17 miljoen stuurlui

Poeh, wat was de wedstrijd tegen Costa Rica spannend. Ik geloof dat heel Nederland zaterdag 140 spannende minuten heeft gehad waarbij menig onderbroekje was gesoaked in een riekende laag lichaamszweet. Velen hebben lopen klagen op van Persie, de arbitrage, Frank Snoeks of die klote bal in het algemeen die weigerde tegen die touwen te knallen. Toch maakten we waar wat we voor ogen hadden. Afrekenen met dat laffe Costa Rica en daarmee die plek in de halve finale verzilveren. De explosie aan berichten in de social media na de wedstrijd was ongekend. Iedereen moest wat zeggen, herhaalde de ander of plaatste de zoveelste mismaakte photoshop van een speler in actie.

17 miljoen stuurlui, komt het je bekend voor? We doen net alsof we allen het wiel uitvinden en hebben allemaal een eigen mening over een voetbalploeg waar je in de verste verte niet eens mee in contact bent. We schreeuwen tegen die tv, gooien chips en bier naar hem en denken dat de spelers je scheldkanonnades nog horen ook. Op tv lijken velen dingen makkelijk. Toch is de praktijk het aller moeilijkst maar goed, dat is lastige materie. Bonne, Facebook, een bijzonder medium dat iedereen de mogelijkheid biedt om zijn zegje te doen. De karperpagina's komen op als poepen en vooral daar wordt hard spel gespeeld. De tweestrijd tussen de eeuwige pessimisten, de optimisten en de mensen die gewoonweg nog niet zoveel kaas hebben gegeten van dat karpervissen. Ook op Facebook zijn wij de stuurlui. We verkondigen onze mening en gaan een stevig woordje niet uit de weg om ons gelijk te behalen. Of we gelijk hebben is niet eens aan de orde.


Herhaling 1: gebruik een onthaakmat!


Ik lees zo af en toe pagina's als Karpervissers Nederland om de meningen en gedachtes te peilen van de vissers in die groep. Deze groep telt anno 2014 namelijk een dikke 10.000 leden en dat is toch verrassend veel te noemen! Nu is dit zo'n pagina waarbij niemand elkaar het licht in de ogen gunt. Harde taal maar helaas ook bittere waarheid. Vooral de velen foto's van man-vis foto's met daarop geen onthaakmat doen het altijd goed in de berichtenteller. Zo algemeen genomen is die onthaakmat nog niet zo algemeen goed als dat we denken. Ook qua dodelijke montages en andere fratsen zie je nog genoeg rare dingen voorbij komen.


Vangen we niet liever ongeschonden karpers?


De grote vraag die bij mij opkwam was hoe het anno 2014 toch mogelijk is dat zo'n onthaakmat geen gemeengoed is. Zijn er niet al talloze woorden over geschreven? Zijn er niet magazines en websites volgekalkt over dit onderwerp? Hebben hengelsportzaken geen informatieve functie in dit verhaal en worden verplichtingen van hengelsportverenigingen niet meer gehoord?  Hoe is het mogelijk dat mensen die onthaakmat links laten liggen in de winkel maar wel een kratje bier meenemen naar de waterkant? Hebben we in de hengelsport dan zo jammerlijk gefaald om die verrekte mat te introduceren en mensen bewust te maken van het doel? Dan hebben we het nog niet eens over die bergen afval die we nog steeds aan de waterkant vinden!


Zet die vis ongeschonden terug!


2014, een jaar waarin het nog nooit zo makkelijk was om informatie te halen. Smartphones zitten bijna aan elke hand vastgeplakt en iemand die geen social media heeft, leeft echt nog in een grot. Toch lijkt het erop dat een overvloed van informatie juist zorgt voor een negatieve tendens. We nemen enkel informatie tot ons wat ons interesseert. Ik heb al eens eerder verkondigd dat mensen niet meer lijken te lezen. Ik durf dit ook stellig te schrijven aangezien die mensen niet eens tot deze alinea van dit artikel zijn gekomen. We zijn in een tijd beland dat de informatiebronnen hun informatie moeten brengen. Het liefst in een een-op-een gesprek om ons woord te verkondigen. Die talloze artikelen worden niet meer gelezen. Bladeren omgeslagen en websites weg geklikt. We doen toch lekker wat we zelf willen niet?


Veel te mooie om te beschadigen toch?


Toch is Facebook niet alleen slecht. In grote groepen als Karpervissers Nederland is het dan niet altijd zo gezellig. Toch wordt het gebruik van een onthaakmat wel onder de aandacht gebracht. Zelfs nietsvermoedende starters worden gelijk met de kop ingedrukt en geattendeerd op die mat. Dat de toon niet altijd aardig is, is dan vervelend maar misschien wel nodig. Een strenge leraar straalde in de klas ook meer autoriteit uit niet.


Herhaling 2: Gebruik een onthaakmat!


Een mooie dag in juni. Ik ga erop uit met mijn vismaat Sebastiaan. We rijden van water naar water opzoek naar slurpende karpers tussen het wier. We komen op onze weg een 3-tal individuele vissers tegen. Jongens die precies hetzelfde aan het doen zijn als wij. Karpers aan de oppervlakte belagen. Je mag van mij raden hoeveel van deze vissers een onthaakmat mee had. Neen, geen enkele visser had er eentje mee. Anno 2014 bepalen we zelf wel of we zo'n onhandige mat mee willen nemen. We zijn namelijk zelf stuurlui nietwaar? Wat de grote groep vindt dat boeit toch niet? Een klein wipje en de vis klettert over de kade zo het water in en dan is hij weg. Niemand die toch weet dat jij het was die die vis eeuwige schade heeft toegebracht? Wel snel naar je vismatties appen dat je er eentje had dan hea. Dat vinden we dan wel weer belangrijk! Stuurlui krijgt een andere dimensie!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.