De paden: Oppervlakte kanjers

Wanneer we aankomen bij het water zien we meerdere kinderen die met veel moeite de vaste stokken in bedwang kunnen houden. Langs de gehele oever staan begeleiders de kleine kids de eerste beginselen van het vissen bij te brengen. Daar hadden we niet op gerekend. Toch wisten we uit ervaring al dat dit betekende dat de ganse karper populatie aan de andere kant van het water zou vertoeven ver weg van de drukte. Daar aangekomen lijkt dit gedeelte ook nog eens vissersloos te zijn en kijken we elkaar vol verwachting aan. Op de ondiepe kom zien we een aantal karpers hoog door het water zwemmen en wrijven we al in onze handjes. Dit kan niet misgaan!

Ik kies voor het kommetje waar ik twee multi rigs tegen het riet aanleg. Zowi kiest voor een doorgang naar het andere gedeelte van het water en een hengeltje richting overkant. Waar we al op gehoopt hadden, wordt waarheid. Binnen geringe tijd loopt Zowi’s hengel twee keer af en worden twee kleine schubs geland. Niet veel later gaat ook een hengel van mij ervandoor en land ik een prachtige kleine volschub die we nog niet kenden. We zijn goed bekend met de populatie op dit water en dan zijn dit soort vangsten de kers op de taart.

Klein maar zeer welkom!

Er komen twee gasten voorbij die hun geluk willen beproeven aan de oppervlakte. Precies tussen ons en de vissende kids gooien ze een paar handen kattenkrokken op het water. Veel geduld hebben de mannen niet want ze vertrekken al vrij snel en laten de brokken voor wat ze zijn. Zoals verwacht begint het niet veel later los te gaan op de oppervlakte. De kleine brokjes worden subtiel van de oppervlakte geslurpt door een 4-tal karpers. Ik pak mijn oppervlaktehengel uit de auto en probeer ze te vangen. Helaas zijn mijn brokken iets groter, lijkt het erop alsof er al dressuur is en durven ze mijn lekkere Bonzo brok niet te pakken. Tijd voor plan B.

Ik laat de ondiepe kom voor wat het is en leg mijn multi rig subtiel naast wat takken waar de karpers constant de brokjes van de oppervlakte af eten. Het is hier erg ondiep dus zal de pop-up zeker hun aandacht trekken. Zowi doet hetzelfde aan de andere kant van de takken en dit blijkt een gouden zet te zijn. In het laatste uurtje voor het donker land ik nog twee kleinere schubs en Zowi ook nog eentje. Beide 3 karpers op een avondje is niet mis!

De ochtendsessie

Zaterdagmorgen 9:00 uur. Ik zet de motor van de auto uit en loop naar Arno toe. Hij was die ochtend al vroeg uit de veren en heeft er al een paar uur aan het water opzitten. Op de vraag of hij al wat heeft gevangen, volgt een knik. Een leuke schubkarper had de weg naar zijn net al gevonden maar het liep niet spaak. De eerste zonnestralen prikken al door de bomen en het lijkt erop dat het al vroeg een warme dag gaat worden. Vandaag zouden we diverse wateren afgaan om de karpers aan de oppervlakte het leven eens goed zuur te maken. Arno ruimt zijn bodemhengels op terwijl ik op diverse plekken op het water een paar flinke handen brokken te water laat. Wanneer ook Arno zijn spullen in de auto heeft zitten en zijn struinhengel tevoorschijn heeft gehaald, lopen we de plekken af.

Arno had er die ochtend al eentje weten te strikken

Wanneer ik het water afspeur op een teken van leven, zie ik een dik stel lippen een tweetal brokjes pakken tussen een flinke kraag riet. Geruisloos probeer ik dichterbij te komen. Ik wacht af op een volgend teken van leven maar de waterspiegel blijft stil en glad. Ik wacht nog heel even maar het lijkt erop dat de karper gevlogen is. Ik pak opnieuw een klein handje brokken uit mijn aastas en strooi ze subtiel tussen de rietstengels. Er gebeurt in eerste instantie weer weinig totdat ik in mijn ooghoek een kleine deining waarneem aan de rechterkant van de rietkraag. Weer worden uiterst subtiel een tweetal brokken gepakt waarna de stilte terugkeert. Ditmaal weet ik de karper te volgen en merk ik op dat hij mijn kant komt opzwemmen om vervolgens pal onder mijn voeten te stoppen. Zo stil mogelijk leg ik mijn brokje aan in de kant. Het dikke stel lippen stulpt omhoog waarna mijn brok met volle overtuiging wordt opgeslurpt. Ik sla aan en zie de Mixa vol in zijn bovenlip belanden. Een paar luttele seconden kijkt de karper mij recht aan niet beseffend wat er gebeurt waarna hij met lompe slagen het open water opzoekt. Ik schreeuw naar Arno, die aan de overkant bezig is met wat azende vissen, dat ik er eentje aan heb hangen. Niet veel later schept Arno de grote schub en zetten we hem op de gevoelige plaat. Een dikke mid twintiger schittert in het de ochtendgloren.  

Deze vond Bonzo wel lekker

Door afnemende activiteit aan de oppervlakte, besluiten we het water te laten voor wat het is en verder opzoek te gaan naar aan de oppervlakte gapende karpers. Niet lang daarna voeren we een klein slotenstelsel aan met een eilandje in het midden. Het water is erg ondiep maar wonder boven wonder vinden we al vrij snel 3 karpers nabij wat takken. Arno ontfermt zich over het groepje karpers waarna ik het water verder bekijk. Al vrij snel is het Arno die laat weten dat er eentje hangt. Niet veel later zetten we een werkelijk prachtig gebouwde kruiskarper terug in zijn element. Wat een plaatje! Het water levert verder niets op waarna we nog een paar wateren bekijken en aanvoeren maar zonder succes. We besluiten terug te gaan naar het water waar we begonnen en dit is een top keus! De brokjes die we hadden gevoerd zijn gevonden door diverse karpers en ze hebben er zin in!

Een prachtige kruiser voor Arno

Arno ontfermt zich over een groepje van drie karpers die hoog door het water zwemmen. Niet veel later is het hangen en scheppen we wederom een mooi schub. Ook ik weet nog een schubkarper te haken maar de tijd speelt mij parten. Arno is aan de andere kant van het water met het schepnet en de afstand die gelopen moet worden is flink. Wanneer Arno eindelijk aankomt, Heb ik de karper al een tijdje onder de eigen kant zwemmen en ontdoet de vis zich van de haak. Ik baal als een stekker maar soms heb je eenmaal gewoon pech. De temperaturen zijn inmiddels opgelopen tot hoog in de twintig graden. Tijd om naar huis te gaan en de vissen voor even met rust te laten. 

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.