Facts or myths: Waar gaat dit heen….!?

Met grote verbazing zie ik met grote regelmaat berichten voorbij komen op verschillende nieuwssites over geweld binnen het karpervissen. Geweren, messen en mishandelingen worden opeens geassocieerd met karpervissen. In deze versie van facts or myths ga ik proberen dit onderwerp eens onder de loep te nemen en jullie hopelijk wat wegwijzer te maken!

Dat dit een gevoelig onderwerp is weet iedereen. Ook niet gek eigenlijk. Jij vangt bijvoorbeeld de topvissen van een water en krijgt daar een blauwoog voor terug. Een omgekeerde wereld maar het is wel de realiteit. In 99% van ruzies rond karpervissen is jaloezie in het spel. Wat is jaloezie eigenlijk? Ik citeer :“Jaloezie of ijverzucht is een gemoedstoestand of emotie waarbij men datgene wenst te krijgen wat een ander reeds heeft gekregen, of wenst dat de ander datgene niet had. Dit kan zowel om materie, eigenschappen als om relaties gaan.” Jaloezie is een eigenschap die iedereen heeft en hij is erg moeilijk te onderdrukken.

Ieder verhaal heeft twee kanten en dus ook de kant van de “dader”. Nadat ik eens wat googlede over voorvallen met karpervissers zag ik vaak dat er conflicten werden veroorzaakt door vissers die op de plek van een andere visser zaten. Iets wat veel karpervissers menen te hebben is een stuk openbare grond langs een stuk water. Er wordt een vlag op dat stuk land geplant en vanaf dat moment zijn zij de “eigenaar”. Wat mij betreft is dat klinkklare onzin en vaak beginnen daar de ruzies. Jaloezie is hier al in het spel want de gene die het stuk grond claimt wilt niet dat iemand anders de voordelen van dat bepaalde stuk grond kan gebruiken. Aan de andere kant is het ook begrijpelijk. Je gooit er voor honderden euro’s voer in en iemand anders gaat er gebruik van maken.

Je ziet regelmatig karpervissers die Neil Armstrong na doen!

Als het dan toch voorkomt dat de twee vissers elkaar kruisen aan het water gaat het vaak mis. Er wordt over en weer getierd en dan komt het moment dat een van de twee fysiek geweld gaat gebruiken. Het gevoel van onmacht en jaloezie nemen de plaats in van een helderverstand en de stoppen slaan door. Er worden wapens bij gehaald en bijvoorbeeld in Rohrberg (Duitsland) wordt er gewoon met scherp op elkaar geschoten. Dat alles om alleen de “beste”plek te kunnen bemachtigen om je hengeltjes uit te gooien!

Vissen is een hobby, passie. Naar mijn mening worden die twee dingen tegenwoordig voorbijgestreefd door jaloezie en het moeten presteren. Er is slechts een handje vol mensen die moeten presteren met sportvissen omdat ze anders simpelweg geen inkomen hebben. Dit is echt nog minder dan 1% van alle sportvissers. Doordat mensen jaloers worden op wat anderen hebben (sponsoren, grote vissen) komt er een gevoel van het moeten presteren. Je doet het niet voor jezelf maar voor andere. Wanneer je dat hebt moet je jezelf eens afvragen of dat wel het juiste is. Blijf met beide benen op de grond staan en doe wat je leuk vindt!

Crop je foto's of maak ze zo dat de stek niet herkennen is

Doordat mensen gefrustreerd raken door het moeten presteren en de jaloezie worden er gekke dingen gedaan. De slachtoffers doen vaak dingen ook niet erg strategisch. Laat dit absoluut geen aanval lijken op zij die mishandeld of bedreigd zijn maar een tip voor hen die in deze situatie gaan komen. Inleven in andere mensen is juist een eigenschap die niet erg veel mensen hebben. In deze wereld draait het vaak om ik ik en nog eens ik. Niet gek ook want de wereld is hard en staat niet stil voor één iemand. Toch kun je er erg veel gezeur mee voorkomen. Wanneer je bijvoorbeeld de topvis van een water vangt (waar mensen jaren achteraan hebben gezeten, duizenden uren en duizenden euro’s in hebben gestoken) en je zet een foto op een internet site waar iedereen aan kan zien waar dat deze vis is gevangen. Het is je goed recht! Het is jou gelukt om die vis te vangen en natuurlijk wil je dat aan iedereen laten zien. Je inleven in andere mensen zou hier een zeer hachelijke situatie kunnen verkomen door een foto te maken waar geen herkenningspunten op staan. Het is eigenlijk te bizar voor woorden dat wanneer je dat niet doet je er zomaar mishandeld voor kunt worden. Iedereen maakt wel eens iets mee wat hun bloed laat koken. Blijf alsjeblieft rustig en gebruik je verstand wanneer je in zo’n situatie terecht komt.

Blijf rustig en gebruik je verstand! (niet zoals deze meneer dus…)

Social media heeft er naar mijn mening voor gezorgd dat zulke conflicten steeds vaker voorkomen. Posts op Facebook zijn in een milliseconde gemaakt en de gevolgen kunnen indirect ontzettend groot zijn. Het is natuurlijk verschrikkelijk dat mensen gewond raken door dergelijke acties maar wie zijn wij om iemand een straf daarvoor te geven. Laat zulke dingen over aan de politie en reageer niet blind op elk nieuwsbericht. Geloof ook niet blind elk verhaal of nieuwsbericht. Er staan vaak “facts” in maar ook ontzettend vaak “myths”. Laat dat nou net de naam van mijn rubriek zijn en dat lijkt mij een passende afsluiting van dit artikel. Genoeg stof om over na te denken denk ik zo!

Tot de volgende keer en tight lines!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.