Facts or myths: Geen kroost in Nederland?

Afgelopen week liet het zonnetje zich weer meermaals zien in het (bijna) altijd koude Nederland.. De lente is op komst! Gepaard met de lente gaan hogere temperaturen en dat triggert de natuur. De hele winter lekker op non-actief gestaan en nu kunnen ze weer, het paai/dek seizoen kan voor veel dieren weer beginnen! Het schouwspel begint weer en de pronk dansjes kunnen beginnen. Dit veel belovende schouwspel valt toch vaak tegen gezien de natuurlijke groei van wateren. In deze versie van Facts or Myths vertel ik wat over waarom er nou maar zelden succesvol wordt voortgeplant in Nederland.

Paaien bij karpers gebeurd pas wanneer de watertemperatuur het toelaat, het water moet een bepaalde graad hebben en in Nederland kan dat best een tijd duren. Het paaien gebeurd over het algemeen in eind april/begin mei. De karpers schieten hun kuit en de mannetjes besprenkelen het kuit met hom. De eitjes komen na enkele dagen uit en een nieuwe generatie ziet voor even het licht.

Tot nu toe gaat alles goed met de mini-karpers, helaas duiken de predatoren op… De roofvissen paaien in de zelfde periode als de karpers en hebben na hun inspanningen wel zin in een makkelijk hapje. Een groot deel van de weerloze karpers worden in dit stadium al opgeslokt. Nou blijven er wat exemplaren over die de dans ontsprongen zijn en die staan voor een moeilijke periode. De karpers moeten zich gaan voorbereiden op misschien wel het belangrijkste moment in hun leven; De eerste winter. Het is zaak voor de karpertjes dat ze zich goed te kost doen aan allerlei voedingsstoffen tijdens de zomer en het najaar. Wanneer ze dit niet genoeg hebben gedaan of niet mogelijk is geweest hebben ze een te kleine vetlaag om de winter door te komen. Ze zullen dan al op deze jonge leeftijd sterven.

In zo’n beest passen heel wat jongbroed karpers!

Strenge winters zijn dus een absolute killer voor de karpertjes. Wanneer de temperatuur in de lente en zomer constant is geweest en de winter mild, dan hebben de karpertjes veel meer kans op overleven gehad en zal er dat voorjaar ook veel meer jongbroed zijn. Het jongbroed verschilt van water tot water en heeft ook heel erg met de dieptes te maken. Polders bestaan voornamelijk uit jongbroed en hier redden de jonge visjes het dus wel. De grote waterstelsels hebben ook jongbroed maar wanneer er een aantal jaren achterelkaar geen gunstige omstandigheden zijn geweest kan dit vervallen. De opmars van de meerval is natuurlijk prachtig voor Nederland maar het kent ook zijn nadelen. Een meerval slokt maar al te graag een karper van 2-3 kilo naar binnen en ook dit kan het natuurlijke bestand pijn doen. Voor een echt goed jongbroed bestand zul je dus naar onze zuiderburen moeten reizen.


Een kleine maar ijzer sterke jongbroed karper in volle glorie!

We mogen onszelf in de handen klappen dat er organisaties zoals de KSN voor ons karpervissers klaar staan om de bestanden handmatig toch redelijk te maken veelal via SKP projecten op de grote waterstelsels. Waar veelal op verenigingswateren zoals kreken het de lokale Karper Commissies zijn die via uitzettingen het bestand op peil proberen te houden. 

Het is dus erg taai voor onze geschubde vrienden om zich op vele wateren succesvol voor te planten. Dus…. wees zuinig als je een water hebt waar de vis zich succesvol weet voor te planten!

 

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.