Leaflets

Anno 2013 is de hoeveelheid aan informatie die ons bewust en onbewust bereikt immens te noemen. Naast de kilo's aan folders die we wekelijks mogen ontvangen van de grote en minder grote winkelketens, worden we overal om de oren geslagen met reclame. Vooral in economisch zwakkere tijden als de realiteit van vandaag, is het voor sommige winkels hun laatste offensief voordat ze voorgoed de deuren van hun winkels moeten sluiten. Het grote nadeel van marktwerking en vooral het grote boze internet. Dit weekend werd bekend dat Hengelsport Volendam zijn deur sluit door doelstellingen die niet meer behaald konden worden door negatieve factoren uit de branche. De precieze redenen en doelstellingen van Hengelsport Volendam weet ik niet en doen er ook niet toe maar het prijsvechten en de constante strijd tussen de stenenwinkel en die van het world wide web, zal er beslist mee te maken hebben.

Toch was alles ooit anders. Ik voel mij jong maar kom wel uit de tijd dat internet nog niet bestond. Dat we elkaar belden met een telefoon aan een lijntje en de televisie nog een kont had. Het enigste wat voorhanden was, wilde ik mij verlekkeren aan hengelsportartikelen, was om de plaatselijke hengelsportzaak te bezoeken. Niet zozeer om wat te kopen, mijn zakgeld in guldens was vaak ontoereikend voor wat het oog zag, maar meer voor de folders van de grote merken en de prachtige producten die mijn ogen lieten glinsteren en zorgden voor dromen.


Toen stretchers nog geen fleece hadden


Ik weet nog dat ik avonden lang door de catalogussen bladerde van Ultimate, Fox en Shimano. Hoe ik met blauwe pen cirkels zette om producten die ik ooit wilde kopen. Ik droomde over het vangen van die oranje vis uit de staatsloterij met dat grote getal op zijn flank en hoe ik als een koning zou zitten aan het water met mijn nieuwe spulletjes. Vooral de 2001 Ultimate catalogus behoort nog steeds tot mijn all time favorieten. Ultimate was rond het millennium een van de grootste, zo niet de grootste, importeur van Nederland en had opkomende merken als Solar Tackle en Nash Tackle onder haar vlag. 1 catalogus waar legendarische producten in stonden als de Solar Globetrotter en de 'King of bivvies' Titan Viper van Nash. Producten die anno 2013 nog steeds hoge ogen scoren.


Het toen nog jonge Aqua Products


De catalogussen hadden hun charme. Ze hadden gewoonweg karakter. Door de jaren heen namen ze alleen in aantallen af. Sommige fabrikanten geloofden heilig in hun papieren catalogussen en bleven ze behouden. Andere gingen over op DVD's of op de hinderlijke online catalogus. Ik geloof nog steeds dat we hier een stap terug hebben gemaakt. Ondanks dat de informatievoorziening van hedendag zo snel gaat dat fabrikanten het zelfs niet meer kunnen bolwerken, is een online catalogus gewoon niet zo spannend meer. Facebook is het nieuwe platform voor noviteiten en als we al over noviteiten mogen spreken, dan zijn ze vaak gedrenkt in een marketingmixje.


Noviteiten van toen: Zipp-Leads


Toch kunnen we klagen en spreken over het zogenaamde feit dat vroeger alles beter was. Anno 2013 hebben we te maken met een nieuwe realiteit waarin alles digitaal gaat. Gedrukte reclame is duur en niet erg milieuvriendelijk. Met online marketing kan je meer mensen bereiken en met simpele platforms als Facebook kunnen we zelfs selecteren van wie we informatie willen ontvangen. Online shops zijn nog steeds bezig met een opmars, de stenenwinkels blijven zitten met voorraden die ze moeten verkopen onder inkoopsprijs en de klant wordt steeds bewuster van de prijs/kwaliteitsverhouding omdat hij gewoonweg meer te vergelijken heeft. Positieve en negatieve condensen gaan in elkaar over. Een veranderende markt die zodanig fluctueert dat de consument spekkoper of afgezet is.


Vergaande glorie


Als ik mocht kiezen dan zou ik lekker gaan voor die gedrukte catalogus waar ik jaarlijks naar uitkeek. Je kon ergens naar uitkijken en je verlekkeren over producten die een vaste prijs hadden. De keuze was wellicht niet zo groot als dat er merken in de wereld zijn. Doch was het ook wel fijn om te kunnen kiezen uit een paar merken. Het gaf wat meer perspectief en overzicht. Nieuws hoeft niet altijd zo snel te gaan. Soms vergeten we vandaag al wat voor nieuws we morgen krijgen!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.