Facts or myths: Onweer is Hot!?

Regen en onweer, het zijn je beste vrienden of je grootste vijanden. Voor vele is dit weertype een doorn in het oog en zullen ze het vermijden. Toch blijkt uit vele verhalen en uit eigen ervaringen dat het echte “rossen” begint wanneer de weergoden zich tegen de mens keren. Onweer zou de vangsten nog meer stimuleren maar klopt dat wel? In dit artikel gaan we kijken of onweer daadwerkelijk de vangsten sky high laat gaan.

Vissen is het populairst in de zomer maar de vangsten zijn dan het slechtste, dat brengt ons bij het eerste punt wat met het weer te maken heeft. Blauwe lucht en het zonnetje dat op het water brand. Voor de meeste vissers is dit het ideale visweer, lekker aan het water zitten en ook nog eens een kleurtje krijgen (hopelijk geen rood kleurtje…).

Doordat het zo warm is bevat het water steeds minder zuurstof. Dit komt doordat algen sneller groeien met warm weer en omdat warm water minder zuurstof bevat. Karpers die in dit water zwemmen zullen veel minder actief worden en dus veel minder gaan azen. Ze gaan dan lekker liggen zonnen bovenin het water. Dat opgeteld met de vele lijnen die in de zomer in het water liggen resulteert dus heel vaak in een blank in de zomer.


Lekker luieren in de zon…

De meeste verhalen van echte top sessies na slecht weer vinden raar genoeg toch plaats in de zomer. Onweer gaat gepaard met een laag druk gebied. Het weer type van de blauwe lucht gaat gepaard met een hoge druk. Het zou dus zomaar kunnen dat door het verschil van de luchtdruk en het weer wat daar mee gepaard gaat de vangsten omhoog schieten.

Een lage luchtdruk neemt meer dingen met zich mee dan alleen onweer, ook neemt het bewolking en regenbuien mee. Karpers zijn lichtgevoelig en worden actiever wanneer er minder licht is dus bijvoorbeeld wanneer het erg bewolkt is. Doordat er hevige regenbuien meekomen met de onweersbuien komt er meer zuurstof in het water. Regen heeft een veel hoger zuurstofgehalte dan het water van een plas met een hoge watertemperatuur. Dit zou vis een boost moeten geven om actiever te worden.


Wanneer je dit ziet is het bijna altijd kassa…

Al de dingen die gepaard gaan met onweer lijken er voor te zorgen dat de karper actiever wordt en ook zijn die theorieën verklaarbaar. Voor onweer lijkt echter geen theorie te zijn die gunstig zou moeten zijn voor het vissen. Het enige wat bekend is over bliksem in het water is dat het vissen zou kunnen doden door de impact van de bliksem.

Hoe dan ook, je kunt het bijna een feit noemen dat de vangsten tijdens en na zo’n weersomslag omhoog schieten, zowel bij het karpervissen als bij het witvissen. Met deze kennis kun je inspelen op zo’n weersomslag en kun je er je voordeel mee doen. Afgelopen jaar was het op een water erg moeilijk om aanbeten te verzilveren. Ik ben toen gebruik gaan maken van zo’n weersomslagen, als het geonweerd en hard geregend had op hete zomerdagen snelde ik me naar het desbetreffende water. Al had ik maar 2 uurtjes dan ging ik er nog heen.

Vaak in deze zeer korte sessies kreeg ik uitgerekend mijn aanbeten! Voor mij hebben zulke weersomslagen zichzelf bewezen en zo doe ik er mijn voordeel mee. Toch moet je uitkijken als je met onweer gaat vissen, met name carbon hengels zijn magneten voor de bliksem. Neem dus niet teveel risico met het vissen in zulk weer. Beter is het om net na zo’n buien naar een water te gaan en zo toch je voordeel ermee te doen.

Het visserslatijn verhaal dat onweer de vangsten omhoog laat schieten valt dus over te tobben, het lijkt er eerder op dat de omstandigheden die gepaard gaan met onweer hier voor zorgen…..

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.