Facts or myths: Vissen op gras!?

Wellicht heb je er ooit al van gehoord, vissen op ondergelopen weilanden. Sommigen vissers zweren erbij maar ook zou het onzin zijn volgens anderen. In deze versie van Facts or myths gaan we een kijkje nemen in deze aparte manier van vissen. Het begint allemaal bij onze oost - en zuiderburen, wanneer daar veel regen of sneeuw valt stijgen de rivieren. Wanneer de rivieren stijgen zullen ze buiten hun oevers treden en het water komt op de langs gelegen weilanden. Deze weilanden zijn erg vruchtbaar en zacht doordat ze langs het water liggen. Zulke stukken land zijn ideaal voor insecten en andere diertjes om zich te nestelen.

De insecten worden uit de grond gelokt door het water en worden zo prooi voor de eigenlijk non-actieve vissen. Rivieren die buiten hun oevers treden is een verschijnsel dat eigenlijk alleen voorkomt in de koudere maanden, de winter dus. Karpers zijn dan niet erg actief en azen ook nauwelijks, er groeit ook niet veel in de winter dus is er ook weinig te azen.

Voor even het land van de vissen..

Als de weilanden dan echt onder water staan trekken de karpers er massaal op, samen met de karpers komen ook windes en brasems het weiland op. De vissen nemen het grazen van de koeien over en worden super actief. Dat is best bijzonder aangezien de temperatuur van het water meestal rond de 5 graden ligt in die periode. De vissen doen zich tegoed aan alle diertjes die in de bovenste laag van de grond zitten, bijvoorbeeld wormen, die komen massaal uit de grond wanneer de grond nat is. De karpers trekken meestal in groepjes over de weilanden heen en gebruiken bestaande slootjes om zich sneller te verplaatsen. Als visser zijnde trek je een waadpak aan en ga je erop uit, dit kan goed met een penhengel want je kunt de vissen gewoon zien liggen in de weilanden. 

Hier wil je een vis niet aan verspelen!

Zaak is wel om te weten waar die slootjes liggen, lopend door een ondergelopen weiland wil je niet opeens kopje onder gaan…. Ook is het belangrijk om te weten waar de hekken met prikkeldraad lopen, een vis is snel verspilt wanneer de lijn tegen het prikkeldraad aan komt. Ook al kun je ze soms gewoon zien liggen, ze vangen is toch iets moeilijker gedaan. Vaak is slim om 2 dagen van te voren eens wat voer op een plek neer te leggen. Als je weet/ziet waar de karpers de rivier inruilen voor het weiland is dat de plek om te vissen. Zie het als een weg waar ze perse langs moeten komen, vaak is het daar kassa!

Een vis vangen op een mooie grasmat, wie wilt dat nou niet! Al met al is het dus zeker mogelijk om vis te vangen op een ondergelopen weiland. Wanneer je langs een rivier woont raad ik je aan dit eens te proberen, het levert prachtige plaatjes op en is ook erg uniek om te doen!

Veel succes en tight lines!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.