De boom

Het is een grauwe dag vandaag. Een waterig zonnetje verschuilt zich achter de wolken. Soms schiet een zonnestraal door het wolkendek heen, schampt de al met bladeren bedekte takken van een boom en verlicht het water. Om mij heen leeft het. Moedereend zit met haar pasgeboren kroost lekker in het hoge gras. Een meerkoet iets verderop maakt ruzie met een zwarte kraai die een paar boterhammen uit het water probeert te graaien die net door voorbijgangers zijn gevoerd.

Mijn fiets staat tegen de oude brug. Daarnaast mijn oude glasstok, een schepnet en een onthaakmat. Niet veel verder sta ik verscholen achter een boom enkele karpers waar te nemen die geruisloos door het water klieven. Het zijn er twee, klein van formaat maar vissen die de klappen van de zweep kennen. Ze zijn meestal achterdochtig, op hun hoede en paniekerig. Vandaag is het anders. Het park is verlaten. Het enige geluid is van vogels die de lente in hun kont hebben. De karpers lijken op hun gemak te zijn.


De karpers cirkelen rond onder de boom


Ik open mijn aastas en strooit wat hondenbrokjes onder de boom waar de karpers net rondzwommen. De brokjes komen geruisloos neer op het wateroppervlakte. De watervogels kijken even op maar het lijkt ze niet te deren. Waarschijnlijk zijn hun magen allang verzadigd door al het brood wat ze door de dag heen krijgen van de parkbezoekers. De karpers cirkelen rond onder de boom. De brokken lijken ze niet te deren. Ik pak een snee oud wit en verpulver hem in kleine stukjes. Met een lichte worp belanden de pluimpjes op het wateroppervlak. De kleinere karper komt omhoog en neemt het stukje brood tussen zijn lippen. De karper kolkt weg.


De kleinere karper komt omhoog


Een al met kuit gevulde dame beoordeelt mijn korstje. Mijn korstje is alleen niet goed genoeg. Tot twee maal toe kust ze de korst waarna ze hem afkeurt. Ondanks dat ik de enige ziel ben aan het water, mag het niet deren. Ik kijk de karpers na wanneer ze verder gaan met het vervolgen van hun weg. De boom was slechts een onderbreking op hun route. De zon zakt weg achter de wolken. Het water wordt grauwer. De eenden zoeken hun rustplaats voor de nacht. Ik zet aan en versnel. Mijn banden knisperen wanneer ik over het schelpenpad rijd. Ik ben voldaan, ik heb gevist...


Ik heb gevist

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.