Facts or myths: Waarom stijgt die thermometer niet!?

Het is je vast al opgevallen dat het de afgelopen tijd gek weer is. Eind april en hevige sneeuw- en hagelbuien zorgen voor talloze ongelukken op de snelwegen. Er komen foto’s voorbij van vissers die wakker worden met ingesneeuwde hengels. Wat is er toch aan de hand met het weer!? In deze versie van facts or myths gaan we kijken of zulk weer ook invloed heeft op onze hobby of dat het in de doofpot gegooid kan worden. 

Er ligt in ieder geval al ijs om de vis koud te houden

Het klimaat is aan het veranderen. Dit wordt veroorzaakt door het broeikaseffect en dat is niet meer dan normaal. Dat het klimaat verandert is iets wat natuurlijk is en daar kunnen wij (al zouden we dat wel willen) helemaal niets aan doen. Het versterkte broeikaseffect daarentegen moeten we onszelf aanrekenen. Er wordt al zoveel op gehamerd door de hoge pieten maar zelf houden zij zich er niet aan. Wij (de doorsnee burger) houden ons er al helemaal niet mee bezig. Klimaatveranderingen zijn toch gebeurtenissen die zich uitstrekken over duizenden jaren? Dat is wat de meeste mensen denken. Niks blijkt minder waar. Extreem weer komt steeds vaker voor en dat is een feit tussen al die meningen rondom klimaatverandering.

Deze gegevens liegen er niet om!

Extreem weer kan in veel manieren voorkomen. Aanhoudende hoge temperaturen of grote hagelbuien, er is van alles mogelijk. Elk extreem weertype heeft veel nadelen in zowat elke sectors die er zijn. Aangezien CarpFeeling een karpersite is zullen we het maar bij karpervissen houden. Anno 28 april is het gekke winterse weer in opspraak dus laten we het daar eens over hebben. Tijdens de nachten ligt er bijna een laag ijs op de onthaakmat en was het voor even zelfs wit na sneeuwbuien. De zon laat zich bijna niet zien omdat hij ingepakt zit tussen allemaal hevige regen-, sneeuw- en hagelbuien. Deze types neerslag zijn erg koud en laat het water alleen maar afkoelen. Diepere wateren zitten op dit moment op temperaturen die er ook in februari zijn. Er valt van alles te zeggen, maar deze temperaturen zijn niet goed voor de vangsten. Dat ervaart/weet iedereen die nu vist. Buiten de effecten die je nu tegenkomt zitten er nog meer onaangename verrassingen aan deze winterse periode vast.

Dit in eind april!

Het water is nu nog zo koud dat de karpers er niet aan denken om te gaan paaien. Het is al eind april en op diepe wateren kan het zomaar zijn dat ze eind mei/begin juni pas beginnen met paaien. Het kleine grut heeft dan misschien geen tijd om snel genoeg groot te worden voor aankomende winter en zullen dood gaan. Een generatie is naar de knoppen en er van uitgaande dat zulk weer vaker voor zal komen kan het zomaar zijn dat bestanden flink uitgedund gaan worden. Bekijk het ook eens uit een ander standpunt. Het standpunt van ons als vissers. Buiten de slechte vangsten zijn er ook heel wat mensen die een flinke som geld neerleggen voor een sessie in binnen- of buitenland in deze maanden. Wanneer de temperatuur zo tegenvalt zullen vaak de vangsten ook goed tegenvallen en zullen de vissers zich de volgende keer toch eens achter de oren krabben of ze wel in deze maanden een water moeten boeken. Natuurlijk voedsel is er ook zo eentje, want met deze koude temperaturen zijn er nog weinig tot geen insecten te bekennen. Dit haalt het hele ecosysteem door de war en ook de karpers zijn daar deel van.

Zoals je ziet blijft het klimaat onvoorspelbaar!

We kunnen nog wel even doorgaan met de negatieve gevolgen van dit specifieke extreme weer. Voor de andere soorten van extreem weer valt zo’n lijstje ook eenvoudig op te stellen voor onze hobby. Het meeste wat in dit artikel beschreven is zijn allemaal hypothesen, maar zijn ook goed mogelijk! Het lijkt mij eerlijk om te zeggen dat het toch wel een fact is dat dit extreme weer negatieve invloed heeft op onze hobby. Zoals je ziet tast de klimaatverandering dus zelfs het 'onbreekbare' karpervissen aan!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.