CF Basics: Voorvoeren

Instant visserij, oftewel gewoon gaan zitten op de bonnefooi, kan zeker heel lucratief zijn. Maar om echt succesvol te zijn in instant visserij moet je wel alles tiptop op orde hebben. En dan heb ik het niet over hengels en molens, maar over de drie basis principes zoals omschreven in mijn introductie van CF Basics en dan tot in detail goed uitgevoerd.

Met regelmaat voorvoeren geeft echter een aantal flinke voordelen ten opzichte van instant visserij. Ten eerste geef je de vis veel meer tijd om je aas te vinden, dagen al dan niet weken lang. Ten tweede word het aas over de tijd dat je voor voert, gepresenteerd zonder enig aanwezig aanknopingspunt dat er iets mis is op de stek. Er zijn namelijk geen rigs aanwezig of enige andere aanwijzing dat er gevaar is op de stek, behalve dan misschien die eeuwige ronde geurige bal of tijgernoot. Bij meerdaagse voersessies kan je vaak vis die toch voorzichtig aast in de aanwezigheid van de gekende aassoorten met veel meer overtuiging laten azen.


Een mooie herinnering aan een goede voerstek

Eigenlijk kan je het zo zien: Als je drie dagen van te voren elke dag rond hetzelfde tijdstip aanvoert, dan ben je al 3 dagen instant aan het vissen zonder dat daar een haak of enig vis-uur aan te pas komt. Als je de vis met je aas vast weet te houden en steeds terug kan laten komen op de stek (lees voldoende voeren met het juiste aas), zal je in een korte sessie van enkele uurtjes soms net zo veel kunnen vangen als in een meerdaagse sessie op de zelfde plek zonder voor te voeren.

Mocht je onverhoopt een voerstek gemaakt hebben op een stek waar de vis niet zat toen je begon met aanvoeren, heb je nog steeds een redelijke kans op vangst. Simpelweg omdat je de vis meerdere dagen de kans geeft je aas te vinden. Iets van een berg en ene Mohammed dus.


Een van de 7 vissen in 11 uur tijd!

Is de voerstek aangemaakt op een plek waar het al wemelde van de vis dan zullen die vissen na een paar dagen meestal een stuk makkelijker te vangen zijn. Als je nu niet de perfecte rig voor de situatie gebruikt is er niet gelijk een man overboord, de vis aast vaak zonder enig schroom en pakt vol vertrouwen de meest basic rig per ongeluk op. Het eten ging immers al dagenlang goed zonder gevaar.

Opvallend vind ik dat je op een goed lopende voerstek vaak al binnen zeer korte tijd de eerste aanbeet krijgt. Vooral als je consequent gevoerd hebt, kort voor een bekende aas tijd op dat water. Voorvoeren is voor mijzelf het meest effectief gebleken als ik eerst de vis gevonden heb en op die basis mijn stek koos.  Daarnaast als ik steeds de zelfde tijd(en) aan kon houden om te gaan voorvoeren. En hoe langer ik het vol kon houden hoe effectiever de methode leek te worden.

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.