De paden: Een nieuw begin

De meeste van jullie zullen het wel weten, ik word vader. Als alles goed mag gaan, zal onze kleine spruit rond het begin van augustus geboren worden en zal voor mij en mijn vrouw Diane het leven er anders gaan uitzien. We kijken er erg naar uit! Ondanks dat hobby’s als het vissen op een zeer laag pitje komen te staan, krijgen we er iets heel bijzonders voor terug. Hobby’s zijn slechts hobby’s en komen wel weer terug op een dag. Karpers blijven hun rondjes zwemmen en mijn haakjes zullen, ondanks dat de fabrikanten graag anders beweren, ook dan wel weer prikken.

romperDuidelijke taal!

De afgelopen maanden waren een soort van uitloopperiode voor mij. Een zwangere dame in huis zorgt er gewoonweg voor dat je net wat meer thuis wilt zijn en eerlijk gezegd is deze periode qua vangsten ook niet zaligmakend. Na 6 blanks op rij heb ik het vissen voor nu even losgelaten. Teveel natuurlijk voedsel is voorhanden voor onze geschubde vrienden en ook al die zomervissers helpen niet mee om lekker je ding te kunnen doen. Er zijn plannen gesmeed voor het najaarsoffensief naar of ze daadwerkelijk tot uitvoer komen, mijn vismaat wordt vader in september, is de grote vraag en een waarschijnlijk bekend antwoord. Natuurlijk is er de afgelopen maanden ook weer gevist. In onderstaand relaas de topsessie met Arno, het bezoek aan het Rietveld en de vangst van een icoon.

Je kan niet vroeg genoeg beginnen!

De regensessie

De zomermaanden hebben hun mooie en minder mooie momenten. Waar de natuur al vroeg ontwaakt, karpers voor dag en dauw de kanten afstruinen en poelkikkers bizarre concerten laten horen, zo is de zomer ook de tijd van de zomervisser, veel natuurlijk voedsel en flinke temperaturen al vrij vroeg in de ochtend. Het is dan ook een opluchting als we op een zaterdagochtend 5:00 uur in een lichte miezer de auto uitladen. Waar normaliter rond deze tijd de eerste vissers al aanwezig zijn aan het water, heeft de regen ze afgeschrikt en zitten we zowaar alleen. We besluiten een groot gedeelte van het water af te vissen en de hengels zo verspreid mogelijk neer te leggen. 1 hengel rechts onder het kantje bij de doorgang en een hengel onder de bomen bij de overkant. Arno kiest voor een rietkraag onder de overkant en zijn linker hengel leggen we strak tegen een paaltje wat links aan de zijkant boven het water uitsteekt. Alle hengels zijn beaasd met roze pop-ups met een klein beetje pellets, partikels of boiliekruim om de attractie te verhogen.

De actie kwam snel

Deze morgen is de natuur op zijn mooist. Een gladde waterspiegel, flinke bellenplakkaten en zo nu en dan een karper die een bleitje springt. De poelkikkers kwaken als nooit tevoren en de aanwezig geur van petrichor geeft extra beleving aan deze sessie. Het is al vrij snel als de chod van Arno, die tegen het rietkraagje aan de overkant ligt, er vandoor gaat. Helaas schiet de karper vrij snel daarna los. We varen snel de lijn terug in de hoop dat er meer schubben rondzwemmen daar. Gelukkig hoeven we niet lang te wachten en vertrekt deze hengel wederom. Een prachtige schub wordt geland en de kop is eraf. Ook mijn rechterhengel geeft daarna een paar piepen en de lijn strekt zich strak. Na een enerverende dril waarbij de karper zich nog even vast zwemt in de dichtstbijzijnde tak, weet ook ik een mooie schub te landen. Het gaat lekker!

Lekker hoor!

De hengels liggen alweer even in na de vangst van de schub als wederom mijn rechter hengel vertrekt.  Arno is aan de beurt en weet met mijn linkshandige molens een prachtige schub te landen. Nog niet eerder wisten we op dit water meer dan twee karpers te landen en we zijn dan ook erg in ons nopjes. Het feest wordt niet veel later afgesloten met nog een run. Het paaltje waar Arno tegenaan vist levert eindelijk de gewenste vis op. Niet veel later is het een stralende Tim die een prachtige schub voor even op het droge mag houden. Met een grote glimlach op onze bek rijden we einde ochtend naar huis. Een succesje wat ons nog lang zal heugen!

Het Rijtje

Het was vanmorgen niet veel. Ondanks de klapper die we afgelopen sessie maakten, was het vandaag anders. Slechts 1 vis wist ik die morgen te vangen. Helaas vertrokken we dus vrij timide weer richting huis. Ik besluit in mijn eentje nog even te gaan kijken op een cultuurwatertje waar ik het vissen heb geleerd in mijn jongere jaren. Het watertje ligt er fantastisch bij. Het wier groeit weelderig, de bloemen van de lelies zijn net opengeklapt. Er is niemand aanwezig en de rust komt me tegemoet. Ik besluit wat hondenbrokken te verspreiden en merk niet veel later de grootste bewoner van het water op onder een flinke lelie. Subtiel gooi ik mijn van haak voorziene brokje over hem heen en trek het brokje tot aan de rand van het lelieblad. De spanning is om te snijden. Het logge gewicht van de schub komt rustig omhoog wanneer hij de oliën waarneemt die uit het Bonzo brokje vloeien. De lippen omsluiten het brokje uiterst voorzichtig en ik sla aan. Een kleine kolk volgt. Ik heb de brok uit zijn mond geslagen en zit er verslagen bij.

1 karper in de ochtend

Uit het niets merk ik opeens deining op en zie nog net hoe verderop een brok wordt weggeslurpt door een andere bewoner van het water. De spiegel pakt in zijn frenzy zoveel mogelijk brokjes mee. Wanneer ik mijn haak heb beaasd met een nieuwe brok, is alle tumult opeens over en is de spiegel spoorloos. Aan de overkant ligt een klein lelieveldje waar ik wat deining vanaf zie komen. Ik besluit erheen te sluipen om te kijken wat de deining veroorzaakt. Niet veel later zie ik de spiegel uitrusten onder de leliebladeren. Ik leg mijn brokje aan tegen een lelieblad waarna vrijwel direct de spiegel actie onderneemt. De brok wordt gepakt waarna ik aansla. Wederom sla ik mis en vloekend bekijk ik mijn haak. Al vrij snel wordt ik stil als ik merk dat de haakpunt iets krom is. Daarom mis ik dus de vissen. Wanneer ik net mijn haak heb omgewisseld voor een nieuw exemplaar, zie ik onder mijn voeten weer een karper zwemmen die veel interesse heeft voor de brokken. In het lelieveldje begint hij te vreten. Ik leg aan en sla vrijwel direct de karper vol in zijn bek aan. Tijdens de dril heb ik nog geen idee welke vis het is totdat de rij schubben op haar flank zichtbaar wordt en ik beduusd mijn net leg onder de koningin van het water. Die had ik niet verwacht. De zon schijnt door het bladeren dak heen wanneer ik haar voor de camera vereeuwig. Het is nog altijd stil om mij heen. Precies zoals het hoort te zijn..

De terugvangst van een icoon

Het Rietveld

Babymoonen noemen ze het. Nog even met zijn tweeën samen eruit alvorens de baby komt. Wij besloten om niet te kiezen voor een warme bestemming maar onze babymoon te delen. Het eerste deel speelde zich af in Engeland en om precies te zijn in Londen. Lekker een beetje de toerist uithangen, cask ales drinken en ons vergapen aan oude gebouwen. Het tweede deel was een midweekje in een B&B in het prachtige landelijke gebied van Hazerswoude. Een paar dagen gewoon even helemaal niets doen, lekker eten en drinken en wedstrijden kijken van het WK. Het Rietveld Cottage wordt omringt door water, sterker nog, het ligt op een eiland. We worden vanaf de parkeerplaats in de namiddag opgehaald met de boot die ons naar de cottage brengt. Bij aankomst ruikt het gewoon naar karper. Overal krioelt het van de carpy stekken. Prachtige lelievelden, houtwalletjes en wierrijke slootjes. Die avond strooi ik op een 4-tal stekjes een paar kilo boilies weg. Eens kijken of er morgenochtend wat te vangen valt.

Het Rietveld

Die morgen worden we na een heerlijke nacht wakker en verorberen eerst een indrukwekkend en heerlijk ontbijt. Buiten regent het alleen pijpenstelen. Ik maak alvast mijn hengels klaar en wanneer de regen veranderd in miezer, gooi ik mijn hengels in. De vooruitzichten die dag zijn niet goed en al vrij snel regent het alweer flink. Wanneer het toch wel erg nat begint te worden, besluit ik te stoppen. Ik voer de stekken opnieuw aan en probeer het die avond weer. Eindelijk is het zonnetje tevoorschijn gekomen die avond en zitten we heerlijk op het steigertje te genieten van de warmte.

Enkel witvis

Twee hengels liggen in op de aangevoerde stekken en ik heb nog een penhengeltje klaargemaakt om te kijken of er witvis te vangen is. Ik vang die avond 5 voorntjes en een klein brasempje. Karper laat zich niet zien. De dag van vertrek bekijk ik enkele stekken waar ik een paar dagen eerder wat boilies had gevoerd. Het heldere water en de doordringende zon laten mij al vrij snel zien dat alle boilies er nog liggen. De informatie die ik vooraf van locals had ontvangen klopte dus toch. Op het Rietveld zwemt nauwelijks karper rond. Jammer!

Een einde van een tijdperk

Het zal niemand ontgaan zijn dat het aankomende vaderschap betekent dat hobby’s voor even neergelegd dienen te worden. De tijd van ad hoc sessies, buitenlandse tripjes en auteurschap voor CarpFeeling is voorlopig afgelopen. Niet dat ik er rauwig om ben. Elke nieuwe periode in je leven biedt nieuwe en ongekende kansen. Zoals jullie begrijpen draai ik voorlopig het pitje wat lager. Ik meld mij wel weer wanneer de tijd daar is. Tot dan!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.