Facts or myths: Dressuur

Voordat we paardenliefhebbers gaan trekken zal ik maar gelijk met de deur in huis vallen, dit gaat natuurlijk niet over het (doelloos haha) rondjes rijden op het achterste van een paard. Wat is dressuur dan? Nadat ik eens het woordenboek ben ingedoken kwam ik uit op de volgende definitie: “het proces dat je (een dier) iets leert en laat uitvoeren”.

Met die abstracte definitie moeten we iets concreets maken, wat ook nog geplaatst kan worden in de context van het karpervissen. Dressuur voor karpervissers betekent dus: “door het vangen van karper de vis vernuftiger maken”. In tegenstelling tot de positieve betekenis in bijvoorbeeld de paardensport is het binnen het karpervissen een ware “killer”. De vermoedens die rondgingen in de karperwereld werden extreem bevestigd door de carpcams. Hierop kon je zien dat de karpers echt wel wisten wat ze deden en dat ze een kat en muis spel met de haak speelden.

Karpers live in actie!

Wanneer wordt er dan gesproken van dressuur en wordt dit vaak niet te snel gedaan? Vaak wordt er van dressuur gesproken wanneer er veel gevist wordt op een water, het bestand vrijwel helemaal is gevangen, er jaloezie is en wanneer de vangsten slecht zijn. Binnen het karpervissen bestaat er ontzettend veel jaloezie en sommige wijten hun tegenvallende vangsten aan alles en nog wat, maar aan hen zelf ligt het niet. Dressuur is dan iemand die je de schuld kan geven, want terug praten kan het niet. Je spreekt van dressuur wanneer alle puzzelstukjes in elkaar vallen maar dan toch net iets anders. Alles zou moeten kloppen en ook de signalen zijn hoopgevend. Af en toe eens je hanger tegen het carbon aan horen tikken, de beetmelder die zich laat horen maar wanneer het “moment suprême” aanbreekt gebeurt het toch net niet. Wanneer je op zo’n water vist mag je van dressuur spreken. De vissen hebben zich dan aan jou (de gefrustreerde visser) aangepast en dat is nou net iets wat je niet moet hebben. Jij moet de prooi altijd een stap voorblijven en als dat niet het geval is vang je ook niets. Toch moeten wij als karpervissers onweerstaanbare aassoorten hebben, want heel af en toe bijten ze dan toch in het figuurlijke stof nadat ze de strijd tussen beter weten en hun knorrende maag hebben verloren. Het is niet voor niets dat grote vissen vaak ook de vissen zijn die zich niet vaak laten vangen. Zie het als de theorie van Darwin (survival of the fittest). 

No words needed:) 

Mits je al zover bent gekomen kun je nu een afweging maken voor jezelf. Of je bent een dodo die de vis aan jou heeft laten aanpassen. Of je geeft dressuur gewoon de schuld van je slechte vangsten die in werkelijkheid met andere dingen te maken hebben. We gaan er vanuit dat de vis zich aan jou heeft aangepast. De langwerpige deegcreaties en onderlijnen waar wier uit groeit, dat kennen ze ook allemaal al. Horizontale lijnen die door het water scheren als de waslijnen bij grootmoe, glimmende gifbrokken die lekker schitteren in het water door het licht van die grote lamp daar boven aan de hemel. De bestuurbare bootjes die varen alsof het een voor een afstammelingen zijn van de o zo snelle “Kameleon boot”. De hierboven beschreven dingen zijn nieuw, maar zijn tegelijk ook alweer standaard. Pak het eens anders aan, ga weer vissen hoe ze het 25 jaar geleden deden. Verticale lijnen, het gele goud aan de haak of anders een lekkere dauwpier. Iets drijvends wat geen argwaan trekt en wat helemaal geen weerstand biedt tijdens het naar binnen slurpen van het bijna vreemde aas voor de karpers.

Verticaal karpers belagen! 

Al met al: wanneer het niet wil lukken op een water, val gerust terug op dingen die vergeten zijn. Zie het als oldtimers. Sommige auto’s werden 50 jaar geleden uitgekotst en nu, al die tijd later, wordt dat stuk blik enorm gewaardeerd. Soms heeft iets tijd nodig om mensen te laten zien dat het toch niet zo slecht was als dat ze op het moment dat het “nieuw” was dachten. Ga niet altijd mee met de grote menigte mee die blind de nieuwe producten kopen. Wanneer je dat doet kan ik je verzekeren; Je bent niet de enige!

Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.