CF-Consult: Van kweker tot klant

Jaarlijks worden er duizenden kilo’s gekweekte karpers uitgezet op onze Nederlandse wateren. Die karpers zijn afkomstig uit verschillende landen. Frankrijk is van oudsher een land waar veel karpers vandaan komen, maar de afgelopen jaren komen ook steeds meer karpers uit het Oostblok en ons eigen kikkerlandje vandaan. Maar hoe werkt het eigenlijk? Hoe worden de vissen van kweker naar klant gebracht? En wat is er voor nodig?

Allereerst moet ik zeggen dat dit de manier is zoals wij werken, maar er zijn vele verschillende manieren. Onze karpers worden niet afgestreken voor de eitjes. Bij ons is dit een natuurlijk proces. Wij laten de karpers paaien. Het nadeel aan deze methode is dat we niet exact kunnen bepalen wanneer de eitjes gelegd en bevrucht worden. Daarbij is de uitval een stuk hoger. Echter kunnen wij door het inlaten van (warmer) water de temperatuur van het water redelijk sturen en dus wel ongeveer bepalen wanneer de karpers gaan paaien. Het grootste voordeel is dat de eerste natuurlijke selectie al heeft plaats gevonden. De zwakkere broeders zullen het eerste jaar niet doorkomen en zo houden we dus de sterkere broeder over.  

Het afnetten van de stockingsponds
Het afnetten van de stockingsponds

Eind september worden de kweekvijvers afgelaten en afgenet. Vervolgens worden de jonge dieren uitgezet op vijvers waar ze verder kunnen groeien. In totaal heeft de kweker waar ik mee werk 400 ha water. Rond september wordt geïnventariseerd wat de vraag is voor het komende leverseizoen. Vervolgens wordt gekeken op welke wateren de geschikte karpers zitten. Deze (meestal grote) wateren worden afgenet en de karpers voor de verkoop worden geselecteerd. De andere karpers worden teruggezet en er worden eventueel nieuwe karpers bij gezet. Deze karpers kunnen weer enkele jaren doorgroeien.

Net vol met karpers
Net vol met karpers

De geselecteerde karpers worden naar kleine stocking ponds gebracht. Als de karpers voor de bestellingen in de stocking ponds zitten worden de wateren weer afgenet en gaan de karpers op transport naar hun nieuwe huis. Tijdens de afnetting van zowel de stocking ponds als de opgroeimeren worden de karpers met uiterste zorg behandeld. En bij grotere karpers komt er geen schepnet aan te pas. De karpers worden met de hand opgetild naar de weegzak. De vissen worden vervolgens gewogen en in de transporttank gedaan.

Met de hand geselecteerd...
met de hand geselecteerd en met uiterste zorg naar de transporttank gebracht...


en gewogen...

Op de bodem van de transporttank van ongeveer 2 kuub ligt een frame met hele kleine gaatjes. Hierdoor wordt zuurstof gepompt, zodat de karpers tijdens transport continu genoeg zuurstof hebben. De kleine belletjes hebben een groter oppervlakte en zullen efficiënter opgenomen worden door het water. In de tanks zit zoveel mogelijk vis. Dit voorkomt dat ze tijdens transport tegen de zijkanten of elkaar aan knallen. Door de tank vol genoeg te doen voorkom je beschadigingen van de karpers.

Transportwagen met 3 transporttanks
Transportwagen met 3 transporttanks

Aangekomen op de nieuwe bestemming worden de vissen met de hand in een weegzak gedaan en overgedragen aan de nieuwe eigenaar. Vaak wil de nieuwe eigenaar foto’s nemen van de karpers. Dat is op zich geen probleem, echter moet dit zo snel mogelijk gebeuren. De karpers hebben een stressvolle periode achter de rug en zijn een stuk gevoeliger dan normaal. Als de karper daarbij ook nog minutenlang uit het water blijft voor de foto’s kan dit grote nadelige gevolgen hebben. Denk hier dus altijd goed over na. Zorg dat alles goed is voorbereid en er voldoende mensen aanwezig zijn. Beter te veel dan te weinig.

De karpers worden weer met uiterste zorg uitgeladen
De karpers worden weer met uiterste zorg uitgeladen

en de klant kan met de karper op de foto
en de klant kan met de karper op de foto


Het afnetten van een vijver is een vak apart. In mijn komende column ga ik hier verder op in met een (hopelijk) mooi filmpje!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.