De dans

Met geweld schuiven grote en kleine schubben langs elkaar heen. Het water spettert als een vulkaan en golven geven het gevoel van een Noordzee midden Nederland. De eieren stuiven door het water. Het witte vocht probeert ze tevergeefs te raken. Een brasem gooit roet in het eten en doet zich tegoed aan een maaltijd vol eiwitten.

We staan aan de oevers van ons water. De karper laat een spoor van vernieling achter. Rietstengels staan krom en planten zijn ruw losgerukt uit de vaste bodem. Tussen de kolken door is steevast een rugvin of staart te zien. Bekende en onbekende vissen passeren de revue al is het maar heel kort. Opeens valt ons oog op de koningin van het water. De grootste in haar soort en voor sommige felbegeerd. Tussen de jonge geschubden maakt ze een lome indruk. Ze is zwakker, minder snel, minder fanatiek als haar kleinere vriendinnen. Ze gedraagt zich als een koningin, een heilige die gedragen dient te worden op schubben.


Een van haar kleinere soortgenoten


Ondanks haar leven en haar status doet ze mee aan het ritueel. Wellicht niet met de passie die ze in zich had. Ze volgt haar instinct, geeft nazaten en gaat mee in een natuurlijke waas. Ze doet de dans met haar soortgenoten. Draait pirouetten en schuifelt met oude bekenden. Ze is de dans niet verleerd. Met een flinke deining zet ze een nieuwe vlucht in gang. De flanken van haar soortgenoten slaan tegen haar imposante lijf. De deining volgt de kant en niet veel later is het schouwspel aan ons zicht onttrokken. Ze is de liefde achterna. Ze is de dans niet ontsprongen.

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.