De paden: Koud!

De afgelopen dagen heeft de harde wind het oppervlakte water flink laten afkoelen. We schrijven eind november en de digitale thermometer in het dashboard van mijn auto geeft maar 6 graden aan. Ik ben onderweg naar Zowi om het een halve dag te gaan proberen. Het is bewolkt buiten met af en toe een bui. Een gure wind vertelt ons dat de zon vandaag niet zal schijnen en het donker blijft. Eenmaal bij Zowi aangekomen maken we plan de campagne. Zouden de vissen met dit weer nog aan de oppervlakte te krijgen zijn? We besluiten om het erop te gokken en rijden naar de eerste beste Aldi voor wat kilo’s Mister Dog. Bij het water aangekomen strooien we subtiel wat brokken langs de kanten. Een grote hand brokken verdwijnt op het midden. Een grote groep meeuwen heeft het in de gaten en niet veel later is er geen brokje te vinden. Daar hadden we niet op gerekend. We strooien nog wat brokken diep in de kant en wachten af.

Het duurt even voordat een karper zich laat zien en subtiel een brokje van de oppervlakte pakt. Eind november, 6 graden en toch karper aan de oppervlakte. Het water waar we vissen is vrij ondiep en dat is voor ons een eerste vereiste. Op het ondiepe cultuurwater kan je tot ver in het najaar overdag de vis nog aan de oppervlakte krijgen. Het nadeel van dit soort wateren is dat de bodemvisserij vooral in de avonduren erg traag is. Bas ving onlangs nog een zeer gewaardeerde bewoner in de avond op een plaatselijke cultuurvijver. De andere avonden op ondiep water leverden enkel blanks op. Bas weet nog wel na een lange voercampagne een schub op het kanaal te verleiden.

Op een koude avond vangt Bas ’t Rijtje

Op een koude avond vangt Bas ’t Rijtje

Bonne, we gaan terug naar de azende karpers. Naast de azende karper die steeds aarzelend een brokje van de oppervlakte oppeuzelt, zien we steeds meer karpers naar boven komen. Een 5-tal vissen laat zich zien en eten rondzwemmend een brokje. Ik heb mijn zinnen gezet op een karper die steeds geruisloos en zonder haast een brokje van de oppervlakte pakt. Na een aantal maal aanwerpen lukt het mij niet om hem te vangen. De brok is inmiddels al aardig volgezogen met water en de Nash Gaper zorgt ervoor dat de brok zeer subtiel naar de bodem zakt. Ik gooi de zinkende brok richting de kolk waar de karper net nog zwom en laat de brok afzinken. De lijn ligt slap op het water waarna deze in raptempo straktrekt en ik aansla. De karper geeft weinig gas wat waarschijnlijk komt door het al koude water. Als de vis omhoog komt zie ik dat hij naast zijn bek is gehaakt. Een gelukje voor mij, een misser voor de vis.

Een lange slanke den

Een lange slanke den

De meeuwen vliegen af en aan om te kijken of we nog meer brokken hebben achtergelaten. De karpers zijn gevlogen. We besluiten om een ander water te gaan proberen. Op het volgende cultuurwater doen we precies hetzelfde als eerder. We gooien de kanten van het water goed vol met brokken en wachten af. Al vrij snel zien we karper welke op de bodem aan het azen is. We besluiten de hengels klaar te maken om te kijken of we door middel van freelinen de vissen kunnen vangen. Voordat we de mogelijkheid hebben lijkt de oppervlakte uit elkaar te klappen. Op meerdere plaatsen komen karperbekken volledig uit de lucht en begint een ware vreetorgie. Zowi en ik kijken elkaar verbaasd aan, sprinten naar de auto en halen de hengels op. Het zal 5 minuten later zijn als Zowi de eerste schub op de brok vangt. Een chocoladebruine karper wordt vereeuwigd.

De eerste op de brok

De eerste op de brok

Wanneer we de karper terugzetten zijn andere karpers nog aan het azen. We proberen vanuit diverse hoeken de karpers te belagen maar ze lijken voorzichtiger te zijn worden door de vangst van de eerdere karper. We slaan beide nog een karper mis maar waarna ik naar de andere kant van de vijver loop om nog een beetje bij te voeren, hoor ik Zowi schreeuwen en staat hij met een kromme hengel in de hand. Niet veel later scheppen we wederom een chocoladebruine schub en zetten hem op de gevoelige plaat.

De tweede voor Zowi

De tweede voor Zowi

Donkere wolken trekken samen en de karpers laten zich steeds minder zien. Bij het vallen van de eerste druppels besluiten we op te ruimen. Het regent hard als we in de auto zitten. De kachel gaat aan om de koude ledematen op te warmen. Eind 2015 waren werkelijk waar prachtige maanden.

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.