De dansende waker

Ik tuur over de stilstaande oppervlakte van een nieuw water. elk teken van leven ontbreekt aan de oppervlakte. De kleine subtiele aanwijzingen waar ze zich begeven lijken ver weg. Met arendsogen probeer ik een glimp van hun gedragingen op te vangen. Elk bubbeltje en belletje probeer ik te analyseren om ze te lokaliseren. Elke rimpel op de stille oppervlakte wekt mijn interesse om vervolgens weg te ebben.

Soms lijken ze voorgoed verdwenen. Op die dagen dat het windstil is zijn er gewoon geen aanwijzingen te vinden waar ze zich ophouden. Soms zijn ze net Hans Klok in een mislukte goochelshow. Eerst waren ze er, toen verdwenen ze maar het terugtoveren ging niet helemaal vlekkeloos! Soms lijken ze van de aardbodem verdwenen. Op goed gevoel ingooien is dan de enige remedie.

Soms geven we iedereen de schuld als we dan ook nog eens niet vangen. van eetlustige Polen tot net geen bovenaardse krachten. “Waar zitten ze nou” is wellicht de vraag die elke visser zich minstens een keer per sessie afvraagt. Voor mij was het niet anders. Het ‘op goed geluk’ gehalte steeg met de minuut. We moesten er maar het beste van maken. Wellicht zaten ze wel dichtbij en kon een fluiter dit bevestigen. Met een onderhands worpje laat ik mijn geluksballetje zakken op de stek. De hengels wachten in de steunen om straks opgepakt te worden voor arbeid. De waker raakt net de oppervlakte niet maar danst licht op een zeer subtiele windvlaag. Ik ben er klaar voor, de vis mag komen..


Er gaan minuten voorbij die uren lijken te duren. De wind zet op en een lichte kabbeling ontstaat. De waker danst zoals hij dansen kan. De kabbeling slaat licht tegen de onderkant van de hanger aan. Het tafereel volgen zorgt bijna voor een hypnotische werking. De waker danst op de dans van het leven.
Opeens een felle piep. De waker stijgt om vervolgens verder te gaan met dansen. De hengeltop die voor even krom krulde is weer recht alsof er niet is gebeurt. Het vertrouwen stijgt. De waker deed dat niet. wellicht was dansen het gene wat hij vandaag wilde.

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.