Facts or myths: Levensgevaarlijke karper?

Karpers die levensgevaarlijk zijn zullen voor bijna iedereen iets onbekends zijn. In verschillende Amerikaanse staten is het toch echt de realiteit. Waar wij als karpervissers duizenden euro’s spenderen om karpers te vangen is het op sommige rivieren in Amerika eerder een kunst om niet geraakt te worden door vliegende karpers. In deze facts or myths maken we kennis met de “Asian Carp”

Het begon allemaal toen de gras-, zilver-, zwarte-  en grootkopkarper geïmporteerd werden naar de USA. Ze werden geïmporteerd door lokale vissers die het nut van deze vissen wel inzagen om stukken rivierbedding schoon te vreten. Zo konden zij bepaalde vissoorten beter kweken. Wat zij echter niet wisten is dat deze karpersoorten zich ontzettend snel voortplanten in warm en stromend water. Nadat er grote overstromingen voorkwamen in de jaren '90 zagen de karpers de kans om naar de grote rivieren te trekken.


De bij ons schaarse en bij sommige geliefde graskarper is een ware plaag in Amerika! 

Eén van de grootste rivieren van Amerika, de Mississippi, werd veroverd door de karpers en de schade was (en is) niet te overzien. Omdat ze zich zo snel voortplanten en geen natuurlijke vijanden hebben, eten ze alles op wat los en vast zit. De graskarpers eten alle vegetatie op die in de rivieren te vinden is. De andere karpers zuiveren het water en halen alle plankton eruit. Dit is desastreus voor andere vissoorten, want zij hebben hierdoor geen voedsel.

Zoals je ziet zitten ze echt bijna overal!

Inmiddels is het een echte plaag en daarom worden er ook grove maatregelen genomen. Elektrische hekken die impulsen uitzenden is één van de enige manieren om de karpers weg te houden waar ze nog niet zitten. Men vreest dat de “Asian Carp” ook naar de grote meren in Amerika trekken zoals Lake Michigan of Lake Superior. Wanneer de karpers zich hier zouden gaan huisvesten is de kans zeer groot dat ook deze meren kaalgevreten worden. Inmiddels zijn er al talloze rechtzaken geweest die om miljarden euro’s gaan. Zelfs de senaat van Amerika krijgt regelmatig onderwerpen voorgeschoteld die te doen hebben met de karperplaag. Je kunt het zien als een epidemie voor alles wat in de zoete wateren leeft.


Sommige mensen maken er een nieuwe sport van om de zilverkop karpers te vangen met een net..

Nu is het in Nederland gelukkig niet mogelijk dat een dergelijke invasie voor zal komen, omdat deze karpers zich niet kunnen voortplanten in het koude Nederland. Nu je weet dat dit echt een ontzettend groot probleem is zul je wellicht anders kijken naar de filmpjes die je soms voorbij ziet komen op social media. Op zulke filmpjes zie je dat mensen met pijl en boog, spike outfits of schepnetten de karpers gewoon uit de lucht schieten of vangen. Ik lees nog wel eens dat mensen dat niet vinden kunnen en dat het onmenselijk is. Verplaats je eens in de schoenen van een Amerikaanse sportvisser. Deze karpers zijn amper te vangen met normale sporthengels omdat ze plankton eten en probeer dat maar eens op een haakje te doen. De vis waar zij oorspronkelijk op visten zijn verjaagd door de karpers. De Amerikaanse regering is er maar al te blij mee dat mensen deze vissen op de voor sommige “gruwelijke” methode doden.

Een ander filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=Yhfd9dIkXEk

Dat deze karpers zo hoog in de lucht springen heeft te maken met hun angst voor passerende boten. Er zijn per jaar ontzettend veel meldingen van mensen die verwondingen hebben opgelopen door de vliegende karpers. Stel je eens voor dat je met een boot 50 km per uur vaart en er opeens een karper van 30 kilo tegen je hoofd aan vliegt. Niet erg fijn om mee te maken lijkt mij zo!
Het is dus zeker een fact dat deze karpers levensgevaarlijk kunnen zijn en een ware plaag zijn! Hopelijk kunnen critici van dergelijke filmpjes zich nu een beetje inleven waarom deze mensen dit doen.

Tot de volgende keer!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.