Nachtvissen of een dagsessie? Goede voornemens

We schrijven eind december. Inmiddels moet ik me berusten in het feit dat ik de laatste sessie van 2016 achter de rug heb. Met nog het nodige kluswerk in het huis in het verschiet zit het er niet meer in om deze week de lijnen nog eens nat te maken en kan ik gaan terug blikken op 2016 en eigenlijk nog veel belangrijker: me gaan focussen op 2017. Op allerlei vlakken liep 2016 geheel anders als dat ik in het begin van dit jaar gedacht had met als grootste wijziging dat Patricia en ik zijn gaan samenwonen (naast dat ik CarpFeeling nu samen run met Frank natuurlijk). Dit betekende dat vooral de zomerperiode in het teken stond van klussen en extra slaapkamers maken op de zolder. Het doel was veel korte avond- en ochtendsessies te gaan doen op aangevoerde stekken dit jaar, gecombineerd met regelmatig een pennetje te water te laten. Door al het klussen en het werk voor CarpFeeling is vooral van het eerste heel erg weinig gekomen. In het voorjaar heb ik nog wel redelijk wat extreem korte pensessies gedaan die erg succesvol waren. Helaas zijn de meeste goede penplekken (voor zover ik ze ontdekt heb natuurlijk) alleen in het voorjaar te bevissen door de overvloedige plantengroei en stopte dit dus ook in de zomer.

De laatste van 2016De laatste van 2016 gevangen op een KD-Rig met een solid pva bag

Als ik terug denk aan alle sessies zijn het toch vaak de kortere die mij de meeste vis hebben opgeleverd. Zeker als deze wat voorbereid waren of op bepaalde spots die mij gewoon aantrekken. Op de langere sessies waren het ook veelal de eerste 12 uur van zo'n sessie die vaak de meeste vis opleverden. Stof tot nadenken dus! Doe ik iets fout met bijvoeren, ander aas, andere rigs….

Goede voornemens

Meestal zijn het allemaal van die cliché voornemens die mensen noemen. Meer sporten, afvallen en natuurlijk stoppen met roken. Ik ga me toch schuldig maken aan zo'n cliché voornemen en ga ik mijn pakje shag toch echt in 2017 in de vuilnisbak mikken. Voor ik gelijk allerlei mensen op mijn dak krijg dat ik toch nog steeds een peukje opsteek dek ik me gelijk maar in. De datum staat nog niet vast, maar voor de volgende nieuwsjaarviering ligt hij er in.

MisluktMissie mislukt! De tasjes van de session bag zitten weer in de normale vistas.

Voor mijn cliché voornemens lezen jullie dit artikel natuurlijk niet, dus terug naar het vissen. Begin dit jaar hadden Patricia en Erik meegedaan met een wedstrijd en beide een leuke session bag gewonnen van het Franse Carp Spirit. Aangezien Erik altijd met een fietskar vist had hij deze aan mij gedoneerd. Vol goede moed had ik deze gevuld met de meest essentiële materialen zodat ik deze voor de korte sessies kon gebruiken. Natuurlijk heb je niet alles dubbel en werd er een schifting gemaakt. Ik ben nogal iemand die altijd bang is dat ik iets vergeet of iets niet mee heb wat ik dan toch juist nodig had of wilde gebruiken. Binnen de kortste keren lag alles dus weer terug in mijn normale vistas. Met een kapotte rug een bomvolle vistas meeslepen is geen optie en gaat er dus altijd een karretje mee. Missie mislukt dus! Dit moet dus anders dit jaar en ga ik me vol inzetten op de korte sessies. Mijn fobie om dingen niet bij me te hebben moet er dus ook aan geloven.

Session bag van Carp SpiritSession bag van het Franse Carp Spirit

Eigenlijk wilde ik een review maken van deze tas van Carp Spirit want buitenom mijn fobie ben ik er wel erg gecharmeerd van. Helaas kon ik geen winkels vinden waar deze in de Benelux beschikbaar is. Mocht je in Frankrijk in een viswinkel komen en je ziet hem staan kan ik hem alleen maar aanraden. Een beknopte opsomming dan maar. Het is een uiterst compacte tas met twee handige tasjes met verdeelvakken, doorzichtige zakjes, rig plankje, vier potjes, ruimte voor wat klein materiaal, koker voor breekbare materialen en een ingebouwd bivvy tafeltje. Natuurlijk zijn er andere alternatieven mocht je opzoek zijn naar een tas om je mobiele visserij te vergemakkelijken. Bijvoorbeeld de modular bucket van Ridgemonkey, day session kit van Avid of de nieuwe grade pretorian back pack van Strategy.

Pennen blijft toch enorm gaaf om te doen!

Rigs en systemen?

Patricia vist steevast één hengel met een KD-Rig die ze vervolgens in een PVA bag stopt. Ik daarentegen gebruik eigenlijk altijd één hengel met een naked chod om deze op vergeten plekjes te leggen en zo de vis te zoeken. Vorig jaar heb ik deze nog al eens vervangen door een multi rig en zeker ook leuke vissen op gevangen. Toch valt het me op dat hengel met de KD-Rig steevast meer runs opleverde. Nu is het natuurlijk de vraag of dat dit komt door de extra attractie van de pellets, de rig zelf of de locatie. Meestal leggen we deze namelijk onder de eigen kant terwijl de naked chod juist ver ligt.

Ook deze kwam tijdens een korte ochtend sessie op de mat

Het antwoord op deze vraag voor mijn visserij heb ik dus nog niet. Voor het mobiel vissen zou ik gewoon twee of drie geknoopte bags kunnen klaarmaken zodat ik het PVA en de pellets ook gewoon kan thuis laten. Tijdens de laatste kerstsessie hadden we ook een voor geprepareerde bag van een tijdje terug er aan geknoopt. Juist deze leverde een run op. Ik ga het jaar dus beginnen met zowel een KD-Rig als een single popup rig. Deze zal ik gaan afwisselen tussen de naked chod, multi rig en de ronnie rig. De laatste trekt mij heel erg maar ik heb er nog niet genoeg vertrouwen in om deze er standaard aan te gaan hangen. Naar gelang de omstandigheid het toelaat zullen de andere twee (of één als ik alleen vis) mijn vertrouwde rigs blijven, namelijk de IQ D-rig en een standaard line aligner.

Instant gevangen met een smikkelmix, was ook niet de enigste van die korte sessie.

Target

Komend seizoen moet dus het seizoen worden van de korte sessies met hopelijk veel actie. In het voorjaar ga ik nog wel een target achterna. Geen monster maar een koi die me tijdens het pennen steeds te slim af is geweest. Althans ik heb deze gespot op een kleiner water maar sindsdien niet meer gezien. Nu kan je wel op veel plekken niet komen en heb ik op dat bewuste water al veel aparte vissen gevangen en nog weinig vissen gedubbeld. Je mag daar niet nachtvissen dus zal deze belaagd moeten worden middels korte sessies.

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.