De paden: Jut & Jul

Versuft staar ik naar het plafond van de slaapkamer. Naast mij staat de wekker te zoemen met een illustere tijd die op het schermpje flikkert. 5:00 uur in de ochtend op een dag dat iedereen vrij is. Over een paar uur barst de feestvreugde los. Massa’s mensen op een kleedje die hun huisraad uitstallen, Jumbollen eten en lallen op klassiekers uit de feesttent. Vandaag is de dag dat een dolblije koning 17 miljoen Nederlanders op zijn feestje heeft uitgenodigd. Voor mij is het anders vandaag, koningsdag of niet. Vandaag gaat er gevist worden opzoek vissen met kroontjes.

Koningsdag vier je met een Jumbol!

Tegen half 6 ontmoet ik Arno op de parkeerplaats om de spullen over te laden naar zijn auto. Niet veel later rijden we over verlaten wegen naar het water. Waarschijnlijk slapen velen hun roes uit na een onvervalste, van alcohol beladen, koningsnacht. Aan het water is het stil. Geen andere visser te bekennen en dat is een lekker gevoel. De eerste karpers springen al en één zijde van het water is bedekt met een witte laag oude bellen die verraden dat er al flink gepeuzeld is de afgelopen uren. De zin en vertrouwen zit er goed in! Haastige spoed is zelden goed zeggen ze weleens, ook vandaag gaat dat weer op. Bij het uitvaren van het eerste lijntje schiet de lijn in de schoep van de voerboot en zorgt dat ervoor dat er nog even geen lijntjes te water gaan maar er eerst geklust en stil gevloekt dient te worden. Wanneer alles weer op orde is, vinden de lijntjes alsnog hun plekken.

De eerste is voor Arno. 

Niet veel later gaat de eerste hengel af. Een paar flinke zwiepen op de top verraden dat er vis aanzit. Na een flinke dril van Arno, waarbij de vis uiteraard even een ander lijntje onderweg oppikt, wordt de karper alsnog geland en blijkt het een hele aardige te zijn. De eerste is binnen en dat is een verdomd lekker gevoel! De rig wordt weer gepositioneerd op hetzelfde stekje en om onze kansen te vergroten verleggen we ook de andere hengels. Dit gaat overigens wederom niet geheel naar plan. Tijdens het te water laten van het bootje, verstapt Arno zich waarna zijn broek van kruis tot knieholte uitscheurt. Even hard lachen natuurlijk maar alles voor de vis en niet veel later, en een nog verder uitgescheurde broek, liggen alle lijntjes spot on. Het verleggen blijkt een goede keuze te zijn wanneer er weer een hengel vertrekt. Deze keer is het mijn beurt en na een dril zonder veel gekkigheid, schep ik ook een hele aardige schub. Bij het maken van de foto’s schijnt het zonnetje net tussen het riet door en heb ik even medelijden met al die mensen die vandaag hun rommel op een kleedje proberen te slijten. Ieders zijn hobby zeg maar. 

De zon breekt net door de bomen

Twee dagen later, de klok in de auto geeft 4:45 uur aan. Op 3FM wordt Oasis gedraaid met een van hun pareltjes, Don’t look back in Anger. Ik trap het gas nog even goed in want ook vandaag wordt er weer gevist. Door het succesje van een paar dagen geleden, zijn er nieuwe plannen gesmeed en vandaag zouden we ze ten uitvoer brengen. Althans, als alles goed zou gaan. Op de parkeerplaats van een bekend hotel met een toekan als logo worden de spullen weer overgeladen en rijden we met één auto weer richting visgronden. Wanneer we aankomen gereden bij het water, lijkt de stek vrij te zijn. Helaas voor ons denken twee vissers die ons tegemoet rijden dat ook en zo staan we met zijn allen even later onze spullen aarzelend en onhandig uit de auto’s te laden. Gezien het lijkt alsof de mannen gezellig 10 meter naast ons willen komen zitten, gooien we de handdoek in de ring. Gezelligheid kent geen tijd maar vandaag niet. Vandaag willen we in alle stilte ons strijdplan trekken zonder ander gespuis.

Een tochtig scheurtje

We besluiten naar een ander water te rijden waar we een half uur later onze lijntjes uitvaren. Binnen korte tijd hebben we een heel arsenaal watervogels op de stek die ons in hard onze bek uitlachen. Triest kijken we toe hoe de vogels zich voldoen aan hun koningsmaaltijd. We proberen ze nog een paar boilies na te gooien maar het lijkt erop alsof ze ze proberen op te vangen als een borrelnootje. Inpakken en wegwezen dan maar. We besluiten te rijden naar een klein cultuurwatertje met een leuke bezetting karper. Twee pop-up rigjes worden nabij een lelieveld gelegd en de twee andere lijntjes nabij wat duikers. Tien minuten later zien we bij het lelieveld een grote boeggolf wegschieten gevolgd door een run. Hangen! Arno drilt de schub af volgens het boekje waarna ze gezamenlijk even poseren voor een kiekje. Niet heel veel later zie ik bij één van de duikers ook een bellen plakkaatje ontstaan en luttele seconden later schiet de hanger omhoog. Nu is het mijn beurt en niet veel later ligt er wederom een leuke schub in het net.  

Binnen 10 minuten was het al raak op de chod

Wanneer de activiteit op het water een beetje wegvalt, besluiten we nog eenmaal te verkassen naar het naastgelegen watertje. Tijdens een kort rondje tel ik drie azende karpers en dus dient er verkast te worden. De lijntjes worden allemaal weer uitgelegd op strategische plaatsen waarna het wachten begint. Uit het niets krijst een van mijn MK1’s het uit. Bij het aanslaan schiet de karper door een klein opkomend lelieveld waarna de lijn losschiet. Bij het bekijken van de schade blijkt de hinged stiff doormidden te zijn getrokken. Blijkbaar lag er iets scherps op de bodem of heb ik gewoon dikke pech. Wanneer donkere wolken ook nog eens samenpakken en de eerste druppen al vallen, gooien we de handdoek in de ring. Vier vissen in twee sessies is best wel oké. Op naar meer!

Spastico, zo heette deze kanjer

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.