De paden: Najaarsbrokken

De zon laat zich even zien door de mist heen. De hengels liggen er al een paar uur in maar de wakers hangen nog op hun plek. Tot twee maal toe laat een grote schubkarper zich zien, duikt onder waarna de stilte terugkeert. De zon breekt echt door en het belooft een mooie dag te worden. Midden oktober en het weer is nog steeds mild te noemen. We besluiten de hengels uit te draaien, eerst even lunch te halen en daarna verder te gaan met vissen. Bij de supermarkt wordt gelijk een 5 kilo zak hondenbrokken aangeschaft en niet veel later vervolgen we onze weg terug naar het water. 

Met de katapult brengen we meerdere cupjes brokken op de oppervlakte. Het afwachten is begonnen. Met de fijne herinneringen van vorige week is het vertrouwen torenhoog. Toen begon op een ander water na een korte tijd een vreetfestijn om U tegen te zeggen. De brokken drijven op de oppervlakte en sporadisch zien we een teken van karper onder de brokken opdoemen. Echt pakken willen ze niet. Een groep van vijf karpers zwemt onrustig rondjes door het water. Soms lijkt een karper aanstalte te maken maar op het moment suprême draait hij toch weg. Twee kleinere karpers hebben zich verscholen tussen enkele takken en pakken lukraak een paar brokjes. Ik gooi mijn brokje aan en laat hem langs de overkant drijven. Niet veel later wordt de brok subtiel gepakt waarna ik aansla. De vis blijkt groter dan verwacht en haalt flink uit richting een in het water liggende boom. Ik kan hem niet van gedachte doen veranderen en wanneer mijn lijn langs een tak schuurt, breek de lijn. Vloekend sta ik aan de waterkant. Op naar een herkansing.

Oppervlakte azers in klein formaat

Na een stukje te hebben gereden komen we bij een nieuw water aan. Gelijk verspreiden we overal tussen de lelies een paar cupjes hondenbrokken. De vijf kilozak begint al aardig op te raken. In een rustige hoek van het water zien we enkele vissen hoog zitten die al opzoek zijn naar de brokken. Bas gooit een klein korstje brood aan en niet veel later wordt deze gegrepen. Het blijkt een kleinere kruiskarper te zijn welke hij uiteindelijk landt. Ondanks dat de hoek door de vangst aardig is verstoort, beginnen de karpers gewoon weer met het zoeken naar brokken. Nu is het mijn beurt en ik leg mijn broodje subtiel aan de rand van wat vuil. Niet veel later sla ik ook een vis aan en begint een dril tussen het drijfvuil. Als de vis eenmaal moe is, zien we dat het om een schubkarper gaat van het oude bestand. De buit voor vandaag is weer binnen!

De buit is weer binnen

Die week ervoor was het een waar vreetfestijn zoals ik al noemde. Een grauwe dag met een enkele zonneschijn en een paar handen brokken waren voldoende voor massaal azende karpers. Bas ving in een korte tijd een van de grotere schubs van het water wanneer deze met de rug boven het water zijn stukje brood vind. Ik doe het kunstje niet veel later na en vang ook een schub waardoor ik weer even in mijn element ben. Het najaar is mild te noemen en de karpers lijken nog massaal de oppervlakte op te zoeken. Een gouden tip zeg maar. 

Een van de grotere schubs kon het brood niet laten liggen

Ondanks dat ik in mijn vorige blog nog schreef om in het idyllische water mijn tanden te zetten zorgt het milde weer ervoor dat we onze kansen blijven proberen aan de oppervlakte. Mochten de temperaturen echt inzakken dan zullen we nieuwe wegen gaan bewandelen. Voor nu is de zon voldoende om een visdag tot een succes te maken. Wordt vervolgt!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.