf maken. Dat geeft je niet alleen meer voldoening als je er vissen mee vangt, maar spaart je ook geld uit. Bovendien kun je dan zelf bepalen wel rigmateriaal je wil, welke haken je gaat gebruiken en wat de lengte van je onderlijn wordt. De kant en klare verpakkingen zie ik wel eens aan de wand hangen. Ik zelf zal deze nooit kopen, want ik knoop mijn rigs al 30 jaar. Vroeger had je namelijk nog geen kant en klare rigs haha. Bovendien vind ik het veel te leuk om het zelf te maken en 9 van de 10 rigs zijn simpel hoor. In 5 minuten heb ik er 1 klaar.

Ik knoop mijn rigs het liefste zelf
Ik knoop mijn rigs het liefste zelf

Als ik je dan toch wat mag adviseren als je voor de kant en klare rigs gaat. Ik weet zo uit mijn hoofd dat Piet Vogel ze heeft en neem dan de rig met de CSS haak nummer 6, dit is een top haak. Maar ook heb je ze van Strategy en Korda etc. Kies in het begin voor een gewone haak en maat 6. Dus geen longshank of klauwhaak.

Een longshank is super gevaarlijk bij verkeerd gebruik en een klauw haak is het beste bij obstakelvisserij, dus beide heb je niet nodig. Houd er rekening mee met welk systeem je gaat vissen. Bij bijvoorbeeld het systeem van PB heb je een rig nodig waar een wartel aan moet. Bij het ASIS lood of ‘mijn’ ultieme safety lood, knoop je alleen een lusje aan het eind van je rig. Houd altijd 1 ding in je achterhoofd: “met een botte haak ga je vissen verspelen!” Zorg daarom altijd voor een vlijmscherpe haak en controleer deze altijd na het vangen van een karper en wanneer je hem opnieuw gaat inleggen. Het te gebruiken lood hangt ook erg af van het systeem dat je gaat gebruiken. Als je rond de 100 gram (3.5 oz) gebruikt, zit je altijd wel goed.

Voer

Tja, waar ga jij je vissen mee vangen? Mijn vader zei mij vroeger al wel eens gekscherend “jongen.. karpers kun je bij wijze van spreken nog met een stuk snot vangen, als ze honger hebben.” En dat is in de praktijk ook niet anders, het zijn net varkens. Ze vreten bijna alles, maar hebben natuurlijk wel een voorkeur voor bepaalde aassoorten. Als beginnende karper visser zou ik gewoon met boilies aan de haak beginnen. Met goede, liefst verse, boilies vang je gewoon altijd wel karpers. Dit hoeven niet per se boilies te zijn die 10 euro per kilo kosten! Persoonlijk zou ik niet meer als 4 a 5 euro de kilo betalen. Duurdere boilies bevatten meer dure ingrediënten die het onderscheid kunnen maken op wateren waar karpers bijvoorbeeld erg gedresseerd zijn, ofwel, ze eten liever een biefstuk dan een gehaktbal. Als jij de keuze had, zou je dat ook doen toch?

Gebruik bij voorkeur vers aas
Gebruik bij voorkeur vers aas

Er zijn ontelbare smaken, kleuren, geuren en groottes in boilies. Mocht je niet kunnen kiezen, mijn favoriete boilie is de scopex. Scopex  is lekker zoet en vangt altijd en overal. Kies bij voorkeur voor twee of meer formaten, bijvoorbeeld 16 en 20 millimeter, of neem dumbells. Je kunt er een aantal doormidden breken tijdens het voeren, dit werkt erg goed.

Heb je nu amper geld te besteden? Dan ben je het beste uit met partikels. Ik heb ze ook nog altijd in gebruik. Vooral in het voorjaar en in de zomer kun je er lekker mee strooien. Een 20 kilo zak tijgernoten kost je zo’n 35 euro (goed zoeken) en een zak duivenvoer van 20 kilo kost je tussen de 10 en 20 euro (afhankelijk van de (duurdere) ingrediënten die er inzitten). Bij de zelfde zaadgroothandel kun je ook vaak hennep kopen of bestellen. Echt een super voer om door je tijgers te mengen, maar het is wel wat prijziger.

Particles, bereid ze goed!
Particles, bereid ze goed!

Er zit alleen wel een grote MAAR aan deze partikels. Misschien wist je dat al, misschien nog niet. Maar ik leg het nogmaals uit want als je de partikels niet goed klaar maakt, kan dat DODELIJK zijn voor de vissen. Dus ten alle tijden altijd je partikels weken en koken. Minimaal 24 uur laten weken en dan een uur koken. Giet ze in een emmer en laat ze in het kookvocht verder wellen. Zorg wel dat ze daarbij onder water staan. Voor tijgernoten geldt: Hoe langer je ze bewaard en hoe warmer de omgevingstemperatuur is, des te beter ze gaan slijmen. Dit fermenteringsproces is prima, het slijm is zoet en de karpers zijn er dol op.

En met partikels koken en weken bedoel ik dus ALLE partikels. Dus ook pinda’s, maples, boekweit etc. Alle noten, granen en zaden dienen 24 uur geweekt en een uur gekookt te worden. Dan zit je altijd goed. Iets wat je niet hoeft te bereiden is zoete mais uit blik of pot. Zoete mais is misschien wel het lievelingshapje van de karper, ze zijn er dol op. Helaas geldt dit ook voor de brasems, dus als je dit wilt vermijden kan je misschien beter met tijgernoten vissen.

Aan de waterkant

Je hebt je ‘gear’ goed voor elkaar en je laatste meter bungelt onderaan je hoofdlijn. Je hebt een aantal kilo voer bij je. En nu? Mensen echt.. ik kreeg ze bij me aan de waterkant. “Meneer, weet u hoe ik de boilie aan de haak moet maken?” Als de hengelsportwinkelier je dit dan nog niet had uitgelegd, zal ik je vertellen hoe het moet. Als het goed is, heb je een hair aan je haak met een lusje. De boilie of partikel prik je aan een boilienaald. Het kleine haakje aan de boilienaald bevestig je aan het lusje en dan schuif je de boilie of partikel over de hair zodat hij onder de haak komt te hangen. Middels een boiliestoppertje fixeer je de boilie zodat deze niet van de hair af kan glijden.  

Daar gaan we!

Elke stadsvijver is natuurlijk anders. Ik ken ze in allerlei vormen, maar de diepte is vaak niet meer als 2,5 meter. Als ze gewoon rond en ‘recht toe recht aan’ zijn met een strak gazon er omheen dan raad ik je aan om de rig gewoon een meter of twee uit de kant te leggen. Doe dit een meter of vijftien van je hengels af, zodat je geen vis afschrikt. In dit soort vijvers wordt er heel regelmatig brood aan de eendjes gevoerd. Wie denk je dat er als de kippen bij zijn om de gemorste broodkruimels op te ruimen? Karpers zijn sowieso kanten schuimers, aan de kant is er gewoon meer voedsel in de vorm van beestjes. Onregelmatigheden zoals paaltjes, stenen, blokken etc. trekken beestjes als slakken, mosseltjes en torren aan. Die liggen vaak niet in het midden van de vijver. Vandaar, niet te moeilijk doen.

Karpers zijn echte kantazers

Zorg dat je er met het onderhands inleggen van je rig voor zorgt dat de onderlijn niet om je hoofdlijn krult. Gebruik desnoods een PVA zakje. PVA is een geweldige uitvinding om je rig ten alle tijden goed op de bodem te krijgen. Ook heb je gelijk een lekker hapje met geurend klein aas bij je haakaas liggen. Ik gebruik zakjes waarin ik een aantal gebroken boilies stop. Dit zakje prik je simpel aan de haak. Door de opwaartse werking, denk aan een parachute, van het PVA, zal je rig perfect op de bodem komen te liggen. PVA is er ook in een net vorm te verkrijgen. Het is iets meer werk om het klaar te maken om te gebruiken, maar werkt ook perfect. Gooi daarna 2 a 3 handjes boilies rondom je haakaas. De ene helft heel, de andere helft breek je door. Gooi ze één voor één links, rechts en achter je haakaas. Dit zorgt dat de karper van boilie naar boilie moet zwemmen en daardoor zal de karper zich sneller aan je haak prikken. Vooral als ze met meerdere tegelijk je boilies vinden, zal  voedselnijd ze dan snel in de fout laten gaan. Als de karper alleen is heeft hij nu eenmaal meer tijd om uit te vinden of er ‘foute’ boilies tussen zitten.

Bevis je een vijver met meer bosjes, bruggetjes, eilandjes etc. dan is het zaak om de plekken te bevissen waar je slecht bij kunt. Plekken waar ‘luie’ vissers regelmatig gaan zitten, zijn bekend bij de karpers en daar zullen ze dan ook veel meer op hun hoede zijn. Op plekken waar heel weinig gevist wordt zal de karper vaak sneller gaan eten.

Een hengel op een stek die zelden wordt bevist

Het is verstandig om je lijnen goed over de bodem te laten lopen en dit kan je doen door te vissen met slappe lijnen. Zorg dat je hierbij de lijn eerst goed laat afzinken voor je de hanger of swinger er aan hangt. Je kunt ook een toploodje gebruiken dat de lijn op de bodem houdt. Een toploodje is een los loodje dat je op je lijn schuift of klikt. Karpers zijn echt allergisch voor strak gespannen lijnen door het water. Als ze er tegen aan zwemmen zullen ze het vaak zien als gevaar en zullen ze vluchten of extra op hun hoede zijn. Onderschat ook echt niet de stilte en rust rondom je stek. Beweging, geluid en trillingen worden door karpers waargenomen. Dus blijf lekker zitten waar je zit. Het liefst een eindje van het water af. Maak geen harde geluiden (hardop praten kan al funest zijn). Je vrienden aan het water? Gezellig, maar waarschijnlijk ga je dan niet veel meer vangen. Voorzichtig lopen en trek donker (groene) kleding aan. Ernesto Kamminga gaat zelfs nog een stapje verder. Hij vertelt in zijn boek dat misschien zelfs je beetmelders al de karpers kunnen laten schrikken. Ik neem geen risico. Hij zou maar eens gelijk hebben!? Zet ze niet te hard, je zit toch bij je hengels naar het water te turen of lekker een boek te lezen?

Hangers, swingers of zelfs de good old monkey climbers?

Als je begint met onder de kantjes vissen, heb je geen van bovenstaande nodig. Hangers en/of swingers gebruiken we om de beet van een terugzwemmende vis te registreren. Vis je bijvoorbeeld tegen de overkant van een water, dan kan de vis niet bij je vandaan zwemmen zodat de lijn begint te ‘lopen’ en de beetmelder begint te piepen. De vis zwemt jouw kant op en de lijn alleen is niet zwaar genoeg om de beetmelder te laten piepen. Een hanger of swinger zakt dan naar beneden zodat de lijn strak blijft en de beetmelder weer een seintje geeft. Omdat de vis naar je toe zwemt is het zaak om snel je lijn op te spoelen en contact te maken met de vis. Snel handelen dus.

Als je eenmaal beet hebt pak je de hengel op en maak je contact. Trek de hengel rustig in een hoepel. Aanslaan is echt niet nodig, het kan zelfs zorgen dat je de haak verkeerd in de bek trekt. Je merkt direct of er een kleintje, een brasem of een goeie dikkerd aan de lijn hangt. Kleinere vissen zwemmen paniekerig, schokkerig. Grotere vissen zwemmen rustig en onverstoorbaar. Als je onder de kant vist zal de beet vaak keihard zijn. Blijf rustig en rem hem dan kalm af door de hand op de spoel te houden. Je merkt vanzelf wanneer hij stopt met vluchten en je met de dril kunt beginnen. Heb geduld en wil hem niet te snel in je net hebben. Als je overhaast gaat forceren heb je een grote kans dat je de vis beschadigd en hem ook kunt verspelen. Dril dus rustig. Dan wordt hij lekker moe en blijft hij ook rustiger op de kant als ie eenmaal in je onthaakmat ligt.

Tot zover dit tweeluik met tips voor de beginnende karpervisser. Ik hoop dat je er iets aan hebt gehad en als er vragen zijn dan kan je die altijd aan ons stellen in het onderstaande reactieformulier. Succes!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.