Carli Driessen is er heilig van overtuigd dat je betere resultaten kunt behalen door je te verdiepen in je gebruikte aas. In deze eerste aflevering van 'meer dan alleen dat balletje' vertelt Carli waarom hij voorstander is van zelf aas maken. Natuurlijk is het kopen van goed aas eenvoudig en kost het je veel minder tijd, maar de voldoening is vele malen hoger als jouw eigen (aas)kennis ervoor zorgt dat er karper op de mat komt...
Voor de dierenliefhebbers onder ons staat 4 oktober natuurlijk omcirkeld op de kalender. De dag in het jaar dat we onze trouwe viervoeter en andere huisdieren eens extra in de watten leggen. Een extra luxe voertje, een nieuw speeltje en wat extra snoepjes. De dierenwinkel zal weer goede zaken hebben gedaan. Naast onze huisdieren moeten we natuurlijk ook zorg dragen voor de andere dieren die dicht bij ons staan. Vandaag dus wat extra tips van ons om dierendag met een goed gevoel af te sluiten.
Na het vissen van mijn eerste nachtje op het syndicaat gingen er zo’n twee weken voorbij voor de volgende kans zich aanbood. Het was halverwege de maand juli toen ik tussen de onregelmatige diensten weer wat ruimte zag in de agenda. Qua planning ging er van alles fout, met name tijdens de tweede sessie. Toch werd het geduld beloond en gedurende de twee sessies werden er enkele mooie vissen gevangen, waaronder een oude bekende...
Ik eindigde vorige keer met de gedachte dat meer flexibiliteit, transparantie en inhoudelijke kennis (bij de gebruiker!) een stap vooruit zou zijn richting een meer innovatief klimaat. Dat hierdoor die grote groep van gebruikers (bewust en onbewust) gaat meedenken, meewerken aan nieuwe ontwikkelingen. Maar dat abrupt veranderen slechts chaos levert en je zoiets nooit in één keer kunt initiëren, maar misschien wel langzaam per project tegelijk. Laat ik daarbij nogmaals benadrukken dat ik het principe van de huidige (boilie)markt niet ter discussie stel...
Boilies houden het gros van de karpervissers doorlopend bezig. Niet alleen de vissers zijn op zoek naar de gouden boilie voor hun visserij, maar ook producenten doen dit aan de lopende band. Logisch natuurlijk, want we willen allemaal die ultieme knikker aan de hair rijgen. Maar wat maakt de ene boilie beter dan de ander en belangrijker, hoe oordeel je of de ene boilie beter is dan de ander? In deze interessante column spreekt Carli zich uit over deze kwestie.
Bootvissen, het wordt steeds populairder en dat is niet voor niets. Je kunt vaak lekker je eigen gang gaan en hebt veel ruimte tot je beschikking. Als echte kantvisser kijk ik dan ook met veel jaloezie uit naar de mannen die een boot bezitten. Vorige week trok ik er samen met mijn collega Bart op uit om een nachtje vanuit zijn boot te vissen. En dat verliep bepaald niet zonder problemen!
Innovatie is een geliefd woord in “de markt”. Er zijn zat bedrijven die dit predikaat graag opspelden. Toch, als je eerlijk bent, zijn het er maar weinigen die wezenlijk vernieuwen. Na de hair en boilie kwam de focus op een verfijning van ons vis-systeem en buigt de aandacht naar meer comfort aan de waterkant. Het lijkt eerder op een “uitdijen” dan vernieuwen. De spoeling wordt nog dunner als je je richt op die producten waar je daadwerkelijk meer vis mee vangt! 
Als visser hop ik graag op en neer tussen verschillende wateren en blijf ik zelden ergens lang rondhangen. Er zijn immers zoveel schitterende plekjes om te bevissen met ieder hun eigen visbestanden en unieke wezens. Natuurlijk trekt niet ieder water evenveel en soms heb je gewoon een klik met een water, of juist een vreemde verstandhouding. Dat laatste is bij mij een beetje het geval bij het water van VC de Meeren, dat ik ook vaak ‘het syndicaat’ noem...
Sam kun je dit nog voor mij doen? Sam kun je morgenvroeg nog komen werken? Iedereen kent het wel, een periode waarin het lijkt alsof de dagen maar 12 uur hebben en waarin iedereen iets van je moet hebben. De afgelopen maanden was ik die persoon en daardoor ben ik nauwelijks aan vissen toegekomen. Nadat ik weer een drukke dag had gehad besloot ik dat de lijnen nu toch wel weer is nat gemaakt mochten worden. 
De social met Wesley tijdens de Paasdagen deed stiekem toch een beetje pijn. Het is immers niet niks om met 0-3 afgedroogd te worden als je het thuisvoordeel denkt te hebben... sorry, ik kon het niet laten. Maar natuurlijk liet ik me door dat resultaat niet uit het veld slaan en ik besloot de stek zelf ook nog een keertje los te bevissen. In overleg met Wesley koos ik voor de stek waar hij zijn vissen ving en na vier voerdagen plof ik laat in de avond neer aan het water voor een korte nacht.
Als voetballer is het fantastisch om in blessuretijd de winst te pakken. Een soortgelijk overwinningsgevoel geeft het om als karpervisser op de valreep een run te krijgen en alsnog een vis te vangen. Het overkwam me zelfs een keer dat ik de laatste hengel wilde opruimen en bij het buigen om deze op te pakken op de seconde af nog de enige run van de sessie kreeg. Een drietal smeuïge anekdotes met aanbeten in de “dying seconds” wil ik de lezer niet onthouden...
Na lang plannen hebben Wesley en Frank in het afgelopen paasweekend een social gevist in Frank zijn omgeving. Wesley kwam met één doel: het vangen van een spiegelkarper. Wesley vangt in zijn eigen regio louter schubkarpers en de social bleek voor hem een fantastische sessie te worden met een ultieme bekroning in de vorm van een prachtig beschubde spiegelkarper. In dit artikel beschrijft Wesley de sessie, waarin niet alleen serieus werd gevist, maar ook veel werd gelachen.
"Met glinsterende ogen kijkt ze mij aan, overduidelijk geïnteresseerd maar niet helemaal zeker van haar zaak. Enigszins nerveus blijft ze dan ook op een veilige afstand van mij staan en dat geeft mij een extra mogelijkheid om scherp te stellen voor de volgende klik. Mijn gehurkte houding begint zo langzamerhand voor verzuring te zorgen en als ik mijn knie voorzichtig op de grond plaats schrikt ze. Met ongecontroleerde sprongetjes brengt ze haar onwennige lijf in beweging en verdwijnt achter haar moeder: een groot wollig schaap op de dijk." In dit sfeerverslag neemt Frank je mee de polder in tijdens een voorjaarssessie.
De winter blijft een lastige periode. Niet alleen de karpers zijn nauwelijks actief door het koude water, maar het is ook een lastige periode om gemotiveerd te blijven en regelmatig op jacht te gaan. De wateren ogen kil, de bomen zijn ontdaan van hun bladerdek en er is zelden activiteit waarneembaar van de karpers. Dit zullen zeker redenen zijn waarom veel karpervissers in de winter hun rigs omwisselen voor stalen onderlijnen en dode aasvissen...
Het nieuwe jaar begint natuurlijk met goede voornemens. In het verleden ben ik begonnen met een blog waar ik me afvraag of het beter is om korte dag sessies te doen dan langere nachtsessies. Ik zal deze dit jaar opnieuw oppakken en me vooral toeleggen op korte sessies. Dit alles begint natuurlijk met een voorbereiding voor het komende seizoen.