CF Basics: Watertemperatuur

De temperatuur van het water heeft grote invloed op de stofwisseling van de karper. Er zijn al vele verschillende theorieën op losgelaten door Jan en alleman. Al die theorieën hebben een paar dingen gemeen en dat vormt dan ook de basis van de relatie tussen karper vangsten en watertemperatuur.

De winter

Karpervangsten zijn mogelijk tot watertemperaturen van  1 graad. Daarna bevriest het vloeibare goedje en wordt vissen dus onmogelijk. Het vergt wel een flinke aanpassing met betrekking tot de hoeveelheid voer die je gebruikt ten opzichte van de zomertijd. De vis is veel passiever en heeft dus veel minder voedsel nodig. Daarnaast beïnvloed de watertemperatuur de spijsvertering van de vis dusdanig dat er lange tijd niet gegeten hoeft te worden. Kleine beetjes bijvoer of single hookbait vissen in de directe nabijheid van de vis is de sleutel tot succes. Voorvoeren is mogelijk, maar hoe kouder hoe minder voer je dagelijks te water laat. Een hoeveelheid van 100 tot 300 gram per dag voorvoeren volstaat prima.


Hoeveel je er bij kunt schieten is sterk afhankelijk van de watertemperatuur

Het voorjaar

De watertemperatuur stijgt en de vis wordt actiever. Vanaf een graad of 8 wordt het interessant, de vis begint dan al meer rond te zwemmen en eet al wat regelmatiger. Het is nog steeds niet gemakkelijk om vis te vangen, maar je mag al weer meer bijvoeren en voorvoeren. Een hoeveelheid van 300 tot 500 gram per dag volstaat gemiddeld prima. Vanaf temperaturen rond de 11 graden wordt het echt een stuk simpeler. Hoeveelheden van 500 tot 750 gram per dag voorvoeren doet wonderen en de vis is echt actief op zoek naar voedsel. Vooral in de ondiepere waterdelen. Tot de watertemperatuur gestegen is tot 17 a 18 graden is de vis zich aan het voorbereiden op de paai, hierdoor wordt er wederom meer gegeten. Rond de 18 graden kan de paai beginnen.


Een zwoele zomeravond

Zomer

Na de paai is het al snel zomer, watertemperaturen tussen de 18 en 23 graden zijn normaal en de vis is zeer actief. Er wordt dan ook normaal gegeten en de spijsvertering werkt optimaal. De vis is dan ook op veel plekken te vangen en propt zich bij tijd en wijle lekker vol.
Bij dagelijks voorvoeren kan je 1 tot 2 kg per dag in de plomp gooien zonder problemen.

Najaar

De watertemperatuur neemt sterk af en de vis merkt mede hierdoor en door de afname van het aantal lichturen dat de winter er aan komt. Om zich hierop voor te bereiden gaat het grote schansen beginnen. Zo bouwt de vis de nodige reserves op om de winter door te komen. Bij watertemperaturen tussen de 18 en 12 graden wordt er dan ook volop gegeten. Dagelijks voorvoeren met 1 tot 2,5 kg behoort tot de mogelijkheden. Houd de temperatuur echter wel in de gaten, want vanaf een graad of 11 wordt het echt minder met de voedsel opname en overvoer je de boel al snel. Stoppen de vangsten plots op je langlopende voerstek, ga dan direct terug in de hoeveelheid aas. Heb je een najaarsstekje gevonden waarvan je verwacht dat de vis zeer lang te kunnen vinden, dan is het lonend om door te blijven voeren tot de vangsten echt ophouden met een steeds afnemende hoeveelheid aas. Zo houd je de vis lang actief en kan je als de winter het toelaat misschien wel continu doorvissen.


De blaadjes worden bruin en de karpers gaan vreten

Let wel op: dit is de basis. Vooral in het voorjaar, de zomer en het najaar kan het echt lonend zijn om veel meer of juist veel minder voor of bij te voeren. Dit is echter ontzettend afhankelijk van de situatie en je zult in moeten schatten of het nut heeft en of je andere vissers er niet vreselijk mee in de weg zit.

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.