CF Basics: Inzicht in dressuur (2)

In deel 1 hebben we het begrip dressuur nader bekeken. In dit tweede deel wil ik nog enkele voorbeelden bespreken die kunnen duiden op dressuur en tussen de regels door geef ik je enkele tips mee. De belangrijkste vormen van ontwijkend geconditioneerd gedrag zijn in mijn ogen de volgende:

De vis aast minder vaak of voorzichter in bepaalde gebieden

Het opzoeken van minder zwaar beviste stekken en het zoeken naar de locatie waar de vis zich veilig waant is hier een oplossing. Het is mij al vaak opgevallen dat op wateren die stevig bevist worden, de vis zich consequent massaal ophoudt in wat we noemen een ‘holding area’. Oftewel een veilige zone, meestal buiten bereik van de meeste hengelaars. Holdings zijn vaak groepen overhangende bomen, kommetjes die nagenoeg onbevisbaar zijn met een complete twee of drie hengel setup. Zones met een visverbod of beperking in visserij. Op druk beviste wateren waar (voer)boten verboden zijn, houden vissen zich dan ook vaak op buiten normaal werpbereik. Tevens azen ze hier vaak een stuk minder voorzichtig. Dit zie je veel op commerciële en besloten clubwateren.


Een duidelijke 'holding waar het wemelt van de vis

Weet je een manier te vinden om een holding veilig te bevissen dan heb je vaak de jackpot, voor zo lang het duurt. Op een gegeven moment zal de vis ook in die zone voorzichtiger gaan azen door de vangsten en onrust die je creëert. Meestal komen ze vlot weer terug en enkele dagen later is het weer feest. Hebben je mede vissers dit trucje door dan houdt het vrij snel op en zullen ze ook in de holdings veel lastiger te vangen worden. Voordeel is nog steeds wel dat je midden in de vis zit te vissen (basisprincipe 1: vis waar de vis zit!)

Mobiel struinend vissen in plaats van statisch achter je rodpod zitten op de gekende plekken is meestal de sleutel op deze wateren. Ook verder en secuurder kunnen werpen dan de meeste mensen en het gebruik van (voer)boten waar dat niet veel gebeurt, kunnen goed helpen de holdings te bevissen of op plekken te vissen waar een ander niet of zelden vist. Kortom, vergroot je bereik.

De vis ontwijkt veelgebruikte aassoorten

Een rond geurig balletje van tussen de 15 en 25mm die als je er op kauwt uit elkaar valt in kleine stukjes. De eeuwige tijgernoot. Een knalgeel bed van harde gekookte maiskorrels, hennep of duivenvoer, bestrooid met die gekke geurende balletjes over de top. Een gek balletje dat net boven de rest zweeft die gewoon op de grond liggen. Hoe vaak denk je dat een karper deze situatie in zijn leven al tegen gekomen is in combinatie met gehaakt worden of een van zijn vriendjes in totale paniek te zien wegzwemmen? Probeer eens een ander aas of andere aanbieding. Het voorweken van boilies of het ruim buiten je voerstek vissen met een enkel haakaasje kan vaak een bonusvis opleveren!


Doe niet hetzelfde als de andere vissers, week je aas bijvoorbeeld eens voor

De vis verlegt zijn vaste aasperioden

Waar karper van nature een ochtend-, dag- en avondeter is, zie je veelal een aastijden verschuiving plaatsvinden op wateren die veel bevist worden. Simpelweg omdat er door de grootste groep vissers meer overdag gevist wordt dan ‘s-nachts. Een tweede reden voor deze waarneming kan zijn dat onze hengelsportmaterialen in de nacht minder goed waarneembaar zijn en de vis er dus makkelijker in trapt en het lijkt alsof ze alleen in het donker azen. Veel vooral beginnende karper vissers denken hierdoor onterecht dat je niets vangt als je geen nachten kan vissen.

De vis herkent onze materialen

Je ontkomt er niet aan als je wilt vissen: haak, lood, onderlijnmateriaal, hoofdlijn, eventuele leader of tubing en loodclips. Allemaal kleine en grote signalen die direct bij je haakaas liggen en de vis dus kunnen alarmeren voor gevaar. Al deze dingen waren immers in de buurt bij alle eerdere keren dat hij gevangen werd en ze zouden stuk voor stuk een waarschuwingsvlag kunnen zijn voor de karper. Tijdens aasopname kan de vis de haak en de onderlijn daadwerkelijk voelen en uitspuwen voordat hij überhaupt gehaakt is. Het strak tegen de bodem werken van alle onderdelen en totaal afwijkende presentaties gebruiken kunnen je helpen dit te maskeren.


Dankzij onderwaterbeelden zijn we al veel te weten gekomen over het (aas)gedrag van de karper

De vis weet een inhaking te voorkomen

De vis pakt het haak aas op, prikt zich oppervlakkig aan het loodgewicht en weet vervolgens zonder in paniek weg te zwemmen vakkundig de haak te lossen door uitstulpende bewegingen met de bek te maken of heftig met de kop te schudden. Het is belangrijk om er voor te zorgen dat je een onverwacht prikmoment genereert zodat de vis weer schrikt van de inhaking en er in paniek vandoor gaat (met als gevolg een run). Extreem korte rigs en extreem lange rigs doen dit bijvoorbeeld.
Montages waarbij de vis veel moeite heeft de haak te lossen zijn ook mogelijkheden om deze problemen op te lossen.

De vis neemt jouw aanwezigheid waar

Hoe zwaarder bevist, hoe schuwer de vis. Zorg er voor dat je aanwezigheid zo min mogelijk opgemerkt wordt. Op water waar het gehele weekeinde door Jan en alleman met boten gevaren wordt om de lijnen weg te zetten en te verkennen kan het zeer lonend zijn om doordeweeks als het rustig is te gaan vissen en dan bij voorkeur zonder bootje. Als het erg druk is met vissers lopen er ontzettend veel lijnen door het water. Iedereen doet zijn uiterste best om vis te vangen en de aanwezigheid van veel gevaarlijke situaties wordt zo snel verraden. De vis heeft dit een keer door en gaat vanzelf minder eten of wordt uiterst voorzichtig. Volgens mij is dit de reden dat er tijdens karper wedstrijden verhoudingsgewijs met het aantal vissers en haakaasjes onder water, veel minder gevangen wordt dan op “normale” rustigere dagen (aantal aanbeten per visser in een bepaald tijdsbestek).


Een vis van het moeilijkste water waar ik ooit viste

Al met al valt er op de meeste wateren nog best redelijk om te gaan met geconditioneerd gedrag, vooral als het maar één of twee factoren zijn die echte een rol spelen. Een beetje logisch nadenken, niet klakkeloos kopiëren wat alle andere vissers doen en vooral leren van elke vangst die je maakt of die je mist. Wat ging er goed en wat ging er fout? Hoe was de inhaking en waar zat de haak? Hoe kan dit beter? Hoe gedraagt de vis zich op mijn stek en met mijn montage en hoe kan ik hier invloed op uitoefenen? Dat zijn een aantal vragen die je jezelf kunt stellen. Verander niet gelijk alles als het even niet wil, stap voor stap leer je veel beter wat de resultaten van een verandering zijn. Je zult dan nooit exact weten wat nu de oorzaak was als je 10 dingen tegelijk hebt aanpast.

Extreem zwaar beviste wateren zullen nooit gemakkelijk worden met deze kennis, Zeer getalenteerde vissers stapelen daar nog steeds de ene na de andere blank op, veelal omdat de vis daar op heel veel vlakken sterk geconditioneerd gedrag vertoont en er met moeite af en toe een beetje doorheen te prikken valt.

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.