Facts or myths: Smaak of Geur?

Honderden soorten boilies zijn er op de markt. Allemaal met een andere structuur, smaak en geur. De “meerwaarde” van een boilie wordt meestal geassocieerd met de geur maar klopt dat wel? In deze versie van Facts or Myths ga ik behandelen wat een karper nou precies aanzet tot het eten van jouw geweldige aasje en of de geur van een boilie wel zo’n belangrijke rol speelt.

Iedereen kent het wel, je bent aan het vissen en de vangsten blijven uit. Toevallig komt er dan een oude bekende visvriend langs en vraagt of je al iets gevangen hebt. Nee, is het antwoord dan. "Laat eens zien met wat je vist…". Dan gebeurd het, de visvriend ruikt aan de boilie en ja hoor, de boilie ruikt niet goed genoeg! "Daar ligt het natuurlijk aan", althans de visvriend. Afgezien van die oude bekende vismaten heb je ook mensen die zeggen dat karpers juist niet kunnen ruiken. Karpers hebben een reukorgaan en samen met de smaakpapillen die zij bezitten onderscheiden ze het eetbare van de niet eetbare dingen. Een karper heeft dus een totaal ander systeem om te ruiken en te proeven. Het is dus logisch om te veronderstellen dat een karper heel anders dingen waarneemt via zijn reukorgaan dan dat wij mensen dat doen. Het gebruik van imitatie aas laat zien dat een karper meer dingen gebruikt om voedsel te nuttigen. Imitatie aas bevat meestal geen geur en dus kan je veronderstellen dat een karper ook soms puur op zijn zicht aast. Verder spelen mechano-receptie (trillingen en turbulenties onderwater) en elektrodetectie (uitzenden en opvangen van kleine stroomstootjes) een rol bij het azen van een karper.

Imitatie aas

Imitatie aas 

Goed, we blijven bij de smaak en geur van boilies. Een karper kan onderscheid maken tussen verschillende stoffen die in voedsel (boilies) zitten. Je zou de flavour van aas kunnen zien als een lokstof. De flavour van een boilie wordt opgemerkt door het reuk- en smaaksysteem (samen het olfactorisch systeem). Het is dus een middeltje dat de karper aantrekt om naar het aas te komen. Vergelijk het bijvoorbeeld met de geur van vers gebakken brood. Dan heb je ook nog onderdrukkers. Deze worden ook opgemerkt door het olfactorisch systeem en kunnen ook in flavours zitten. Onderdrukkers zijn juist stoffen die de karper afschrikken. Vergelijk het met de geur van een vuilnisbelt. De karper heeft afkeer tegen het geen hij waarneemt. 

Eenmaal aangekomen bij het aas, door middel van de lokstoffen, gaat de karper op onderzoek uit. Hij neemt het aas in de mond en krijgt stimulansen via de smaakpapillen. Dit bepaald uiteindelijk of de karper het doorslikt of uitspuugt. In dit proces is de smaak van een boilie dus belangrijk en niet de geur. Dan heb je nog afschrikkers, de substanties die er voor kunnen zorgen dat de karper het aas uitspuugt. Dit wordt gedaan nadat hij het geïnspecteerd heeft met zijn smaakpapillen. Ook dit heeft puur met de smaak te maken en niet met de geur. Last but not least zijn er nog de smaakversterkers. Dit zijn stoffen in aas die het opnemen van nog meer voedsel stimuleren. Zie het als een speciale smaak die nergens anders te verkrijgen is. Als mensen een speciale smaak bevalt zullen zij terug komen om nog eens van die speciale smaak te smikkelen. Dit is ook precies zo voor karpers. Dit wordt ook enkel en alleen waargenomen met de smaakpapillen van de karper.

Het laatste feitje is vrij belangrijk. Wanneer er wordt gevoerd met een boilie die een unieke en goede smaak heeft dan kan dat resulteren in flink wat vissen op je stek. Dat heeft dus vrijwel niets te maken met de geur van de boilie. Voor lange voersessies kun je dus gebruikmaken van een boilie die een goede smaak heeft. Flavours zijn daar dus niet zo belangrijk in. Dat wordt dus voortaan heel wat boilies proeven in plaats van ruiken op een karperbeurs!

Een felle pop-up met een flavour do

Een felle pop-up met een flavour doet het goed in korte sessies

Geuren blijken dus niet zo heilig te zijn als dat ik dacht. Echter is het wel zo dat in korte sessies flavours en lokstoffen juist heel goed kunnen werken. De karper detecteert het aas veel eerder doordat de vaak vloeibare flavour snel wordt opgemerkt door het olfactorisch systeem. Het visuele aspect komt meer door de nieuwsgierige aard van een karper wat dus bewijst waarom een karper een stuk plastic in zijn mond neemt. Smaak lijkt toch het belangrijkste te zijn als je geen eendagsvlieg wilt zijn op een water. Als je een boilie met een unieke en goede smaak hebt zullen de karpers vaker terug komen naar jouw aas. Dat de geur van een boilie super belangrijk is, is dus niet echt een mythe maar mensen vertrouwen er naar mijn mening teveel op…

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.