Tussen zwijgen & gillen: De oliebollensessie

De eerste sessie van het jaar is altijd een dingetje. Ga je voor een makkelijk water of kies je voor een locatie met een grotere kans op speciale vis met een hogere moeilijkheidsgraad? Hoewel dit dilemma jaarlijks de kop opsteekt lijkt het voor mij niet veel uit te maken, want eigenlijk alle ‘1e keertjes’ draaien bij mij uit op een blank. Zou het in 2019 anders zijn? Eind december wordt ik door Sjacco uitgenodigd om een sessie op één van zijn winterstekjes te komen vissen, een water met diverse interessante hotspots en een reële kans op vis. We prikken 2 januari als datum voor de eerste sessie van het jaar en Sjacco bereidt de stek een aantal dagen voor met wat klein aas en boiliekruim.

Als ik aankom mag ik gelijk een prachtige schubkarper fotograferen
Als ik aankom mag ik gelijk een prachtige schubkarper fotograferen

Op nieuwjaarsdag appt m’n vismaat in spe dat hij er de volgende ochtend rond 9.00 uur probeert te zijn. Met 3 nachtdiensten achter de rug en een drukke week in het vooruitzicht lijkt het mij beter om even aan mijn lijf te denken en iets later ten tonele te verschijnen. De inzet van Sjacco betaalt zich echter wel uit, want als ik onderweg een belletje waag voor de route vertelt hij me dat de eerste vis al in de zak zit. Binnen een paar minuten na het ingooien was het raak en wist hij een prachtige goudgekleurde schub van 14 kg te landen. Direct na mijn aankomst werd de schub op de foto gezet. Sjacco vertelde dat hij de vis vermoedelijk al een aantal keren had gevangen en vaak als eerste vis in het jaar. Bij het vergelijken van de eerdere foto’s met deze vis valt me echter op dat het schubbenpatroon toch wel iets afweek van de eerder gevangen schub die twee kleine schubjes  op zijn linker flank had. Er valt dus nog een mooie vis te vangen.

Na het vangen van de eerste vis heeft hij geen hengel meer ingelegd en op mijn komst gewacht. Sjacco biedt aan dat ik twee hengels op de hotspot vis, maar ik bedank hiervoor en stel voor dat we dan beiden één hengel op deze stek vissen. Ik ben weliswaar te gast, maar het voorwerk is door hem gedaan. Voor de andere hengels kiezen we stekjes die niet zijn aangevoerd en daarom kies ik bij deze hengel voor een single hookbait aanpak met een chodje.

Terwijl we gezellig onder de brolly zitten te keuvelen over onze visplannen halen we mooie anekdotes op uit het vorige jaar. Allebei hebben we al een aanpak en waterkeuze in gedachten voor het komende jaar en een gezamenlijke vervolgsessie wordt ook besproken. Een bonte specht wordt gespot in een boom aan de overkant en ook op video vastgelegd. Prachtig die natuur. Ondertussen rusten de beetmelders en dat geeft na ruim een uur aanleiding om de boel even te controleren. Mijn rig lag er redelijk schoon bij, maar de rig van Sjacco bleek achter een tak vast te liggen en wordt opnieuw ingelegd. Dat deze stek geliefd is blijkt wel uit het feit dat hij er niet veel later de tweede aanbeet van de dag krijgt. De vis is duidelijk van een goed formaat, maar komt moeiteloos richting het net. Dat is in de wintermaanden toch het voordeel van obstakelvissen, de vis is over het algemeen een stuk lomer en vaak beter te blokken dan in de warmere maanden. Als de vis richting het spreidblok komt merkt Sjacco op dat dit wél de schubkarper is die hij eerder wist te vangen. De twee kleine schubjes op zijn flank bevestigen dit, wat een toeval! Ook deze vis zit goed in het wintervet en tikt een goede 13 kg aan. Opmerkelijk genoeg behoren beide gevangen vissen tot de toplaag van het water, terwijl er veel kleine vissen zwemmen. Dat is een jaar goed beginnen, good angling Sjacco!

De tweede vis, want een fraaie schubkarpers!
De tweede vis, wat een fraaie schubkarpers!

De obstakelhengels worden er even uitgehaald om de vis op de foto te zetten en daarna staat Sjacco erop dat mijn beide hengels op de hotspot worden geplaatst. Ik ga overstag. Ondertussen tikt de klok door en blijft het lang stil. De hoop op een aanbeet vervliegt daarmee langzaam, maar rond 15.00 uur lijk ik toch mijn kans te krijgen als de hanger ineens een klap geeft richting de blank van de hengel, maar dan weer terugzakt. De meest aannemelijke verklaring hiervoor is een gemiste aanbeet en dat verbaast me eigenlijk niet eens zozeer. Goede voornemens zijn immers leuk, maar tradities zijn ook wat waard ;)

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.